Přejít k hlavnímu obsahu

TrackMania scénou otřásá největší cheatingový skandál v historii

27. 5. 2021 | 17:20 Trackmania
TrackMania Nations Forever je nejúspěšnějším dílem TrackMania série, díky kterému má tato značka stále místo na herním i esportovém poli. Ve hře se dodnes nahánějí rekordy původních Nadeo tratí, které se i po více než deseti letech dají stále vylepšovat. Poslední dny ale byly ve stínu největšího skandálu, jenž otřásl tabulkami. A zapojena byla bohužel i jedna z největších evropských hvězd.
Cheating
Cheating
Zdroj: ilustrační obrázek

Celkem 65 originálních tratí nabízí TrackMania Nations Forever. Celá řada hráčů se specializuje právě na starší verzi TrackManie a nehraje tu nejnovější, rekordy tak padají dodnes – například, když se objeví nové techniky či nápady. Na zpracování historie rekordů se zaměřuje oblíbený TrackMania tvůrce, lovec rekordů a taky výtečný vypravěč Wirtual. Ve svém nejnovějším počinu se bohužel nezaměřil na žádný rekordní příběh, ale na prolomení největšího cheatingového skandálu, který kdy TrackManii potkal. Wirtual se již v minulosti několikrát podílel na prošetřování autorů podvodných časů, aktuální kauza ale všechny předčila. Samotné video naleznete níže.

TMNF je možné spustit zpomaleně a je tak možné zajet tratě neortodoxně precizně. Svým způsobem dokonale. A při následném spuštění záznamu v plné rychlosti není nic na první pohled poznat. Touto technikou se začal zabývat Donadigo, který vyvinul pomůcku, jež vyhodnocovala příliš vysoký počet stisknutí tlačítek za sekundu. V průběhu dlouhých měsíců prozkoumal Donadigo společně s Wirtualem tisíce a možná i desetitisíce záznamů stránky TM Exchange, kam se rekordní časy zasílají společně s replayem. V síti uvízli i dva hráči, kteří ve hře mají nahráno nejvyšší skóre v součtu všech map a skrze Donadigův tool jim byly prozkoumány stovky záznamů vyhodnocených jako podezřelé. U jiných případů to byly jednotky, dva případy ale byly více než extrémní.

Prvním podezřívaným hráčem byl Techno. Ten se po kontaktování Wirtualem nebál přiznat, že opravdu využil techniku zpomalení hry ke získání rekordů. Jeho motiv byl jednoduchý, byl si totiž jistý, že jeho největší sok Riolu ji taktéž využívá a nedal mu na výběr, bez zpomalování by jej totiž nedokázal porážet. A právě Riolu je druhým podezřívaným hráčem, u kterého je nutné se pozastavit. Jde totiž o jednoho z největších, ne-li dosud největšího streamera na TrackMania scéně. S Wirtualem se znali dlouhé roky, na dřívějších offline akcích se spolu dokonce vyfotili, ale kompetitivní integrita je nyní poštvala proti sobě. Když totiž požádal Riolu o jeho další záznamy, nejen ty rekordní, aby byl větší vzorek pro možné prokázání neviny, Riolu to odmítl a začal být sám ofenzivní.

O německém hráči není pochyb, že patří mezi světovou špičku. To však nevylučuje možnost podvádění, aby jeho časy byly ještě dokonalejší a on se ještě víc mohl zapsat do historie TrackManie. Jeho první podezřelé časy dle Donadigova programu byly zajety před devíti lety, ty nejnovější jsou z minulého roku. Koncem 2020 totiž vznikl kompetitivní update, bez jehož aplikace není na TM Exchange uznán žádný světový rekord, a právě ten zakazuje možnost mít spuštěnou hru ve zpomaleném režimu. Od té doby Riolu, aktuální držitel čtyř světových rekordů na originálních tratích TrackMania Nations Forever, žádný další nezajel. Nutno je potřeba také dodat, že jeho replaye se ukázaly jako podvodné v celé řadě dalších TM titulů, slávu se tak pokoušel získat všemi směry.

Všichni podezřelí hráči, až na Riolu, se přiznali. Německý profesionální hráč a účastník nejprestižnější Grand League byl mezitím propuštěn z týmu Nordavind a posledních 10 dní ani jednou nezapnul svůj stream, všude se raději odmlčel. Všechno tedy nasvědčuje tomu, že Donadigo a Wirtual po desítkách až stovkách hodin bádání opravdu rozluštili zatím největší skandál, který TrackMania scéna zažila. Jeho kompletní znění najdete zde.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.