Přejít k hlavnímu obsahu

KETUBOR: Bol som v šoku, keď mi nabídka pristála na stole

26. 1. 2018 | 17:00 Counter-Strike 2
Před pár dny byla oficiálně oznámena nová akvizice jedničky domácí CS:GO scény. Michal 'KETUBOR' Csontoš má na svém kontě mistrovské tituly jako hráč i trenér, aktivní hráčskou kariéru však pověsil na hřebík působením v Trust.Universe a rozhodl se naplno věnovat koučování. Jak probíhal návrat do tábora Alza.eXtatus a co dalšího slovenský matador prozradil?Gratulace k návratu do eXtatus. Jak se to vůbec zrodilo? Předcházely tomu nějaké náznaky?
Výchozí obrázek

Před pár dny byla oficiálně oznámena nová akvizice jedničky domácí CS:GO scény. Michal 'KETUBOR' Csontoš má na svém kontě mistrovské tituly jako hráč i trenér, aktivní hráčskou kariéru však pověsil na hřebík působením v Trust.Universe a rozhodl se naplno věnovat koučování. Jak probíhal návrat do tábora Alza.eXtatus a co dalšího slovenský matador prozradil?

Gratulace k návratu do eXtatus. Jak se to vůbec zrodilo? Předcházely tomu nějaké náznaky?

Ahoj, ďakujem pekne. Zrodilo, nezrodilo, skrátka došla ponuka na skúšku. A kto by to nevzal? Tak som do toho išiel, chalanov poznám, tak o to bolo ľahšie sa rozhodovať. Myslím si, že všetko je tak, ako má byť.

Byl hlavní příčinou změny neúspěch na Minoru v Bukurešti? Sledoval jsi turnaj pečlivě?

Myslím si, že to bol jeden z faktorov, prečo k tejto voľbe došlo, ale zase čo bolo, to bolo. Treba sa sústrediť na prítomnosť a makať. Turnaj som sledoval a držal palce, ale bolo tam vidieť, že to nie je ich deň/hra. Ono to proste niekedy dôjde a neurobíš nič. Nervozita tiež isto zahrala svoje.

Co pro tebe v tu chvíli znamenalo, že jsi zpátky v eXtatus, když tě začátkem loňského roku vystřídal teCkoO?

Znamená to pre mňa veľa, pretože sa opäť niekam posúvam a stále sa učím nové veci, čiže to je super. TeCka nezožrali do pol roka, čiže to už je čo povedať, kombo Frozen+Zedko ničí aj mňa a ešte MonttY dá dáky kameňák, tak je to koniec. Ale je to super, som zase doma! Pred rokom bola zmena potrebná, a tak teCkoO aspoň teraz vie, aké to je (Kappa).

Jaký vidíš rozdíl ve stylu koučování vás dvou? Jsou vaše silné stránky natolik rozdílné?

To si naozaj netrúfnem povedať a navyše sa nerád porovnávam. Moja priorita je ľudskosť a byť opora pre team. Je dôležité mať čistú hlavu a potom ide všetko ľahko. Čista hlava = čistý play!

Do tréninkového cyklu ses zapojil v přípravě na velkou akci v New Yorku. Na co ses nejvíce soustředil?

No toto bol najväčší gól! Nečakal som to, naozaj nie. Bol som v šoku, keď mi toto pristálo na stole. Čo stihnete za pár týždňov, keď sa musíte učiť všetko nanovo a tak ďalej, skrátka som "jedol" jedno demo za druhým a snažil sa spoznať hru súpera, ich slabosť a naopak najväčšiu silu. Snažil som sa najmä spraviť správnu atmošku chalanom, aby sa uvoľnili a hrali svoju hru.

Jak vůbec hodnotíš vaše vystoupení na ESEA Global Challenge? 

Tak pre mňa to bol skôr zážitok, naozaj silná vec. Ja si osobne myslím, že chalani zahrali naozaj dobre, veď nás od finále delilo pár bodíkov. Ale nič nebolo zadarmo. 

Slyšeli jsme, že ses při hře například zapojovat vůbec nemohl, co je na tom pravdy?

Áno, nebol som v teame pri postupe do NY, čiže som nemohol zasahovať do hry. Druhý deň som dokonca musel opustiť aj miestnosť, kde sa hralo. Admin usúdil, že tlieskaním a bekotom "NICE" posúvam info o ekonomike. Nebol som happy, no pravidlá sú pravidlá, ale Barny to prevzal a košieľka bola top!

Řadíš možnost trénovat tým na akci takového kalibru mezi největší úspěchy své kariéry?

Tento rok som si odskočil na Copenhagen Games koučovať ROG.female, čiže aj tam som už sondoval chalanov, ale určite je to jeden z mnohých, no tie veľké ešte len prídu, verím tomu!

Čím jsi dle svého mínění nejvíce přesvědčil, že tě eXtatus podepsal jako kouče pro letošní sezónu?

Chcú ísť stále hore ako tím a niekedy zmena pomôže v určitom rozvoji, to ukáže až čas.

Nebude ti chybět aktivní hraní, když ses k němu zatím vždy vrátil? Nebo je tohle až moc dobrá příležitost?

MČR vo farbách Universe bolo moje posledné pôsobenie v pozícii hráča, čiže tento krok by aj tak nastal, len som nečakal, že zamierim rovno do eXtatus.

Jako šestého hráče sis s sebou přivedl eLiVa. Jak to s ním v eXtatus je? Proč právě on?

Chalani ho moc nepoznali, ale riešili sme to aj s Frozenom a ten bol tiež za. Uvidíme, možno dostane šancu sa ukázať znova ako proti ATTAX, kde nám pomohol. Je to flexibilný hráč, ma skvelú komunikáciu a stálu formu, čiže sa dá využiť naozaj všade. A hlavne je to "feťák", má ten správny hlad po úspechu a nemať ho v tíme by bola chyba na domácej scéne.

Jaké jsou cíle eXtatus do roku 2018? Jmenovat můžeš i své osobní.

Určite uspieť v ESEA lige, pozrel by som sa do USA ešte raz. Copenhagen Games by som chcel vyhrať, Cross Border Esport a mnoho ďalších tiež, a isto si ísť pre tretí titul majstra ČR. Treba však ísť do každého turnaja s pokorou a správnou prípravou, to je pre mňa to najdôležitejšie. Osobne by som si chcel skúsiť analyst desk na nejakom CZ/SK evente.

Závěrečná otázka. Považuješ se za nejlepšího domácího kouče? Kdo jsou případně ti další, jejichž práci nejvíce ceníš?

Najlepší, fíha. Raz som to povedal o nás, no ten tím tu je tri roky TOP 1, čiže sranda. Toto musia zhodnotiť iní ľudia či samotné výsledky, ale bolo by fajn sa raz zapísať ako ten najlepší. Tu sa to ešte len rozbieha, nie je coach ako coach.

Určite by som videl radšej benq1ho ako coacha, išlo mu to dobre a nepochopil som krok sa vrátiť späť k hraniu, ale tak on vie sám najlepšie. Ďalej musím spomenúť d0diho, ten ma tiež potenciál to dakam dotiahnuť, pepik si teraz sadol s unom, tak uvidíme, čo tam spáchajú, blázni. Určite sa teším z príchodu Bordela na post trénera, určite ho budem tiež sledovať. V poslednej rade sa teším na Blada, čiže rok 2018 bude na tomto poste o dosť pestrejší. Snáď nás aj ocenia na PLAYzone (smiech).

Děkuji ti moc za rozhovor. Co bys vzkázal na závěr?

Na záver by som chcel pozdraviť fanúšikov, fanúšičky. Aj keď sa niekedy nedarí, tak vtedy je tá sila od fanúšikov dôležitá a nie jej opak. Peace.

Štítky: eXtatus, ketubor
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.