Přejít k hlavnímu obsahu

AGK a ČAE varují hráče: Nesázejte v žádném případě na soutěže, do kterých jste zapojeni

16. 1. 2021 | 15:00 Counter-Strike 2
Sázení, ať už peněz nebo třeba skinů do hry, dlouhodobě do elektronického sportu patří. Současně však historie pamatuje na velké i malé kauzy, které esportem hodně zahýbaly. Před novou sezónou se tak tímto ožehavým tématem rozhodla zabývat Asociace gamingových klubů za podpory České asociace esportu, jež vydaly společné prohlášení a svým způsobem varování.
1000 Kč
1000 Kč

Šest let stará kauza iBUYPOWER asi ve světě CS:GO nikoho neminula. Největší sázkařský skandál ze dne na den rozložil nejnadějnější tým severoamerické scény té doby, když se hráči rozhodli pro nějaký ten tisíc dolarů do kapsy zahodit (úmyslně ovlivnit) výsledek svého zápasu. Jedna chyba zmařila nadějné kariéry, protože Valve tyto bany udělilo permanentní a hráči se dodnes nemohou na největší turnaje vrátit. Někteří organizátoři sice steela, swaga a spol. po několika letech omilostnili, ale i tak nikdo z hráčů už v současnosti na CS:GO scéně nepůsobí.

O takzvaném matchfixingu se na světové scéně hovoří celkem pravidelně, a to díky existenci zahraničních online sázkových kanceláří, které jsou mnohdy pofidérní a navíc ve spoustě případů turnaje sponzorují, nebo dokonce pořádají. Ve světě sázek kolují o řády vyšší částky než ve výhrách za umístění v Tier 3 turnajích, takže jedno ovlivnění zápasu klidně může pořadateli zaplatit celý turnaj od A do Z. Dá se tedy spekulovat, že neodhalených případů mohlo proběhnout ve světě daleko více, než je známo. Dokonce existují i případy, kdy nepříliš známá organizace svým hráčům nabízela odehrání fake zápasu, aby získala prostředky na zaplacení jejich mzdy.

Pojďme se ale podívat na domácí scénu a aktuální dění. Na začátku roku 2021 začal v kuloárech CS:GO scény kolovat screenshot o komunikaci dvou protihráčů před jejich vzájemným zápasem o zahraniční stránce, na které je možné sázet. Podle všeho mělo jít o zápas Sazka eLEAGUE, kde se zpětně nedokázalo prokázat, že opravdu k něčemu došlo. Stejně tak se v jedné z našich vlajkových lodí kontroloval účet hráče na sázkové kanceláři, když existovaly pochybnosti. Asociaci gamingových klubů a České asociaci esportu však tyto případy stačily k tomu, aby společně na tohle téma promluvily a hráče hlasitě varovaly. Možné skandály totiž mohou naši scénu zničit.

Dvě nejdůležitější pravidla ohledně sázení zní:

  • Není povoleno sázet na celé soutěže, jichž se daná osoba přímo či nepřímo účastní, či může jakkoliv ovlivnit jejich průběh. Tedy i na zápasy jiných týmů, výsledky soutěže, jednotlivé dílčí výsledky apod.
  • Není povoleno sázet na soutěže či jednotlivá utkání, jichž se daná osoba účastní, či je součástí pořadatelské organizace, nebo kterých se účastní klub, v němž zastává funkci

Ač se to nemusí zdát, elektronický sport je stále mladým oborem a edukace právě třeba v sázení místy chybí a hráči si vážnost situace, která může převrátit jejich kariéru naruby, nemusí hned uvědomit. Jak je totiž psáno ve dvou bodech výše, není tolik známo, že zakázáno není pouze sázení na vlastní zápasy daného turnaje nebo ligy, ale také na jakékoliv další klání stejné soutěže. Specifikum esportu je však to, že nejde pouze o sázky za reálné peníze, ale samozřejmě také o herní skiny, virtuální měny a podobně. AGK tak za podpory ČAE apeluje na všechny esportové subjekty, aby věnovaly zvláštní pozornost i tématu sázení. Čím více se totiž scéna profesionalizuje s cílem dostat do něj více peněz, tak tím více je potřeba se zaměřit na neméně důležitá témata.

Česko-slovenská scéna je v kontextu zahraničí jednou z malých a uzavřených scén, kde se skoro všichni znají, a co se tu jednou šustne, to do druhého dne ví takřka každý. Zmínit je tak nutné i to, že hráči by se měli plně vyvarovat také zneužívání jakýchkoliv informací spojených s konkrétním rozhodnutím před tím, než je předáno pořadateli soutěže. Jako příklad bychom uvedli vzorovou situaci, kdy se například kapitán týmu domluví na hostování v jednom zápase se špičkovými hráči (řekněme třeba Frozenem a GuardiaNem), díky čemuž se šance na výhru v zápase zcela otočí, ale tuto informaci sdělí kamarádovi, co si na zápas vsadí peníze nebo skiny, dříve než pořadateli soutěže. Pro přirovnání, něco podobného se ve světě fotbale nejednou stalo v souvislosti s hráčem přestupujícím do jiného klubu, který tuto skutečnost oznámil dříve někomu bližnímu, jenž si na to vsadil, a fotbalista v takovém případě obdržel okamžitý zákaz činnosti. Naprosto jakékoliv přímé i nepřímé ovlivnění zápasu či jakékoliv vypsané sázky je trestné nejen v rámci esportu jako takového, ale hlavně jako trestný čin.

matchfixing

Na vyjádření AGK upozornil také insider scény TrashTalker, který je známý pro odhalování přestupů před oficiálním oznámením, ale i v tomhle případě usoudil, že jde o vážnou problematiku, kterou je nutné šířit: „O tomto viem už zopár dní, ale chcel som počkať na vyjadrenie Asociace gamingových klubů. Neprekvapuje ma to, zase sa ukázala nevzdelanosť zopár jedincov na našej scéne. Každopádne toto už nie je sranda. Stávkovanie na vlastný zápas je trestný čin a veľa športovcov už zato dostalo vysoké tresty. Prečo by sa to nemohlo preniesť do esportu? Stávkovanie na vlastný zápas, ligu v ktorej hráte, alebo ligu do ktorej sa nejakým spôsobom angažujete, je zakázané! A je úplne jedno, či stávkujete v Tipsporte, Fortune, alebo na nejakej CSGO stránke o skiny. Ak sa ku mne dostane nejaký ďalší prípad, tak už dám von aj tie mená a je mi jedno, ako bude daný hráč potrestaný.“

Jasný názor doplnil i komentátor a analytik Bananides, který trefně doplnil také skutečnost se sázkovými kancelářemi. Pro ty se stal esport v době pozastavování soutěží u tradičních sportů důležitou součástí nabídky: „Proti tomuto snad nikdo nemůže nic namítat. Snažíme se o profesionálnější prostředí, zvláště CS:GO je hojně sponzorováno sázkovými kancelářemi, takže toto by měl být základ. Stejně jako ty se přidávám k AGK a děkuji za tento příspěvek, který připomíná, jak se hráči, trenéři, funkcionáři a další zapojení do týmů (ne)mají chovat.“

Závěrem už je potřeba doplnit pouze to, že pokud má naprosto kdokoliv jakékoliv podněty, informace, či důkazy o konání něčeho nekalého, tak by se měl neprodleně vždy obrátit na pořadatele turnaje či jiný subjekt, jako jsou právě například Asociace gamingových klubů a Česká asociace esportu. Zametení jakékoliv kauzy pod koberec sice může jednorázově být pro scénu lepší, protože určitý skandál například neodradí partnery nebo investory, ale z dlouhodobého hlediska by mohlo jít o velký problém. Jakmile by se tato problematika neřešila naplno, tak by šlo o časovanou bombu, která by mohla zničit nejeden subjekt. A právě proto je potřeba na ni upozornit.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.