Přejít k hlavnímu obsahu

Blade z eEriness: Titul chutná sladce

20. 12. 2017 | 23:32 Counter-Strike 2
Roman "blade" Pilný patří mezi stálice a žijící legendy domácí herní scény. Jako hráč dosáhl na letošním zimním vrcholu sezóny na nejvyšší trofej. Kapitán a Rifler týmu eEriness E-Blue táhl své parťáky na Hitpoint FINALS 13 před vyprodanou svitavskou Fabrikou a PLAYzone.
Výchozí obrázek

Roman "blade" Pilný patří mezi stálice a žijící legendy domácí herní scény. Jako hráč dosáhl na letošním zimním vrcholu sezóny na nejvyšší trofej. Kapitán a Rifler týmu eEriness E-Blue táhl své parťáky na Hitpoint FINALS 13 před vyprodanou svitavskou Fabrikou a PLAYzone.

Mimo jiné se blade redakci PLAYzone vyzpovídal, že je mu 25 let a Counter-Strike začal hrát v roce 2007. Jeho nejoblíbenější mapa v CS:GO je Inferno a oblíbený granát je smoke, kterých kupuje maximum v každé mapě. Na Twich.tv sleduje spoluhráče z eEriness Filipa "AJTT" Dolenského a nesnáší mapu Dust 2.

Blade

Jaké vlastnosti odlišují dobrého hráče od profesionálního?

Profesionální hráč se musí umět obětovat pro své spoluhráče. Je spoustu dobrých hráčů, kteří jsou dobří na "faceitu" a podobných ligách, jakmile ale jdou hrát týmové zápasy, tak jsou ztracení. Působí na ně týmová hra a neumí se obětovat pro svůj tým. Každý profesionální hráč musí umět najít své místo, ať je to openfrager, team leader či support.

Ten, kdo v týmu začíná, by se měl snažit objevit roli, která ho baví a chtěl by hrát. Následně bych doporučil sledovat profesionální hráče podobného typu a zkoušet si to zápasech.

Jak ses stal profíkem?

Jednou jsem v roce 2007 stál ještě v davu před pódiem a viděl jsem tam Dev1ho a řekl jsem si, že bych taky chtěl sedět, na jejich místech. Koupil jsem si Steam a začal jsem hrát. V dnešní době strašně moc lidí řeší, jak se dostat do takového týmu, jako jsem já a chtějí to hned. To nejde. Nikdy není všechno hned a je třeba jít po malých schůdcích nahoru a nahoru. Moje cesta trvala 5-6 let, než jsem se dostal do předních českých týmů. Je třeba hrát, trénovat a zlepšovat se, o ničem jiném to není. Chce to čas, nikdy není nic hned. 

Kdo je tvůj vzor a za jaký tým bys chtěl hrát?

Momentální vzor je Fallen z SK Gaming, je to člověk, ve kterém se vidím a líbí se mi, jak vystupuje. Je to dobrý team leader, obětuje se pro tým a je skvělý charakter, který nikdy neodmítne fotku s fanoušky. Kdybych si chtěl někdy s někým zahrát, tak je to právě on. Stačilo by mi mu potřást rukou, pogratulovat a pokecat.

Finálový zápas Hitpoint FINALs 13 v CS:GO mezi eEriness E-Blue a Majestic Lions.

Kolik času věnuješ týdně tréninku a jak se připravuješ po taktické stránce?

Než jsem začal streamovat, tak jsem jako mladší trénoval v módu deathmatch. Řekl jsem si například, že nastřílím 1000 fragů v deathmatch, pak si zahraju faceit a večer dám s kámošema. Dá se říct, že jsem hře denně obětoval 5-6 hodin tréninku. V následném CS:GO jsem se více začal věnovat taktice. Sledoval jsem videa soupeřů i profesionálních týmů. Ono, od koho se to má člověk učit, když ne od těch nejlepších. Učil jsem se, co je dobrý i špatný, kam házet smoke granáty a tak dále.

Co byl tvůj esport moment, který si budeš pamatovat nadosmrti?

Určitě to bude úspěch na turnaji, jako je tento. V paměti mi zůstane, jak celá hala ve Svitavách řvala naše jméno. Bylo to něco fantastického.

Štítky: CS:GO, Hitpoint