Přejít k hlavnímu obsahu

Frozen: Nehraju na fragy, hraju pro tým

12. 11. 2015 | 14:20 Counter-Strike 2
V nacpané aréně brněnského výstaviště to byl právě on, který pomohl svému týmu k obhajobě titulu z Mistrovství České republiky 2015 v Counter-Strike Global Offensive. Teprve třináctiletý chlapec s obrovským potenciálem na startovní čáře za profesionální kariérou e-sportového hráče byl vyzpovídán naším portálem a vy si tak můžete vychutnat rozhovor právě s ním. 
Výchozí obrázek

V nacpané aréně brněnského výstaviště to byl právě on, který pomohl svému týmu k obhajobě titulu z Mistrovství České republiky 2015 v Counter-Strike Global Offensive. Teprve třináctiletý chlapec s obrovským potenciálem na startovní čáře za profesionální kariérou e-sportového hráče byl vyzpovídán naším portálem a vy si tak můžete vychutnat rozhovor právě s ním. 

Frozen, pravým jménem pak David Čerňanský, je hráčem hry CS:GO. Ve svém mladém věku stihl vyhrát několik turnajů, být oporou jednomu z nejstarších týmů u nás na MČR. Svojí pozornost u fanoušků na sebe upoutává nejen kvůli věku, ale především kvůli svým kvalitním výkonům, které stabilně podává. Rád by se viděl v zahraničí, teď ale cítí, že má před sebou nakročeno k velkým úspěchům ve stávající organizaci nEophyte.FSP. 


Mezi mistry pro rok 2015 nechybí ani talentovaný mladík David "Frozen" Čerňanský. 

Ahoj Frozene a děkuji za svolení k rozhovoru. Jako vítězi MČR musím položit tradiční otázku. Co říkáš na již proběhlou akci roku? 
Turnaj byl samozřejmě skvělý, tedy, až na ty monitory (smích). Delay byl malý, dlouho se nečekalo, to se musí ocenit, že na tom organizátoři zapracovali. Za mě to byla nejlepší akce, na které jsem doposud byl. 

A když se nebudu ptát na tu technickou stránku, ale na konkurenci na turnaji? 
Ke každému týmu jsme chovali určitý respekt. Šli jsme tam s tím, že to chceme celé vyhrát, ale počítali jsme s tím, že to nebude vůbec lehké. 

Vaše sestava byla vůbec jedna z nejmladších, složili jste se krátce před MČR. Byla o to větší motivace turnaj vyhrát? 
Tak určitě, ale to nebyla jediná motivace. Chtěli jsme také dokázat, že na titul máme i po rozpadnutí původní sestavy nEophyte, aby lidé viděli, že se tým neoslabil, jak si to většina hráčů nebo fanoušků myslí. 


nEophyte.FSP během finálového klání, ze kterého odešli nakonec jako vítězové. 

Frozene, přiznám se, že sám nevím, kolik ti vlastně je let. Někde se píše šestnáct, někde třináct. Kde je pravda? 
Je mi třináct let. 

Víš, proč se ptám? Na turnaji totiž byl třeba tým ZERO Damage, kde jsou "herní" dinosauři (smích). Řada hráčů od nich hrála, když si ještě nebyl ani na světě. Co na to říkáš? 
Napadá mě jedině toto: kde něco končí, tam něco nového začíná. 

Pociťuješ to tedy, že jsi nastupující generací, od které se očekávají úspěchy? 
Určitě ano. Ale hlavně chci dokázat sám sobě, že na to mám, že to někam mohu dotáhnout. 

To zní v celku ambiciózně. Jaké jsou tvé cíle? 
Časem bych chtěl určitě zavítat do zahraničí. Samozřejmě musí přijít nejdříve konkrétní nabídka. Teď se samozřejmě hned nikam nechystám. 

Doma by nebyli proti? Předpokládám, že patříš ke generaci  mladých hráčů, kteří si hraní doma prosadili. Je to tak? 
Při hraní stíhám i školu a učím se dobře, takže prozatím je to doma v pořádku. Od rodičů pak mám maximální podporu. Dokonce se přijeli podívat i na MČR do Brna. 

Musíme se vrátit k MČR. Když nyní opomenu finále. Jaký soupeř byl největším oříškem? 
Každý soupěř byl silný a dobře připravený. Nejtěžší bylo pro mě ovšem dostat se do své hry a hrát jako z domova, kde mám své zázemí. 

Finále je pak kapitola sama o sobě. Utkali jste se v něm proti skvěle připravené eSubě, která si šla suverénně pro pohár. Přesto narazila a zlomilo se to. Povíš nám o tom něco? 
K první mapě se vyjadřovat nebudu. Sami jste měli možnost vidět výsledek. Přejdu rovnou k mapě Cache. Když byl stav 6:0 pro eSubu, jediná šance, jak otočit zápas byla chytit se tím, že vyhrajeme pár kol. To se podařilo a za stranu CT stačilo pouze bravurně bránit, což nám také vyšlo podle plánu. Inferno jsme hned od začátku hráli jako jsme měli hrát všechny ostatní mapy předtím, až na pár chybiček. Ale k vítězství nám určitě pomohlo i to, že jsme nepřestávali věřit ve výhru, i když to tak někdy nevypadalo. 


Frozen si vyzkoušel, jaké je to hrát na pódiu MČR před zástupy fanoušků. 

Komentáře, že nEophyte musí tahat třináctiletý kluk si zaznamenal? 
Jsme tým. Nezáleží na tom, jestli má někdo 0:12 nebo 30:1. Pro nás je důležité hrát týmově a ne na fragy. Každý máme svojí úlohu v týmu a tu musíme plnit. 

Blížíme se ke konci. Co bys změnil pro příští rok na MČR a na jaké další lance tě budeme mít možnost s tvým týmem vidět? 
Jediné, co bych změnil, tak opravdu ty monitory a možná občas snižil hlasitost hudby, která otřásala celým pódiem. Jinak bylo vše v pořádku. Na další lance nás budete mít možnost vidět na ASUSe ve Svitavách. 

Pro fanoušky nějaký vzkaz necháš? 
Určitě ano. Ve jméně celého týmu bych chtěl poděkovat našim sponzorům, ale i fanouškům, kteří nás podporují a fandí nám na každém turnaji.