Přejít k hlavnímu obsahu

STYKO: Česko-slovenské scéně dáme sbohem

1. 10. 2015 | 21:11 Counter-Strike 2
Po změnách, které doslova otřásly česko-slovenskou herní scénou, jsem se rozhodl oslovit jednoho z nejtalentovanějších mladíků naší scény, který byl přímo aktérem sledu předešlých událostí. Kam míří tahle hodně sledovaná sekce? Jakým týmům se chce oklikou vyhnout? A zakotví v tuzemsku? To vše se dozvíte v rozhovoru.
Výchozí obrázek

Po změnách, které doslova otřásly česko-slovenskou herní scénou, jsem se rozhodl oslovit jednoho z nejtalentovanějších mladíků naší scény, který byl přímo aktérem sledu předešlých událostí. Kam míří tahle hodně sledovaná sekce? Jakým týmům se chce oklikou vyhnout? A zakotví v tuzemsku? To vše se dozvíte v rozhovoru.

Rozhovor s Martinem "STYKO" Stykem vznikal téměř tři dny, jelikož byl herně velice vytížený a do toho probíhaly námluvy s novými týmy. Nejprve jsem myslel, že tento rozhovor nebude příliš aktuální, protože mě vylekala přestupní novinka z Majestic Lions do Fraternitas s tím, že ex-FTS nahradí Majestic Lions. Jak to tak ale vypadá, tahle "konspirační teorie", nebo jestli chcete spíše drb, asi reálný nebude. Před samotnou zpovědí pak zmíním kauzu Fraternitas a odchod sekce okolo Oskara. Předem jsme se domluvili, že toto téma nebudeme rozebírat a naopak se pokusíme nahlédnout do bližší budoucnosti, která čeká právě na toto prozatím nejkvalitnější herní uskupení u nás. 


Martin "Styko" Styk patří k největším osobnostem tuzemského progamingu

Děkuji, že jsi přistoupil na rozhovor a předem slibuji, že se pokusím držet ve slíbených a dohodnutých mantinelech. Začnu asi otázkou, jak moc vám chyběl Dev1?
I když  jsme ho ztratili jako  trenéra, nepřestali jsme se s ním setkávat při trénincích, a nebo například na LAN turnajích, kde nám, i když to nebylo v jeho kompetenci, poradil i pár postřehů, co a jak zlepšit ve hře. Myslím si, že v týmu momentálně nemáme nikoho, kdo by byl až tak temperamentní a nemáme ani takového motivátora, který by hnal náš tým tímto směrem. Samozřejmě že se umíme pochválit, ale Dev1 to bral vždy na jiné úrovni. Řekl bych, že bez něj nás hecoval nejvíc Barb1, což mě i celkem překvapilo, na druhou stranu jsme ale určitě patřili mezi jeden z těch tišších týmů.

To se teď nyní ovšem mění. Dev1 bude po odchodu z Fraternitas opět trenérem. Dá se spojit tohle "opět nalezené" přátelství právě s odchodem z Fraternitas?
Ano, po odchodu z FTS jsme ihned Dev1ho kontaktovali s otázkou, zda je ochotný nás trénovat jako minule. Samozřejmě tuto nabídku přijal a my se těšíme na další spolupráci s ním.

 

Nyní nastává situace, kdy si hledáte jako tým nové angažmá. Pokud vám dá někdo konkrétní nabídku bez Deviho, je jasné, že ji nepřijmete?
Ano, s Dev1m jsme sestava, která jde všude spolu. Máme podmínky, které jsme si stanovili a ty dodržíme.

 

K novému angažmá. Určitě se vám řada organizací ozvala. Prozradíš, s kolika týmy právě jednáte?
Je to dohromady okolo 15 organizací, ale z toho jich je pár CZ/SK, takže tomu nepřikládáme až tak velkou váhu, až na pár výjimek. 

 

Dá se tedy říct, že jednáte především o zahraničním angažmá?
Ano a jsou pro nás prioritou, jelikož očekáváme profesionálnější přístup.

 

Nechci se vracet k tomu, co se událo. Přesto se musím zeptat, budete tedy trvat již jen na profesionálních smlouvách?
Přesně tak. Omlouvám se za krátké odpovědi, ale nemám k tomu víc co dodat.

 

Když se vrátím trochu do minulosti. Nelitujete tak trochu, jako tým, že jste nezůstali u Neophyte?
Nerad bych byl konkrétní, a proto toto téma raději přeskočím.

 

Styko. Mladí kluci mají v tuzemsku celkem zkreslenou představu o tom, že se zde dá uživit progamingem. Sdílíš stejný názor?
Určitě se tím dá uživit, pokud člověk narazí na dobré sponzory. Nejde o to, v jakém týmu nebo v jaké organizaci hráč hraje, ale jde o to, jakým sponzorům se dokáže zalíbit a potom už vše jde tím správným směrem. Je to ale i tak dost těžké a jen malé procento lidí si to zaslouží.

 

Přesto, co bys doporučil mladým hráčům ty? Zahraničí nebo české organizace?
Určitě jít do světa a zkusit EU, klidně i méně známé.

 

Nemůžu se nezeptat. Je mezi organizacemi, se kterými jednáte, třeba i SK-Gaming nebo něco přiměřeně velkého?
Nic převratného to není, jelikož nemáme žádný LAN výsledek, ale určitě jsou to jedny ze známějších organizací, které znáte z HLTV.org.

 

Kde se váš tým vidí za dva měsíce?

Za dva měsíce? To je relativní doba, hlavně ve hře jakou je CS. Mnoho věcí se může změnit, možná dostaneme nabídku od nejlepší organizace, možná dostaneme každý nějakou individuální nabídku, kterou nelze odmítnout. Možná také zůstaneme na stejné úrovni, na jaké jsme teď, já ale doufám, že půjdeme výkonnostně jen nahoru. Určitě chceme přejít na EU LAN a této scéně dát oficiálně sbohem.

 

Jaké neherní role jednotliví spoluhráči v týmu zastávají? 

Zero – to je takovej náš kulturista, opičku nám dělá Queztone a supluje mu Barb1 a do toho nám pěje hity Oskar.

 

Jak moc velký vliv na tým má oskar? Jak bys ho charakterizoval?
Když je schopný vyhrávat a dáme mu dost prostoru, celá naše hra se točí kolem něj. Někdy ho ale musíme usměrňovat a říct mu, co a jak udělat, jelikož je dost tvrdohlavý, ale to ho vždy rychle přejde. A i když se ho snažíme podporovat v mnoha situacích, i tak bych neřekl, že je celý náš tým postavený jen na něm. Každý má u nás v týmu svojí úlohu, která se zlepšuje každým tréninkem a zápasem.

 

Stejně jako on, i ty nemáš rád „vesnické akce“, jak je rád nazývá?

Také jsem toho názoru, že pokud už člověk byl na zahraničních LAN, tak mu ty CZ/SK přijdou na nízké úrovni, kromě výjimek jako BGCH anebo MČR. Ale LANky, kde hráč ani nemá prostor pro klávesnici a podložku, anebo kde se čeká na enemy 4 hodiny a výhra též neodpovídá podmínkám, v kterých jsme museli hrát, to člověka fakt odradí.

 

Tím si mě nasměroval k otázce ohledně MČR. Vidíte svojí účast reálně?
Na MČR nemáme body a ani nás to nějak extrémně netrápí. Zúčastníme se YGames v Bratislavě a uvidíme, zda tam něco zahrajeme, získáme body a zda tam postoupíme.

 

Vrátíme se k tobě. Co bys byl ochotný vše obětovat kvůli úspěšné kariéře progamera?
Tak já už svým způsobem úspěšnou kariéru programem mám a musím říct, že jsem tomu obětoval hlavně velmi mnoho času. Jde o to si věřit a potom jde vše, pokud si člověk dokáže vyřešit časově všechny aktivity a povinnosti. Dá se však mít úspěšnou kariéru i při škole a práci.

Jak tě podporuje rodina, případně - pokud máš partnerku, jak to vnímá ona?

Rodina mě podporuje více méně až od momentu první výhry a teprve tehdy pochopili, že si tím dokážu něco vydělat. Přítelkyně mě ale podporuje od té doby, co jsme spolu začali chodit a chápe, co dělám, avšak  největší podporou mi je na streamech, kdy mi stojí za zády, když hraju a fandí mi.

Tímto bych ti rád poděkoval za tvůj čas a poslední odstavec namísto otázky nechám pro tebe. Závěr je tvůj.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří nám fandí i v těch nejhorších chvílích, jako je například tato, kdy čelíme nejistotě ze strany podpory a zároveň nejistotě z důvodu kontroverzní aféry okolo našeho bývalého týmu. Bohužel ale i takové časy přišly, ale i přesto vám, jmenovitě Oskar, Zero, Queztone, Barb1 a já děkujeme.

Štítky: oskar, styko, top