Přejít k hlavnímu obsahu

oskar: "Daří se mi skoro všechno, na co šáhnu"

27. 5. 2015 | 19:41 Counter-Strike 2
Rozhodli jsme se zpovídat jediného Čecha v sestavě nEophyte, Tomáše "oskar" Šťastného o nedávných úspěších nEophyte, splněných snech, rozebrali jeho rostoucí stream a situaci kolem aktuálního náhradníka sestavy, Martina "STYKO" Styka.Tomáš "oskar" Šťastný - jméno, které by měl znát každý fanoušek domácího Counter-Striku, ať už starší či mladší. Šťastný se na špičce scény pohybuje už dobrých osm let a své jedinečné schopnosti převedl i do nové verze.
Výchozí obrázek

Rozhodli jsme se zpovídat jediného Čecha v sestavě nEophyte, Tomáše "oskar" Šťastného o nedávných úspěších nEophyte, splněných snech, rozebrali jeho rostoucí stream a situaci kolem aktuálního náhradníka sestavy, Martina "STYKO" Styka.

Tomáš "oskar" Šťastný - jméno, které by měl znát každý fanoušek domácího Counter-Striku, ať už starší či mladší. Šťastný se na špičce scény pohybuje už dobrých osm let a své jedinečné schopnosti převedl i do nové verze.

Přes počáteční úspěchy v sestavě myDGB však jeho jméno na nějakou dobu zmizelo z povrchu zemského a na světové scéně se opět objevilo teprve nedávno, když nEophyte porazili řádku uznávaných jmen včetně FlipSid3 nebo LGB.


oskarovi se v poslední době daří vše, na co šáhne

Ještě předtím však odstartoval svůj vlastní stream a začal nabírat na číslech diváků i dotací. V následujícím rozhovoru se dozvíte vše o jeho úspěších i úspěších nEophyte včetně situace Martina "STYKO" Styka, jenž v poslední době zaskakoval za Petera "uno" Lipowskiho.

 

Mělo by být každému jasné, co děláš, když vystupuješ pod aliasem oskar, co ale dělá Tomáš Šťastný, když se zrovna neskrývá za přezdívkou?

Tak ten Tomáš Šťastný ještě do konce května 2015 pracoval ve fabrice jako seřizovač strojů, teď už se budu starat jen o barák, zahradu a hlavně o oskara. Jinak když je čas, rád si zahraju tennis nebo badminton, máme nově udělanej bazén, takže moje léto budu střídat mezi bazénem a CSkem, nevyhnu se ani sklence dobrého nápoje :D.

Takže doposud normální práce jako každý jiný. Snad každý hráč sní o tom se svým koníčkem živit - máš pocit, že tenhle sen se ti začíná plnit po více než osmi letech na špičce domácí scény?

Kdybych ten pocit neměl, možná bych zůstal ve fabrice, byla tam relativně pohoda. Jenže tomu CSku jsem obětoval už tolik, že není cesty zpět z toho. Ano, mé sny se po těch letech konečně plní, jsem v nejlepším věku, máme kvalítní tým a zázemí s podmínkami.

Co jsi kvůli těmto snům musel obětovat?

Tak hlavně jsem obětoval školu, místo chození do školy jsem si radši hrál na f0resta. Takže jsem určitě obětoval jen školu, trošku jsem nechal za zády i kamarády, ale vídame se, občas sedneme a popijeme. Vždycky jsem se snažil s nima trávit svůj volný čas, když jsem zrovna nebyl s rodinou nebo neměl nesmírnou chuť hrát hry.

V poslední době čím dál více streamuješ a chodí ti stovky dolarů v donations, pověz nám něco o tom, jak probíhalo rozjíždění streamu - pokud vím, na začátku proběhla určitá investice? 

Tak už když jsem nastoupil do práce, věděl jsem, že na velký hraní čas nebude, tak jsem se chtěl pokusit aspoň o streaming. Takže jsem čekal, pracoval, nehrál a vydělával. Po 4 měsících jsem si koupil novej telefon a potom už i počítač, pořád to teda není nějak speciální počítač na streaming, ale dá se to. Byl to risk, jinak by mi to bylo k ničemu. Říká se, že risk je zisk a já už teď můžu říct, že se to vážne vyplatilo. Když jsem začínal, na můj stream chodilo 20-50 lidí, kteří si mě jen tak tak pamatovali z CS 1.6.

Jenže když jsem streamoval a snažil se hrát, narůstala mi forma a lidi o mě začali slyšet. No, abych to urychlil, zkrátka po 4 měsících streamování jsem si mohl dovolit partnership s Twitchem a na můj stream chodí okolo 300-400 lidí, možná že už i víc. Samozřejmě patří velký dík všem lidem, který se baví mým streamem a nemůžu zapomenout na kubraheada, kterej tomu dal obrovskou naději.

Co na tvůj koníček říká máma teď, když se začíná vyplácet?

Už tomu taky nevěřila ze začátku. Najednou po deseti letech hraní, že by to mělo něco vynášet? Prý ne. Snažil jsem se jí ukázat tu CS:GO scénu, jak to chodí apod. Tak pak už na to měla jinej pohled, stejně jako v CS 1.6, tam o tom věděla skoro vše a proto mě podporovala. Teď mám od svý zlatý mamky znovu plnou podporu a to víš, že si ty věci užívám víc. 

Pojďme přejít k tobě jako členovi nEophyte. V poslední době jste s týmem zaznamenali slušné úspěchy, zatím se stále držíte v lower bracketu Fragbite Masters, už jste si něco vydělali v 99damage Arena - co je cílem? Uvidíme vás brzy na nějaké mezinárodní LANce?

Tak samozřejmě, to co já teď prožívám za období, to je neskutečný. Daří se mi skoro všechno, na co sáhnu. Jsem rád, že se to drží i našeho týmu, i když hrajeme čistě bez žádných taktik, čistě jen na domluvu. Ty peníze, to už je jenom třešnička na dortu, důvod, proč vzniknul tenhle tým, bylo dostat se na další MAJOR turnaj a patřit na špici. Málokdo měl před očima tyhle úspěchy a odměny z online turnajů. Pokud si vzpomínám, bavili jsme se o DreamHack Valencia. Víc o tom bohužel teď neřeknu, protože toho ani moc přesněji nevím. 

V této době s vámi hrál STYKO a dokonce musel převzít roli in-game leadera po unovi, přesto ale STYKO věčně připomíná, že je pouze náhradníkem. Proč tomu tak je?

Myslím, že styko si to musí užívat, tu roli IGL. Má na starost hráče, prakticky si s nima může dělat, co chce. My jen plníme jeho úkoly a snažíme se nezklamat našeho leadera. Styko si hodně zakládá na komunikaci a ani se mu nedivím. Dobrá komunikace je vážně klíčem k úspěchu. Jinak se stykem pořád není nic jistýho, stále je to jen stand-in a jak dlouho tomu tak bude, to netuším. Snad to nebude dlouho trvat a styko bude oficiální hráč nEophyte.

Jen málokdy je nejlepší hráč sestavy zároveň in-game leaderem (snad jediným podobným týmem jsou EnVyUs), jak jde vedení týmu hráči jako je STYKO? Ovlivňuje to jeho individuální výkony?

Tady je důležité to, aby dokázal číst hru, aby nás pořád neposílal na smrt a aby narageoval uprostřed zápasu kvůli jedné chybě, který se někdo dopustil. I styko, na to jak je to kvalítní hráč, tak je tím určitě ovlivněnej, nese velkou zodpovědnost za výkony. My se mu snažíme odvděčovat komunikací a tím, že zabíjíme za něj, když jsme T strana. Za CT stranu už je to zase ten starej dobrej styko a hraje si sám s těma soupeřema. Taky je v něm neskutečná síla v tom, že dokáže vyhrát situace 1vsX, což se například o předchozích leaderech říct nedalo. Tak i tohle je hrozná výhoda, pořád prostě víte, že to kolo může být vaše.

Už několikrát jsme slyšeli, že STYKO zanevřel na domácí scénu a čeká na zahraniční nabídky, kterých se mu zatím nedostává. Přišly tobě nějaké podobné nabídky poté, co ses zase začal objevovat na vrcholech tabulky?

Pár nabídek mi přišlo, ale žádná z těch, na kterou bych čekal. Myslím, že i teď máme kvalitní sestavu se kterou se dá zahrát luxusně. 

Děkuji ti za rozhovor, dávám ti prostor na zprávu fanouškům, poděkování, nějakou tu reklamu pro stream a tak podobně.

Tak to kdybych zapomněl na fanoušky, asi by mě ukamenovali. Na ně zapomenout nemůžu, protože nebejt jich, nebyl bych možná už na scéně. Tak já děkuji všem jak OSKAR fanouškům, tak i nEophyte fanouškům, že nám dělají skvělou reklamu a drží nám palce a stojí při nás, i když prohrajeme nějaký zápas. Myslete na to, že žádnej tým nemůže jen vyhrávat, brzy přijde nějaká prohra. Jsem typ člověka, kterej nesnáší prohry a to nevsazím, tak jestli prohrajete skiny, nebojte se. Aspoň jeden hráč z týmu bude víc naštvanej než vy. (Mluvím jen za sebe).

Jinak kdo mě ještě neviděl na streamu, můžete se kouknout, dat follow, subscribe, pokecat na twitch.tv/oskartommy. Dále mě můžete sledovat na facebook.com/CSoskar a twitter.com/CSGOoskar. A hrajte, ať tu máme aspoň v Česku nějaký talenty, přece jen jich je na Slovensku o něco více. Ahoj a tobě díky Strikere za možnost se veřejně vyjádřit.

Štítky: oskar, rozhovor