Přejít k hlavnímu obsahu

Trackmania Remake je konečně tady! Co hráčům nabídne a jak ji vnímá český profík Kappa?

1. 7. 2020 | 17:00 Trackmania
Dlouhé čekání je konečně u konce. Trackmania vždy v esportu patřila mezi ceněné tituly s malou, ale věrnou komunitou, poslední roky pro ni ale nebyly nejlepší. To by se od letošního léta ale mohlo změnit, protože na scénu míří nový díl, který je remakem oblíbeného dílu Trackmania Nations.
Trackmania
Trackmania

Ubisoft Nadeo koncem února oznámilo pokračování své proslulé série, které se vrátí ke kořenům. Od vydání TrackMania 2: Stadium už je to přes sedm let a tento díl se v rámci práce s komunitou nikam neposunul a vše spíše stagnovalo. Například na Steamu ji kromě jediného měsíce nehrálo průměrně více než 1000 hráčů a peak se pohyboval jen těsně nad 3 tisíci. Trackmania si zaslouží mnohem více, a právě to by měl změnit remake.

Nový díl oblíbené arkádové série bude opět zaměřený na stadiony, které kolem sebe vždy měly největší komunitu. Jen na naší scéně se v dávnějších letech přihlašovaly do turnajů stovky hráčů, což by i dnes bylo znamenité číslo. Trackmania Nations Remake, nebo krátce pouze Trackmania, se vrátí právě k těm kořenům, které vždy fungovaly. To vše v lepším kabátku s autentickou hratelností a spoustou komunitního obsahu.

Návrat velikána přichází hned v několika edicích, přičemž hlavní informací je ta, že si Trackmanii může zahrát každý naprosto zadarmo! Free-to-play model prostě funguje a v Nadeu jsou si toho plně vědomi. Standardní edice vás pak přijde na 10 euro na rok, nejvyšší klubová pak na 30 euro za rok nebo 60 euro v balíčku na 3 roky. Na detaily a kompletní rozdíly jednotlivých edicí se můžete podívat v téhle oficiální přehledné infografice.

Trackmania na PLAYzone vždy měla velkou tradici a to se s vydáním nového dílu pokusíme opět nastartovat! Neváhali jsme tak a ke dni oficiálního vydání jsme o vyjádření poprosili Martina 'Kappa' Krompolce, jednoho z nejlepších hráčů světa a světového šampiona, který je po remaku hladový a vidí v něm světlo na konci tunelu.

Jak vnímá samotné vydání nového pokračování?

Okolo nově očekávaného titulu bylo dlouho plno otazníků, zejména proto, že jich v minulosti vyšlo již mnoho a komunita se kvůli tomu roztříštila, což byl jeden z hlavních důvodů proč začal v minulosti zájem o TrackManii upadat. Nyní však víme, že nadcházející TrackMania bude TOU poslední a pravidelně updatovanou hrou, o kterou se již budou vývojáři starat namísto aby hráčům dokola házeli pod nos nové a nové verze hry každý druhý rok. Z toho mám velkou radost a je to velký posun v myšlení otevírající hru pro velkou esport scénu.

Jak to vidí s podporou esportu?

TrackMania je už teď, co se týče sledovanosti jejich největších turnajů, dále než bývala v minulosti. Je však zároveň potřeba říct, že drtivou většinu diváků tvoří Francouzi. Že je to problém, však už ví i v Ubisoft Nadeo a podnikají jednotlivé kroky směřující k rozšiřování povědomí o hře a její hráčské základny i mimo Evropu, zejména v Číně a Americe. Myslím si, že o esportovém potenciálu hry nikdo nikdy příliš nepochyboval, avšak teprve teď začínají dle mého vývojáři podnikat opravdu racionální marketingové kroky a příchod nového, modernějšího a kompetitivnějšího titulu tomu jedině prospěje.

Velké plus Kappa vidí také v rozdělení edic:

Dalším důležitým faktorem, díky kterému nově vycházející hře věřím, je to, že hra bude ve své “Starter” verzi zcela zdarma. Každému je sice jasné, že pro přístup ke všem funkcím tato verze stačit nebude, avšak “freezone”, který byl už od dob TMNF trnem v oku velkého množství hráčů, bude už minulostí. Kdokoliv, kdo si bude hru chtít zkusit, bude mít tu možnost – i online s kamarády, a když ho TrackMania chytne a bude si chtít zkusit zahrát i oficiální turnaje, tak si připlatí. Je však potřeba říct, že 10 euro ročně za Standard access je ve srovnání s některými jinými placenými službami opravdu velmi dostupná částka pro každého, zejména s přihlédnutím k tomu, kolik času ve hře lidi často stráví. Tento systém předplatného je pro TrackManii novinkou, já ji však vítám, neboť je to jistá záruka pro hráče, že bude o hru pravidelně pečováno a bude neustále co hrát. Zároveň motivace pro vývojáře aby se o hru dobře starali, čímž si zajistí pravidelný přísun financí, které už nebudou muset tahat skrze nové herní tituly a snad to přispěje i k postupnému navyšování prize poolů!

TrackMania je dostupná ke stažení i koupení na Uplay a Epic Games Store:

Štítky: Kappa
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.