Přejít k hlavnímu obsahu

Čína se obává závislosti mladých lidí na videohrách, trvá na regulaci

15. 11. 2019 | 13:40 Všechny hry
Čína oznámila zákaz online hraní pro nezletilé hráče. Jedná se o jedno z opatření, která mají omezit závislost na videohrách. Oficiální vládní pokyny se dotknou všech online herních platforem, které v zemi působí. Nevyhnou se ani společnosti Tencent, největší herní společnosti na světě.
Addiction
Addiction

Podle nových pravidel hráči mladší 18 let budou mít zamezený přístup k online hrám od 10 hodin večer až do 8 hodin ráno. Během pracovních dnů budou nezletilí moci hrát 90 minut, během víkendů a státních svátků pak až 3 hodiny denně. Pokyny také omezují částku, kterou nezletilí mohou převést na své herní účty. Hráči, jimž je mezi 8 až 16 lety, mohou měsíčně převést maximálně 200 juanů (29 dolarů). Hráči mezi 16 až 18 lety mohou převést o něco více, a to až 400 juanů (57 dolarů).  

Podle průzkumu trhu společnosti Newzoo má Čína největší herní trh na světě a představuje čtvrtinu celosvětového příjmu. V roce 2018 očekávala společnost, že celkový příjem her v Číně dosáhne 38 miliard dolarů. Výše zmíněný dokument byl začátkem listopadu schválen Čínskou generální správou tisku a publikování (China’s General Administration of Press and Publication). Mluvčí státní správy uvedl, že nová pravidla mají za cíl vytvořit „čistý internetový prostor“ a „chránit fyzické a psychické zdraví nezletilých.“ 

(Toto oznámení) zdůraznilo odpovědnost korporací a naplnilo povinnost vlády dohlížet na tento problém,“ řekl mluvčí. Zmínil také, že od vládních jednotek se bude očekávat, že nastudují tato pravidla a postarají se o to, že společnosti požadavky dodržují. Dodal, že správa spolupracuje s policií na vytvoření registračního systému skutečných jmen a umožnění herním společnostem zkontrolovat identitu jejich uživatelů v národní databázi. 

Nové pokyny jsou nejnovějším krokem Číny v probíhající kampani za účelem zvýšení regulace v herním průmyslu. V srpnu 2018 Peking oznámil plán na omezení počtu nových online her, aby „snížil krátkozrakost u dětí a dospívajících.“ Peking v roce 2017 také kritizoval populární mobilní hru „Honor of Kings“, která údajně u mladých lidí způsobovala závislost. 

Závislost na hraní, oficiálně známá jako „Internet Gaming Disorder“ (IGD), byla přidána na oficiální seznam klasifikace onemocnění Světové lékařské organizace poprvé v červnu loňského roku. IGD je diagnostikována, když hráč vyloučí všechny ostatní zájmy, včetně školy a rodinného života. 

Zdroj: CNN.com