Přejít k hlavnímu obsahu

Česko má další velký esportový úspěch! Lukáš Matěja se stal mistrem světa ve virtuálním rally

6. 3. 2021 | 08:00 Virtuální závody
Uplynulý víkend se Česko opět zapsalo tučným písmem na světovou mapu esportu. Český virtuální závodník Lukáš Matěja ovládl kategorii rally v šampionátu DiRT Rally 2.0 World Series!
Lukáš Matěja
Lukáš Matěja
Zdroj: fiaworldrallycross.com

I když virtuální závody nemají v esportu často takovou pozornost, jako jiné hry, jedná se stále o velmi oblíbenou a rozšířenou disciplínu. Velmi rozšířenou komunitu má i u nás, a není tak velkým překvapením, že právě z naší země přišel jeden z největších úspěchů ve světě virtuálního závodění.

O ten se postaral Lukáš Matěja, který se účastnil například loňského ročníku Mercedes-Benz Virtual GP, nejvíce se však specializuje na off-road závodění. A o tom, že se mu v této kategorii daří nejvíc, ukazuje i jeho sobotní úspěch.

Právě minulou sobotu se totiž dojelo grand finále šampionátu DiRT Rally 2.0 World Series, který se odehrál v populární hře od tvůrců z Codemasters. Šampionát se konal v dvou disciplínách, rally a rallycross, přičemž do finálového závodu se z desítek tisíců účastníků probojovalo v každé kategorii pouze šest nejlepších. Matěja se přitom jako jediný závodník na světě probojoval do finále obou disciplín. 

Podle svých slov se český jezdec připravoval hlavně na rally a snažení se mu bohatě vyplatilo. V závodě totiž naprosto zářil a téměř bez potíží si došel pro titul, za sebou nechal i obhájce titulu Joona Pankonena z Finska nebo Kazuha Iwataho z Japonska. Lukáš Matěja tak získal svůj první světový titul a svůj dosud největší úspěch.

Na vítězství mohl navázat ještě o několik hodin později, kdy se Matěja postavil na start rallycrossového finále. Tam však bohužel svůj úspěch nezopakoval, o titul totiž bojovala halvně bratrská dvojice Quentin a Killian Dal'ollmovi, kteří jsou tradičně dva nejlepší jezdci ve své kategorii. Úspěšnější byl nakonec druhý jmenovaný, který obhájil svůj loňský titul. Lukáš Matěja sice na medaili nakonec nedosáhl, čtvrté místo je přesto skvělým úspěchem!

Štítky: Lukáš Matěja
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.