Přejít k hlavnímu obsahu

Bananides: Rád si udělám přípravu. CZSK týmy musí pracovat systematicky

14. 9. 2020 | 14:45 Counter-Strike 2
Jiří "Bananides" Johanides se už na domácí scéně pohybuje jako přední komentátor několik let. Zkušenosti má i z League of Legends ale alfa a omega pro něj vždy bylo CS:GO. V rozhovoru jsme s "Banánem" probrali jeho esport historii a také současná témata okolo domácí scény.
Bananides
Bananides

Bananides byl vášnivým hráčem od malička, kdy si rád zahrál třeba Crash Bandicoot nebo Fifu na PS1, později zabrousil i do Call of Duty, Need for Speed nebo Age of Empires, ale více se věnoval volejbalu, který hraje dodnes. K esportu jako takovému ho přivedl až bratr na začátku roku 2015: „Tehdy se hrálo ještě ESL One Katowice a starší brácha na to koukal a hrál Pick'em. Já na to koukal a zjistil, že se i v tom Counter-Striku hrajou turnaje, a pro mě tehdy byla velká věc, že za to hráči berou peníze a účastní se takhle velkých turnajů,” vzpomíná Jirka. Od té doby se esportu začal věnovat také, sledoval všechny velké turnaje a pomalu přemýšlet o tom, jak pomoci i domácí scéně.

„Věděl jsem, že nikdy profi hráč nebudu, protože jsem jednak nikdy nebyl dostatečně dobrý, abych hrál na nějaké top úrovni a hlavně jsme doma ani neměli takovou technologii. S bráchou jsme hráli hlavně na konzolích a neměli jsme ani nějak slušný internet,” vyvrátil ihned tuto cestu. Protože už odmala hodně mluvil, bylo jasné, že by pro něj mohla být právě komentátorská práce. Brzy proto využil příležitosti, když majitel Hitpointu Ondřej "smOke" Báča hledal nové komentátory pro LoL a CS:GO.

„Tehdy jsem popravdě třeba LoLkem pohrdal, protože mi ta hra přišla úplně stupidní, ale i tak jsem si řekl, že to zkusím. Poslal jsem audio nahrávku a nakonec mě a SANk1mu dal příležitost a právě s ním jsme začali svou první štaci, když byl DreamHack Open v Bukurešti a od té doby jsem právě začal komentovat,” vzpomíná Bananides na svůj první komentář. 

Jednou jsme byli v hospodě a chtěl jsem si objednat hamburger. Zrovna tohle slovo je pro mě fakt těžký a jak jsem měl hlad, tak jsem to vychrlil co nejrychleji. Nakonec jsem dostal noky se špenátem a s kuřecím masem, takže z toho vznikl takovej týmovej meme.

Málo vídanou vadou řeči u komentátrů je ráčkování, kterým je Bananides specifický. „Jako většina malých dětí jsem chodil na logopedii a kromě R jsem neuměl ani Ř, L a myslím že ani D. Skoro všechno jsem se naučil, ale to R mi prostě nešlo a když jsem se to snažil řešit později, tak už bylo asi moc pozdě,” specifikuje Banán. S tím se později snažil pracovat právě v době, kdy začínal s komentováním a nešlo si toho nevšimnout. Kvůli nervozitě bylo ráčkování slyšet o to víc a diváci mu to občas dali pořádně sežrat.

Bananides

„Když jsme se s Xnapym jednou po vysílání bavili, vyvstaly mě dvě možnosti. Buď z toho udělám jakousi svou signaturu, nebo se toho zbavím, a tím i jediné překážky, která by mě mohla omezovat. Protože bych musel chodit ke specialistovi třeba třikrát týdně, tak jsem se rozhodl že tomu nechci věnovat ten čas, že na to kašlu a že tak budu mluvit dál, že to vlastně ke mně patří” přibližuje svůj pohled Bananides. „V dětství mě kvůli tomu nikdo neurážel ani nešikanoval a spíš si z toho teď třeba moji spoluhráči na volejbale dělají srandu, ale je to v kamarádském duchu,” usmívá se Banán.

„Nechci nijak kopat kolem sebe, nerad se povyšuju. Na rozdíl od některých komentátorů si ale rád udělám přípravu, sleduju výsledky a vyhledám si zajímavosti. Se SANk1m jsme si i navzájem dělali feedback a brali jsme to hodně vážně, protože jsme tak nějak tušili, že když na tom hodně mákneme, tak se můžeme stát tou další ikonickou komentátorkou dvojicí, jako tehdy byli DeeThane a Dev1 nebo Lelek a Shadye,” okomentoval svůj posun Bananides. Právě na komentování se SANk1m mu teď občas chybí, ale vyjde si vstříc i s novými jmény.

„Nejradši vzpomínám na Major v Katowicích, kde jsme si zakomentovali přímo z místa a měl jsem i možnost setkat se s největšími světovými komentátory. Nevím, jestli mě to nějak extrémně posunulo, ale určitě to pro mě byl největší zážitek z komentování,” vzpomíná na turnaj, kdy se ENCE dostali až do finále, ale v něm je přehráli favoriti z Astralis. V současnosti pracuje Jiří Johanides na postu tiskového mluvčího svých rodných Svitav. Do této pozice se dostal skrz výběrové řízení, kde uspěl i díky svým zkušenostem z esportu.

Bananides

V letošním roce se zpočátku Bananides do esportových vysílání nezapojoval, a to kvůli internetu a koronavirové pandemii. Teď je ale zpět součástí komentátorských týmů v obou velkých domácích CS:GO soutěžích. „Myslím si, že se určitě úroveň zvedá. Jednak díky lepšímu zázemí týmů, zvlášť když se podívám na Enterprise, Entropiq, SINNERS, samozřejmě eSubu nebo tým BRUTE. Ty týmy kvalitativně mohou porazit jeden druhého a pokud těch pět až šest celků dokáže držet pospolu a systematicky na sobě pracovat, můžeme se posouvat jako region. Důležité je ale, abychom měli i své zástupce v zahraničí, protože eXtatus vydrželi jen krátkou dobu.”

S růstem týmů ale Bananides chválí i posun organizátorů. „Prize pooly se ohromně zvýšily a je to jedno z hlavních lákadel. I ty produkce jsou teď ale daleko profesionálnější, obě ligy produkují spoustu vlastního obsahu a tak dále. Jsem rád, že se obě ligy dokázaly domluvit na nějakých společných pravidlech a rozdělení vysílacích časů, protože to je podle mě pro domácí scénu nesmírně důležité.”

„Pokud bych si měl vybrat, tak bych chtěl být součástí nějakého talent týmu a dělat práci jako třeba Quickshot v LEC. Plnit různé role v komentátorském týmu, třeba patnáct dní být přímo ve vysílání a zbytek se věnovat přípravě, tvoření kontentu a tak podobně. Bohužel je to u nás zatím utopie, protože tu nejsou prostředky na to, takovou produkci zaplatit, ale ty peníze tu chybí obecně,” povzdechl si Bananides.

Přestože se teď věnuje pouze CS:GO, League of Legends nezavrhává. „S Ondrou Báčou jsme se nějak nedohodli, protože jsme na to nijak nechtěli tlačit a Masters liga má kvalitní obsazení i tak. Určitě to není tak, že by Ondra řekl, že když komentuju pro PLAYzone, tak mě nechce. Tyhle žabomyší války už doufám máme všichni dávno za sebou. Chybí mi to studio, protože jsem tam vyrůstal a občas se přijdu podívat, když je vysílací den, i když nejsem na kameře. Myslím si, že je dobře, že se ten caster tým stabilizuje, protože díky tomu vzniká ten super kontent, jako Hitpointionář nebo This or That” chválí Bananides. 

Liga