Přejít k hlavnímu obsahu

Breso vyhrál obrovský Fortnite LAN turnaj – ale na ovladači

20. 2. 2020 | 07:00 Fortnite
Fortnite na profesionální úrovni většinou představují pouze hráči s klávesnicí a myší, protože, jak je všem známo, tato herní sestava je při střelbě mnohem přesnější. Některým konzolistům to ale nedalo a právě hráči jako Breso všem dokazují, že ovladače mají své místo v profesionálním esportu. Je totiž prvním hráčem, který kdy vyhrál LAN turnaj pouze s ovladačem.
Breso
Breso

Breso je méně známý hráč z regionu Oceánie, kvůli čemuž nemá moc nabídek na spolupráci a s duo parťákem Dylanem jsou aktuálně bez angažmá. Jeho vyvážený styl hry, kombinovaný s velkou přesností střelby, z něj dělá skvělého hráče, což dokázal svým báječným postupem turnajem Summer Smash. Ten se odehrával během tenisového grandslamu Australian Open a pro hráče právě z tohoto koutu světa šlo již druhým rokem o velkou šanci se prosadit. Breso se v tabulce dlouho držel nahoře a velkou formu potvrdil v závěrečné hře, kterou ovládl se šesti zabitími, z nichž čtyři získal až v pozdní fázi hry. Na konto si tak připsal největší úspěch kariéry.

Reakce na sebe ale nenechaly dlouho čekat, protože Breso není hráč vyznávající spojení klávesnice a myši. Jeho výkon tak značně rozvířil debatu, jestli aim assist na ovladačích (pomocník pro přesnější střelbu) skutečně dává konzolistům výhodu nad uživateli tradičnější kombinace periferií pro hraní na počítači.

Klávesnice X Ovladače

Aim assist je běžnou součástí jakékoliv konzolové online střílečky, aby vývojáři kompenzovali hráčům na ovladačích omezený pohyb joysticku a přesnost jejich herního náčiní. Jak je dobře známo, tato pomůcka zpomaluje pohyb zaměřovače, pokud zrovna míří na nepřítele a usnadňuje mu tak střelbu. Aim assist ale není dostupný pro hráče využívající myš, protože by to znovu vytvořilo problém, kvůli kterému byl vůbec vytvořen. V minulosti se již spousta známých streamerů,  jako například Tfue, vyjadřovala k tomuto problému, ale na druhou stranu to podle nich není až zas taková výhoda, aby to mělo velký dopad na hru.

Jiný profesionální Fortnite hráč, MackWood z TSM, již na sociálních sítích sdělil svůj názor:

Hráči na ovladačích si budou vždy stěžovat, že jsou v nevýhodě. Přesto bych rád pogratuloval Bresovi k jeho úspěchu. Bohužel, protože vyhrál na ovladači, tak jeho úspěch bude zhanoben.

Boj těchto svou skupin není žádnou novinkou. Podobná debata vznikla již před dvěma lety poté, co známý hráč a streamer NICKMERCS vyhrál turnaj od Keemstara rovněž pouze s ovladačem. Turnaje se tehdy zúčastnili nejen velké hvězdy z týmů FaZe nebo OpTic, ale i celebrity, jako například Logan Paul. Přestože byli NICKMERCS a jeho spoluhráč v nevýhodě, tak dokázali předvést skvělou hru a vyhrát 5 000 dolarů spolu s titulem mistra Fortnite Friday. Tento kumšt ale Breso letos dokázal několikanásobně překonat. Efektivně stavět na gamepadu je opravdovou výzvou, kterou ale když překonáte, tak díky aim assistu můžete být napřed.

Štítky: Summer Smash, Breso