Přejít k hlavnímu obsahu

Astralis Group zveřejňuje první výroční zprávu za rok 2019

Současný velikán na esportovém trhu, Astralis Group, zveřejňuje svou první výroční zprávu za rok 2019. Zveřejněná čísla splňují, nebo dokonce předčila jejich očekávání a celá organizace si vede velice slušně, dokonce i co se týče výkonu přidružených týmů a podpory se strany sponzorů.
Astralis Group
Astralis Group

Dánská společnost Astralis Group se stala první esportovou organizací, která v listopadu 2019 provedla první veřejnou nabídku akcií (IPO). Ve své první výroční zprávě hlásí celkový příjem 6,5 milionu euro, což je o 750 000 euro více, než požadují finanční pokyny v prospektu firmy. Zároveň v souladu s jejich předpoklady, zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) činil celkem mínus 4,6 milionu euro namísto 3,06 milionu euro. Pro rozpočtový rok končící 31. prosince 2020 Astralis Group předpokládá čistý příjem 8 až 9,3 milionu euro a EBITDA mezi mínus 470 000 a 670 000 euro.

Zatímco byla organizace Astralis založena teprve během léta 2019, její činnost se dá zpětně vysledovat až někdy do roku 2016, kdy generální ředitel Nikolaj Nyholm a vedoucí obchodní ředitel Jakob Lund Kristensen společně založili RFRSH ApS. Od svého vzniku stihlo RFRSH provozovat několik esportových podniků, a to včetně týmů Astralis, Origen, Heroic a Godsent, a stejně tak i turnajový okruh BLAST Pro Series. Po výkupu celého řízení, v srpnu 2019, se aktivity týmů Astralis a Origen staly novým výchozím bodem nadšeného majitele Astralis Group.

Astralis 2019

Generální ředitel, Anders Horsholt, je s současným výsledkem, který částečně předpokládali, spokojený. Dle něho jako firma působí teprve krátkou dobu, proto ani s žádným překvapením nepočítali, až tedy na vyšší příjmy, které získali díky výhrám týmu Astralis. Obecně všechny týmy si vedly dobře – Astralis Group momentálně vlastní tři týmy napříč různými esportovými tituly: Astralis v CS:GO, Origen v League of Legends a Future FC ve FIFA 20. Origen sdílel první místo v LEC, zatímco Astralis se v Counter-Striku umisťuje na předních světových příčkách. 

V roce 2019 tým Astralis vyhrál 6 turnajů a vydělal tak 5,3 milionu euro (81 % čistého zisku skupiny), zatímco Origen a Future FC dohromady započítaly 16 % a 3 %. Jak se Astralis Group zvětšuje, roste i počet jejich partnerů a sponzorů. Od roku 2019 sem patří například Jack & Jones, Unibet, Secretlab, Turtle Beach, Logitech, Synam a Audi. Od začátku roku 2020 se znovu rozrůstají a začínají spolupráci s Royal Unibrew, CS Virtual Trade, GLHF Media a Omen.