Přejít k hlavnímu obsahu

ELEAGUE Major: Preview kvalifikace

15. 12. 2016 | 12:47 Counter-Strike 2
Již pouze necelé dva měsíce nás dělí od prvního major turnaje roku 2017 a zároveň jubilejního 10. major turnaje - ELEAGUE Major v Atlantě. Ještě před ním nás však už ve čtvrtek čeká kvalifikace na tento major, která rozhodne, kdo doplní TOP8 týmů z ESL One Cologne.
Výchozí obrázek

Již pouze necelé dva měsíce nás dělí od prvního major turnaje roku 2017 a zároveň jubilejního 10. major turnaje - ELEAGUE Major v Atlantě. Ještě před ním nás však už ve čtvrtek čeká kvalifikace na tento major, která rozhodne, kdo doplní TOP8 týmů z ESL One Cologne.

Atlantský ELEAGUE Major se uskuteční od 22. do 29. ledna 2017 a bude to v pořadí 10. major turnaj, zároveň to bude také nejdelší major v historii, a tak můžeme očekávat velkolepý turnaj, čemuž napovídá také to, že scéna je vyrovnaná jako nikdy předtím. To potvrzuje také Major kvalifikace, která se uskuteční už 15.-18. prosince a je nabitá spoustou špičkových týmů.

Turnaje se zúčastní 16 týmů - 8 týmů, které na ESL One Cologne nedokázaly postoupit ze základní skupiny a 8 týmů, které se dostaly do finále Minor turnajů ve svých regionech. Samotná kvalifikace, stejně jako hlavní turnaj, se bude hrát formátem Swiss. Ten se na první pohled může zdát složitý, ale jeho podstata je jednoduchá: 3 výhry - postup na major, 3 prohry - konec. Týmy při tom hrají pouze s náhodně vylosovanými soupeři, kteří mají stejnou W/L bilanci, takže nehrozí, že by některý z týmů měl příliš lehký postup nebo naopak soupeře tak silné, že postoupit by bylo témeř nemožné. To dělá tento formát výjimečným a eliminuje možnost náhodných postupů slabších týmů.

Zápasy 1. kola kvalifikace
{#Dánsko} Dignitas
vs.{#Ruská federace} Spirit
{#Švédsko} NiPvs.{#Austrálie} Renegades
{#Francie} EnVyUsvs.{#Brazílie} Immortals{#Kanada} OpTicvs.{#Čína} TyLoo
{#Evropská unie} FaZevs.{#Spojené státy americké} Cloud9{#Evropská unie} Mousesportsvs.{#Evropská unie} HellRaisers
{#Spojené státy americké} CLGvs.{#Ruská federace} Vega Squadron{#Francie} G2vs.{#Švédsko} GODSENT

Pojďme se teď podívat podrobně na týmy, které se na této kvalifikaci utkají o postup na lednový ELEAGUE Major.

 

Spodní osmička z ESL One Cologne

{#Švédsko} Ninjas in Pyjamas
HLTV Ranking: #3SestavaNedávné výsledky

{#Švédsko} f0rest
{#Švédsko} GeT_RiGhT
{#Švédsko} pyth
{#Švédsko} friberg
{#Švédsko} Xizt

{#Švédsko} THREAT

5.-8. ELEAGUE S02
1. IEM Oakland
3.-4. ESL Pro League S4
7.-8. EPICENTER: Moscow
1. SL i-League S2 Finals

Legendární švédský tým se v kvalifikaci ocitl po neštastné prohře v základních skupinách ESL One Cologne proti týmu FlipSid3. Právě po ESL One Cologne hrál tým nějakou dobu bez pytha, kterého nahradil jejich bývalý spoluhráč Maikelele. S ním se však tým dokázal dostat zpět na vrchol, kde se drží i po návratu pytha, což potvrdili na IEM Oakland. NiP patří bezesporu k největším favoritům kvalifikace a nic než postup na Major pro ně nepřichází v úvahu.

{#Kanada} OpTic
HLTV Ranking: #4SestavaNedávné výsledky

{#Kanada} NAF
{#Spojené státy americké} RUSH
{#Španělsko} mixwell
{#Spojené státy americké} tarik
{#Kanada} stanislaw

2. ECS S2 Finals
1. ELEAGUE S02
7.-8. DreamHack Winter
5.-6. ESL Pro League S4
1. Northern Arena: Montreal

"The Green Wall" je momentálně nejlepší severoamerický tým, v jehož řadách válí španělský sniper mixwell s hvězdným tarikem. OpTic dlouho nebyli považováni za jeden z TOP týmů, což se ale nedávno změnilo, když překvapili celý svět výhrou druhé sezony ELEAGUE a druhým místem v druhé sezoně ECS, kde se v obou případech setkali ve finále s Astralis. OpTic jsou momentálně ve výborné formě a rozhodně se od nich očekává postup.

{#Evropská unie} FaZe Clan
HLTV Ranking: #8SestavaNedávné výsledky

{#Dánsko} karrigan
{#Francie} kioShiMa
{#Finsko} allu
{#Dánsko} aizy
{#Norsko} rain

{#Švédsko} RobbaN

5.-6. ECS S2 Finals
3.-4. ELEAGUE S02
3.-4. IEM Oakland
3.-4. iBUYPOWER Masters

Tým FaZe Clan dlouhou dobu tápal a nedokázal zopakovat výsledky z roku 2015, ve kterém se dokázal dostat do semifinále majoru DreamHack Open Cluj-Napoca. Od té doby se tým nedostal na jediném turnaji ze základních skupin a prošel mnoha změnami sestavy. Klíčovou změnou se stal až příchod bývalého IGL týmu Astralis karrigana, který nahradil kioShiMu, který se ale zanedlouho vrátil zpět do sestavy namísto jkaema. Díky těmto změnám hra tohoto týmu konečně dostala řád a FaZe poprvé ochutnali na ELEAGUE S02 vůni play-off. Podobný úspěch zažili také na IEM Oakland, kde ovládli základní skupinu, ale poté padli v semifinále. To nic nemění na tom, že FaZe se momenálně daří a postup na EL Major by si neměli nechat ujít.

{#Dánsko} Dignitas
HLTV Ranking: #6SestavaNedávné výsledky

{#Norsko} RUBINO
{#Dánsko} cajunb
{#Dánsko} MSL
{#Dánsko} Magiskb0Y
{#Dánsko} k0nfig

{#Dánsko} ruggah

5.-6. ECS S2 Finals
7.-8. DreamHack Winter
5.-8. ELEAGUE S02
9.-10. ESL Pro League S2
1. EPICENTER: Moscow

Dánský tým začátkem sezony překvapil vítězstvím na EPICENTER: Moscow, kde se dostal přes týmy jako SK Gaming nebo Virtus.pro a připsal si své první velké vítězství. Potom ale přišla vlna špatných výsledků, završená rychlým výpadkem na DreamHack Winter. Týmu před kvalifikací rozhodně nepomohl ani turnaj ECS Finals, kde se museli obejít bez Magiskb0Ye a měli méně času na přípravu. I tak se Dignitas můžou považovat za jeden z lepších týmů v kvalifikaci a rozhodně můžou přemýšlet o postupu, i když to rozhodně nebudou mít jednoduché.

{#Francie} G2 Esports
HLTV Ranking: #10SestavaNedávné výsledky

{#Francie} shox
{#Francie} RpK
{#Francie} SmithZz
{#Francie} bodyy
{#Belgie} ScreaM

{#Francie} NiaK

5.-6. IEM Oakland
2. Northern Arena: Montreal
5.-6. EPICENTER: Moscow
8. ESL One New York
2. SL i-League S2 Finals

G2 ještě v polovině roku patřili mezi nejlepší týmy na světě, hlavně díky výbroné formě dua ScreaM a shox. Poté ale přišla letní pauza a po ní mírný pokles formy celého týmu. Francouzi se i přesto stále drží na špičce, což budou chtít dokázat i v této kvalifikaci, kde patří mezi favorizované týmy a postup si rozhodně nebudou chtít nechat ujít.

{#Evropská unie} Mousesports
HLTV Ranking: #12SestavaNedávné výsledky

{#Lucembursko} chrisJ
{#Bosna a Hercegovina} NiKo
{#Španělsko} loWel
{#Německo} Spiidi
{#Německo} denis

{#Ukrajina} lmbt

5.-8. ELEAGUE S02
11.-12. IEM Oakland
3.-4. ESL Pro Legue Season 4 Finals


Německý tým Mousesports vstoupil do nové sezony posílení o českého snipera oskara. S ním tým získal několik dobrých výsledků, nejlepší z nich je druhé místo z Gfinity Invitational. Hned po něm se ale oskar rozhodl pro odchod z týmu, kde ho nahradil talentovaný loWel. I když s týmem zatím neodehrál moc zápasů, ukazuje se jako dobrá volba. Tým ovšem v řadě případů nestačí na své soupeře a cesta na major pro ně bude težší, než kdykoliv předtím.

 

{#Francie} EnVyUs
HLTV Ranking: #11SestavaNedávné výsledky

{#Francie} SIXER
{#Francie} kennyS
{#Francie} apEX
{#Francie} NBK-
{#Francie} Happy

{#Francie} Next

3.-4. ECS S2 Finals
13.-16. ELEAGUE S02
3.-4. Northern Arena: Montreal
5.-6. ESL Pro League S4
5.-8. WESG EU Finals

EnVyUs dříve patřili k nejlepším týmům na světě, ale podobně jako tomu bylo u FaZe, po DH Cluj-Napoca začala jejich forma rapidně klesat. Francouzi se rozhodli rozhodli do svých řad vzít hráče jménem DEViL, který se ale v příliš dobrém světle neukázal. Teprve až se hra týmu začala zlepšovat, EnVyUs se rozhodli vyměnit DEViLa za SIXERa. Od té doby se hra týmu začíná čím dál víc zlepšovat, což tým ukázal také o víkendu na ECS S2 Finals, kam bez problému došel do semifinále a ukázal tak, že se s ním stále musí počítat a v kvalifikaci rozhodně nebude jenom do počtu.

{#Spojené státy americké} Counter Logic Gaming
HLTV Ranking: #34SestavaNedávné výsledky

{#Spojené státy americké} koosta
{#Spojené státy americké} hazed
{#Spojené státy americké} reltuC
{#Spojené státy americké} NahtE
{#Kanada} Subroza

7.-8. Northern Arena: Montreal
5.-8. Northern Arena: Toronto

Americký tým patří rozhodně k největším outsiderům kvalifikace, ve které se stále drží pouze díky skoro rok starému úspěchu z MLG Columbus. Od té doby ale z týmu odešli tři klíčový hráči, které CLG ani zdaleka nedokázali nahradit. Od CLG se tedy nečeká nic jiného, než rychlý konec v kvalifikaci.

 

Minor finalisté

{#Spojené státy americké} Cloud9
HLTV Ranking: #9SestavaNedávné výsledky

{#Spojené státy americké} n0thing
{#Spojené státy americké} Skadoodle
{#Kanada} shroud
{#Spojené státy americké} autimatic
{#Spojené státy americké} Stewie2K

{#Spojené státy americké} Danan

5.-6. ECS S2 Finals
2. EL Americas Minor
5.-6. DreamHack Winter
7.-8. IEM Oakland
1. ESL Pro League S4

Největším favoritem na postup z týmů, které vzešli z Minorů, je rozhodně nejpopulárnější americký tým Cloud9. Ten do svých řad přibral nedávno bývalého hráče TSM autimatica, a jak se ukázalo, toto spojení funguje výborně. Tým naprosto ovládl celou ESL Pro League, kde za celou sezonu prohrál pouze 3 mapy z 36. A i když se týmu příliš nepovedly další dva turnaje, bez větších problémů se probojoval americkým Minorem a ukázal, že je s ním třeba stále počítat.

{#Brazílie} Immortals
HLTV Ranking: #13SestavaNedávné výsledky

{#Brazílie} steel
{#Brazílie} hen1
{#Brazílie} lucas
{#Brazílie} boltz
{#Brazílie} felps

{#Brazílie} zakk

7.-8. ECS S2 Finals
1. EL Americas Minor
5.-6. IEM Oakland
1. iBUYPOWER Masters

Brazilský tým už dlouhou dobu stojí na pomezí světové špičky Counter-Striku, což potvrzuje také dobrými výkony v poslední době a vypadá to, že v kvalifikací by měl patřit spíše k favoritům. Velice podobně to ale vypadalo také před posledníma dvěma major kvalifikacemi - jak před MLG Columbus tak před ESL One Cologne měli velmi dobrou formu, na kvalifikaci samotné ale selhali. Uvidíme tedy, jestli se jim toto prokletí povede překonat.

{#Evropská unie} HellRaisers
HLTV Ranking: #20SestavaNedávné výsledky

{#Slovenská Republika} STYKO
{#Ukrajina} ANGE1
{#Slovenská Republika} Zero
{#Ukrajina} bondik
{#Maďarsko} DeadFox

{#Ukrajina} Johnta

2. PGL EU Minor
7.-8. EPICENTER: Moscow

Pokud má mít některý tým označení černý kůň kvalifikace, rozhodně jím je tým HellRaisers. Tým v čele s ukrajinskou legendou ANGE1em toho v aktuální sestavě moc neodehrál, ale jak na EPICENTER: Moscow, tak na EU Minoru ukázal, že dokáže být velmi nebezpečný. Právě na Minoru odehráli HR svůj zatím poslední zápas a čas mezi ním a Major kvalifikací tým využil převážně k trénování. Pokud HellRaisers předvedou na kvalifikaci svůj týmový a nepředvídatelný styl hry, můžou hodně pozlobit silnější týmy a dost možná také ukrást jedno z míst na lednovém ELEAGUE Majoru. 

{#Švédsko} GODSENT
HLTV Ranking: #17SestavaNedávné výsledky

{#Švédsko} Flusha
{#Švédsko} JW
{#Švédsko} pronax
{#Švédsko} znajder
{#Švédsko} Lekr0

{#Švédsko} rdl

3.-4. DreamHack Winter
1. PGL EU Minor

GODSENT byl jednou ze součástí velkého švédského shuffle, ve kterém se ve velkém proházeli hráči GODSENT a Fnatic. Jak to zatím vypadá, z této situace nevyšel líp ani jeden z týmů, oba týmy si spíše silně pohoršily. GODSENT ze situace vyšli o to hůř, když místa ve většině důležitých lig a turnajů zůstaly jejich rivalovi. Švédi předvádí dost nevyrovnané výkony jak v online zápasech, tak na LAN a proto jde pouze těžce předpovídat, jak v kvalifikaci dopadnou.

{#Austrálie} Renegades
HLTV Ranking: #19SestavaNedávné výsledky

{#Austrálie} yam
{#Austrálie} jks
{#Austrálie} AZR
{#Austrálie} USTILO
{#Austrálie} Rickey

{#Austrálie} peekay

2. DreamHack Winter
5.-6. iBUYPOWER Masters
2. PGL Asia Minor
2. eXTREMESLAND Finals

I když "odpadlíci" se zúčastnili už čtyřech majorů, rozhodně se nedají považovat za TOP tým. To se začíná pomalu měnit po tom, co bývalý kapitán SPUNJ ukončil kariéru a tým místo toho do svých řad získal snad nejtalentovanějšího snipera v Austrálii, Rickeye. Po jeho příchodu si Renegades připsali několik dobrých výsledků, z nich nejlepší je druhé místo na DreamHack Winter, kde dokázali přejít přes týmy jako Cloud9 a GODSENT a zastavili je až Gambit ve finále. Každopádně platí, že postup Renegades na major by byl spíše překvapením.

{#Čína} TyLoo
HLTV Ranking: #21SestavaNedávné výsledky

{#Čína} Mo
{#Čína} DD
{#Čína} fancy1
{#Čína} AttackeR
{#Čína} somebody

{#Čína} Karsa

4. WCA Finals
11.-12. IEM Oakland
3.-4. iBUYPOWER Masters
1. PGL Asia Minor
1. WCA World Contest

Čínský tým TyLoo patří již dlouhou dobu k tomu nejlepšímu, co se na asijské scéně nachází, kde pravidelně poráží i týmy jako Renegades a díky tomu si mnohokrát vysloužil pozvánku na mezinárodní turnaje. V těch už se jim ale tolik nedaří a i přes množství vyrovnaných si zatím nedokázali připsat žádný výrazný výsledek. Poslední dobou také prohrávají na domácích turnajích proti slabším evropským týmům jako proti ENCE ve finále IeSF nebo uplynulý víkend proti Epsilon v semifinále a proti iGame.com v zápase o 3. místo na WCA Finals. I když se od TyLoo postup nečeká, jejich počínání na turnaji může být zajímavé.

{#Ruská federace} Vega Squadron
HLTV Ranking: -SestavaNedávné výsledky

{#Ruská federace} chopper
{#Ruská federace} Keshandr
{#Ukrajina} jR
{#Ruská federace} hutji
{#Ruská federace} mir

1. SL CIS Minor

Tento ruský tým překvapil vítězstvím na StarLadder CIS Minoru, kde se v play-off musel protlouct lower bracketem. Právě špatně zvolený formát CIS Minoru, kde se celé základní skupiny odehráli BO1, podobně jako play-off, kde odehrály BO3 zápasy pouze v upper bracketu, hrál týmu do karet a pomohl jim vyřadit například favorizovaný kazašský tým Tengri. I kvůli tomu Vega Squadron patří spolu s Spirit a CLG k největším outsiderům kvalifikace a na místě je otázka, jestli není čas na zrušení samostatného CIS Minoru.

{#Ruská federace} Spirit
HLTV Ranking: -SestavaNedávné výsledky

{#Ruská federace} DavCost
{#Ruská federace} S0tF1k
{#Ruská federace} kikaben
{#Ruská federace} Certus
{#Ruská federace} Dima

2. SL CIS Minor
4. Adrenaline Cyber Cup

Spirit patřili k největším favoritům CIS Minoru a tuto pozici potvrdili, když bez problému prošli až do grandfinále, kde nakonec podlehli týmu Vega Squadron. I přes to, že tým má v sestavě několik stálic ruské scény v čele s DavCostem, který si zahrál už na třech majorech v barvách FlipSid3, od tohoto týmu se nedá očekávat nic jiného, než rychlý konec v kvalifikaci.

Komu budete fandit vy a jaké podle vás bude složení nejlepší osmičky kvalifikace? Napište svůj názor do komentářů!

Štítky: ELEAGUE, Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.