Přejít k hlavnímu obsahu

Detaily MČR 2019 v CS:GO – FORTUNA COOL ligy, řada LAN akcí a spousta dalšího

4. 3. 2019 | 19:44 Counter-Strike 2
Okurková sezóna končí, venku se blíží jaro a měsíc březen začíná. Není tak lepšího času na odstartování nové mistrovské sezóny v oblíbeném Counter-Strike: Global Offensive, než je právě teď. V pořadí již osmý ročník v FPS titulu číslo jedna nabídne tradiční online turnajové série, podporu domácích lig i řady offline turnajů.
MČR 2019
MČR 2019

CS:GO jako velká stálice českého mistrovství nemůže chybět ani letos, a to jako "A" titul. Už o tomto víkendu odstartují boje o MČR body v pořadí již poosmé. Kromě zajetých náležitostí jsme si však připravili řadu vylepšení a novinek, které by měly přispět poklidnějšímu průběhu a většímu pohodlí i možnostem pro všechny strany:

  • V letošní sezóně budou vybojované body patřit jednotlivým hráčům i zaštiťující organizaci. 50 % bodů se rozdělí mezi hráče registrované do turnaje, ať už jich je 5 nebo více, zbylých 50 % patří organizaci. Pokud tým využije v turnaji hosta mimo MČR sestavu, procenta bodů určená tomuto hráči propadají. V případě využití hosta z jiného MČR slotu se již automaticky jedná o přestup tohoto hráče a aplikuje se následující pravidlo.
  • Během roku budou předem oznámena přestupová období a pokud hráč opustí tým během nich, odnáší si s sebou všechny body. Změna se může udát i kdykoliv mimo přestupové období, v takovém případě však hráč o všechny své body přichází, z nichž polovina připadne organizaci, odkud odchází. Přestupová období budou vždy oznámena s dostatečným předstihem, prvním takovým bude termín 25. dubna až 1. května.
  • Vlastníkem každého MČR slotu je organizace. Pokud se do kvalifikačního cyklu zapojí tým bez organizace, jako majitel se počítá hráč, který tým založil a nelze jej dle libosti měnit. V případě přestupu celého týmu pod organizaci musí být tato operace předem nahlášena a schválena admin týmem. Každá organizace nesmí vlastnit více než 1 slot v každé hře.
  • Nově bude možné ve všech turnajích v rámci kvalifikace na MČR 2019 využít i zahraničních hráčů v méně než polovičním poměru, pro CS:GO tedy maximálně dva. Pro zahraniční hráče platí stejná bodová pravidla jako pro české a slovenské. Stále však platí zákaz využít v turnajích jednorázové hosty ze zahraničí mimo MČR soupisku.
  • Tým může ze zahraničních turnajů získat maximálně tolik bodů, co z domácích turnajů. Pokud jich za celou sezónu získá v zahraničí víc než doma, body navíc po uzavření klasifikace propadnou.
  • Kvalifikační cyklus na finále MČR 2019 bude ukončen 14. října. Nejpozději 15. října jsou povinny všechny kvalifikované týmy odevzdat své kompletní soupisky.

Důležitou informací je také ta, že jsme dosud nestihli dokončit zbrusu nově naprogramovaný systém MČR klasifikace, veškeré sbírání a sčítání bodů tak bude probíhat interně. Pro veškeré dotazy se neváhejte obrátit na hlavního administrátora MČR v počítačových hrách Aleše Wilka na emailu wilk@playzone.cz nebo skrze soukromou zprávu přímo na webu.

MČR 2019

Online turnaje a turnajové série

Online turnaje jsou i letos základním stavebním kamenem, nejčastější možností vybojovat nejmenší možnou porci MČR bodů. Hlavním hracím dnem bude opět sobota, pouze ve výjimečných případech budou turnaje přesunuty na jiný hrací den, tak jako hned u všech tří turnajů z úvodní turnajové série, která koliduje s kvalifikacemi na FORTUNA COOL ligu. Nově se budou finálové turnaje pro nejlepších osm týmů aktuální série odehrávat zpravidla v sobotu, každý čtvrtý týden tedy bude s One Night Stand turnaji na PLAYzone.cz pauza. S touto úpravou se za celý rok můžete těšit celkem na osm turnajových sérií. Při pavouku pro 64 týmů bude z registrovaných týmů nasazena nejlepší osmička, při menším pavouku nejlepší čtyři týmy aktuální klasifikace. V případě menšího počtů týmů než 24 se veškeré bodové hodnoty snižují a boduje pouze nejlepších osm týmů.

Bodování za pravidelné online turnaje:

  • 1. místo: 100 MČR bodů
  • 2. místo: 60 MČR bodů
  • 3.-4. místo: 36 MČR bodů
  • 5.-8. místo: 18 MČR bodů
  • 9.-16. místo: 9 MČR bodů

Bodování za finále turnajové série:

  • 1. místo: 150 bodů
  • 2. místo: 90 bodů
  • 3.-4. místo: 54 body
  • 5.-8. místo: 27 bodů
Úvodní turnajová MČR 2019 v CS:GO se skládá z těchto turnajů
Neděle 10. března 18:00HAL3000 MČR One Night Stand #131
Neděle 17. března 18:00HAL3000 MČR One Night Stand #132
Středa 27. března 18:00HAL3000 MČR One Night Stand #133
Sobota 30. března 18:00HAL3000 MČR turnajová série – finále

Ligy a offline turnaje

Oproti loňské sezóně jsme se LAN akce a ligy rozhodli rozšířit na čtyři třídy, které budou jednotné pro domácí i zahraniční akce. Jejich přesné bodové hodnoty se budou odlišovat akci od akce na základě zvoleného formátu, celkového počtu účastníků a jiných parametrů. Garantované však budou tyto hodnoty pro vítěze:

  • třída A: 1000 MČR bodů
  • třída B: 750 MČR bodů
  • třída C: 500 MČR bodů
  • třída D: 300 MČR bodů

Současně bychom rádi oznámili zařazení tří akcí do nejvyšší třídy. Jednak jde o dvě letošní sezóny FORTUNA COOL ligy, z nichž do té jarní již o víkendu odstartoval kvalifikační cyklus a v pátek proběhne kvalifikační turnaj číslo dvě, ve třetím případě jde o premiérový ročník PLAYzone Challenge, kde samozřejmě CS:GO chybět nebude. Veškeré detaily budou zveřejněny po spuštění oficiálních stránek a samotných registrací.

V obou sezónách FORTUNA COOL ligy se bude hrát o tyto body:

  • 1. místo: 1000 MČR bodů
  • 2. místo: 600 MČR bodů
  • 3.-4. místo: 360 MČR bodů
  • 5.-8. místo: 180 MČR bodů

To však není všechno a rovnou pro hráče máme i první dva CS:GO turnaje s ohodnocením třídy B. Několikátým rokem po sobě získává podporu kultovní moravská akce Quietus Day. Ta však podobně jako PLAYzone Challenge nemá ještě spuštěné registrace, to se však netýká poslední akce, která sezónu plnou lanpárty odstartuje. Nezapomínáme totiž ani na slovenské akce a právě UNIZA Masters s podporou třídy B už je za rohem. Přesné bodové hodnoty k jistým 750 MČR bodům za výhru budou zveřejněny po uveřejnění formátu turnaje a počtu přihlášených týmů.

Výpis aktuálně podporovaných CS:GO lig a offline turnajů pro rok 2019
UNIZA Masterstřída B22. až 24. března
Jarní FORTUNA COOL ligatřída Astart v březnu
PLAYzone Challengetřída A21. až 23. června
Quietus Daytřída B5. až 7. července
Podzimní FORTUNA COOL ligatřída Astart v srpnu/září
Štítky: MČR 2019
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.