Přejít k hlavnímu obsahu

Jak Dev1 po více než 10 letech vzpomíná na své tři tituly z Mistrovství České republiky?

14. 7. 2020 | 12:13 Counter-Strike 2
Ivan "Dev1" Lazarov – na domácí scéně snad není člověka, který by tuto osobnost neznal. Profesionální hráč, komentátor, influencer a majitel herní značky DEV1S je stálicí každého Mistrovství České republiky. Poprvé se na něm ukázal v roce 2003 a tehdejší Invex Cup, na němž mistrovství probíhalo, posléze vyhrál na třetí pokus. Jeden titul mu však nestačil a velký úspěch si zopakoval i v roce 2006 a do třetice i v roce 2007. To, že byl v posledních dvou zmíněných letech zvolen nejlepším CZ/SK hráčem, šlo se zlatým hattrickem z MČR tak nějak ruku v ruce. Zkrátka Dev1 na scénu vlétl jako uragán a okamžitě věděl, že tady je a vždy bude jako doma.
Dev1
Dev1

Counter-Striku se Dev1 začal aktivně věnovat v roce 2000, tedy v pouhých deseti letech. Kromě toho, že mu prostě a jednoduše sedl, vnímal, že jeho popularita každým dnem roste a získává si zájem lidí po celém světě. CSko bylo velmi populární i u nás a velmi záhy přišly i první turnaje. Svou první zlatou medaili na MČR získal Dev1 v pouhých 15 letech. Tento výsledek byl pro něj splněním snu a především předsevzetí – být nejlepší. A to se mu díky MČR splnilo s platností rovnou na dvě země, česká a slovenská herní scéna totiž byly úzce propojeny už tehdy. Radost to tedy byla dvojnásobná. Přestože si svůj sen splnil už v takto útlém věku, nepřestával na sobě pracovat a když se o rok později usadil na pódiu za počítač, věděl, že i tentokrát na to má. A měl pravdu. Zlatou medaili získal podruhé a to s naprostým přehledem. Potvrdil si tak, že mentalitu vítěze, kterou měl od počátku turnaje, společně s pílí, vytrvalostí a úsilím funguje naprosto bezpečně a dokáže ho znovu dovést na nejvyšší stupeň vítězů.

Dev1

V roce 2007, kdy Dev1 držel nad hlavou pohár vítěze, tomu ani sám nemohl uvěřit. Nebyl jediný, kdo jeho tým tehdy vnímal jako underdoga turnaje, vždyť do něj nastoupili v sestavě s Eurem, který na hraní v té době už neměl čas a v turnajích místo něj pravidelně hrával Poki. Tým před MČR nijak pořádně netrénoval a ambice na zlatý hattrick si nedělal nikdo z hráčů. Jejich předchozí úspěchy byly ohromující dostatečně na to, aby si v roce 2007 na MČR prostě jen přijeli zahrát. I přes očekávání diváku i hráčů samotných ale tým neskončil ani ve skupinové fázi, ani v semifinále a při finálovém zápase už všichni tajně doufali, že by se to přeci jen mohlo povést. A klaplo to. 

Bola to taká príjemná bodka za celou tou érou, pretože sme si tým hattrickom povedali, že dobre, toto je ten moment, kedy pomaličky postupne prestaneme existovať a dali sme si taký neoficiálny retire.
Zlatý hattrick 2007

Všechny tři zlaté medaile, spolu s ostatními z dalších turnajů, má dnes Dev1 doma a pokud ho sledujete na streamu, mohli jste je nejednou zahlédnout. A kde skončil pohár z MČR? Jedna z vítězných trofejí dodnes v oldschool herně Storm v centru Bratislavy. Pokud si tam tedy dnes půjdete zahrát či sednout na bar na nějaký ten drink, pořádně se podívejte do místní vitrínky, které trofej z MČR vévodí dodnes.

Kromě trojnásobného titulu mistra ČR si Dev1 na konto připsal i obrovské individuální úspěchy. V letech 2006 a 2007 byl totiž zvolen nejlepším hráčem roku. Bylo nad slunce jasné, že fanoušci tohoto slovenského teenagera obdivují a fandí mu. A jak on sám vnímá rozdíl mezi oceněním mistra ČR a nejlepšího hráče?

Titul najlepšieho hráča voči titulu majstra republiky? Ono sa to strašne pekne kombinuje. Treba si uvedomiť, že jedno bolo také hlasovanie ľudí, čo sa týka tých ocenení toho najlepšieho hráča v CZ/SK. Pre mňa to bola neuveriteľná česť, pretože v rokoch 2005-2007 som to dokázal nejakou svojou vlastnou iniciatívou a so svojim tímom. Tam to mám ako keby potvrdené, že sme boli tri roky najlepší ako tím. A k tomu naozaj ako nádherný bonus, že celá scéna ako taká sa zhodla a pre tieto dva roky ma určila ako najlepšieho hráča na česko-slovenské scéne.
Zlatý hattrick 2007
Nedá sa povedať, že by som si niečoho vážil viacej, pretože je to tímová hra a absolútne nesúhlasím s názorom, že v Counter-Striku sa dá niekto nazvať najlepším. Každý máme nejaké svoje pozície, svoju úlohu v tom kolobehu. Keď je toto zabehnuté, tak celý tým je najlepší. Pre mňa to bolo vtedy také potvrdenie z dvoch strán, z toho profesného hľadiska, tým že sme to vyhrali ako tým, a potom samozrejme aj z takého nejakého súkromného hľadiska, že to ľudia takto vidia tiež. Takže to bol neopísateľný pocit, takto po sebe dvakrát vyhrať. Do dnešného dna, čo sa týka tých osobných úspechov, toto jednoznačne je a bude a neviem, či toto niečo ešte prekoná, lebo treba si uvedomiť, že som mal vtedy koľko, 15 rokov, a takéto niečo získať, tak to je naozaj absolútna česť a neuveriteľný pocit.

Dev1 po zlatém hattricku s hraním nadobro neskončil a v roce 2013 s kamarádem Barb1m založili tým, se kterým se jim podařilo na pražském For Games získat stříbrné medaile. Ve finále se ve velmi těsném zápase utkali s eSubou, za kterou v té době hrávali STYKO nebo uno. Přestože Dev1 a jeho tým měli fantastický náběh na to, celý turnaj vyhrát, proti zisku této zlaté medaile zasáhla vyšší moc. V celém sále vypadla elektřina a když se poté pokračovalo ve hře, Dev1 už hru nedokázal proti takto silným soupeřům udržet. V této době už ale Dev1 pouze vzpomínal na kariéru profesionálního hráče, kterou by mu mohl závidět leckterý progamer i v současné době. Svého času bydlel a trénoval v herní vile, kterou financoval sponzor týmu, k dispozici měl manažera, pět našlapaných počítačových sestav a měsíční platy srovnatelné s těmi dnešními. 

Bolo to, ako keď sa ocitneš v nejakej rozprávke. Zrazu býva 15-16 ročný chalan vo vlastnom dome a so spoluhráčmi hrá za peniaze, vyhráva turnaje a je v nejakej veci ten, ktorý ju robí najlepšie. To bolo absolútne krásne obdobie.

Video medailonek:

Jak se profesionální hráč dostane od hraní ke komentování a založení vlastní herní značky? Jak říká sám Dev1, to je prostě život. Přestože nikdy nebyl tím, kdo by měl ambice tvořit produkty a vymýšlet business plány, poté, co rozvázal spolupráci se svým tehdejším sponzorem, konkurenční značkou herních brýlí, se rozhodl výrobek dostat na domácí trh vlastní silou a ve vlastním provedení. Přestože si ze začátku něco takového nedovedl ani představit a nevěřil, že by se to mohlo povést, dnes je majitelem značky DEV1S, která dodáva speciální herní brýle na český a slovenský trh. Díky této zkušenosti už dnes věří, že možné je opravdu cokoli.

Dev1

Ke komentování se od hraní Dev1 dostal tak nějak přirozenou cestou. Přestože vyznává heslo „raz gamer, navždy gamer,“ komentování se věnuje už pěknou řádku let. Poprvé o tom začal přemýšlet, když si splnil cíl a dosáhl na zlatý hattrick. Přestože mindsetem je stále v roce 2005 a dokázal by se znovu vžít do kůže finalisty MČR, čas neúprosně ubíhá a tehdy patnáctiletý mladík je dnes třicetiletým podnikatelem, influencerem a komentátorem, který na scéně zůstal, avšak tak trochu v pozadí.

Dev1

Od roku 2014 Dev1ho pravidelně můžete vídat na každém MČR, a to bez výjimky. Od vteřiny, kdy usedl za komentátorský stolek, za ním zůstal a neplánuje na tom cokoli změnit. Na svém kontě má i s předchozími ročníky přes 10 MČR akcí, a je tak jedním z mála veteránů, kteří se dají považovat za opravdové stálice tohoto eventu. 

MČR je pre mňa symbol česko-slovenskej scény. Je to akcia, na ktorú sme instantne dohodnutí s chalanmi, organizátormi, kľudne aj rok dopredu. V sekunde, kedy vedia dátum, mi ho povedia a robím vsetko pre to, aby bol ten datum pre mňa voľný, pretože je to pre mňa obrovská česť a niečo, čoho chcem byť vzdy súčasťou. Bol som toho súčasťou celé detstvo a nevidím jediný dôvod, pokiaľ bude MČR existovať, aby som nerobil všetko pre to, nech som stále jeho súčasťou.

Ivan "Dev1" Lazarov byl vždy osobností, ke které měli fanoušci přirozený respekt. Na streamech nikdy neprováděl žádné šaškárny a i osobně vždy působil profesionálně, avšak přátelsky. Na turnajích a herních akcích ho často můžete vidět, jak se s fanoušky fotí či o něčem debatuje. Přestože tak nepůsobí, sám se považuje za introverta a role komentátora a influencera ho v tomto ohledu za poslední roky nesmírně posunula. Jeho nejlepší zážitek z MČR se ale váže k době, kdy jako sedmnáctiletý hráč bojoval o třetí zlatou medaili.

Hala na brněnském výstavišti praskala ve švech a všichni diváci s napětím očekávali druhou finálovou hru. Mezi nimi tehdy seděl i mladičký blade, který se svěřil s tím, že už tehdy přemýšlel o tom, jaké by to bylo hrát tuhle hru na profesionální úrovni. Dnes je pro něj naprosto běžné sedět po Dev1ho boku a komentovat domácí turnaje. Ve chvíli, kdy většina hráčů z obou týmů odešla využít pauzu, Dev1 se mentálně připravoval na další hru na pódiu. V uších měl puštěnou hudbu a rázoval si to tam a zpět po pódiu, zabrán do svých myšlenek. V tu chvíli si uvědomil, že s každou jeho otočkou se otáčí i oči diváků, které sledují každý jeho krok tam. 

MČR
Bol to strašne neuveriteľný a zvláštny pocit. Keď som sa zobudil z tej hudby, čo som počuval, pozrel som sa na všetkých tých ľudí a mal som neuveriteľné zimomriavky, ako zvláštny pocit to bol, ako sa niečo takéto udeje, že sa človek dokáže ocitnúť v takejto situácii, kde uplne ani nevie pochopiť, kde sa práve nachádza a čo sa práve deje. Zrazu mu to docvakne, ako je to celé veľké a ako je to neuveriteľne zvláštne. To bol moment, na ktorý do dnešného dňa spomínam s absolútnym úžasom a zimomriavkami.
Dev1

Dev1 se na výsluní Counter-Strikové scény dostal v době, kdy už Invex Cup nějaký ten rok probíhal. Ve chvíli, kdy začal situaci kolem esportu sledovat, se psal rok 2003 a česko-slovenská herní scéna byla v porovnání s dnešní dobou opravdu na vysoké úrovni. Kdyby nebylo krize v roce 2008, dnes by možná lokální esport vypadal značně jinak. 

Dneska, keď sa človek pozerá na esport, tak vidí, že je to držané veľkými firmami a už je považovaný ako silná súčasť sveta, čo sa týka biznisu. 2005-2006 to bolo ešte také, že nikto poriadne nevedel, čo z toho bude, bolo to celé tak trochu ešte v plienkach. Gaming viac začal v rokoch 1998-1999 Quakom a CSkom a takýmito hrami. U nás, a hlavne v Čechách, rozkvital neskutočným spôsobom. Na úplnom začiatku som si ani ja ešte neuvedomil, akú bude mať veľkú budúcnosť, len teda škoda, že prišla v tom najlepšom kríza a celé to popadalo.

První návštěvy MČR, na které Dev1 vzpomíná, se nesly v duchu krátké účasti v turnaji a následných dní, které trávil mezi nespočtem stánků, které Invex nabízel. Jak sám uvádí, na BVV vyrůstal a na akce jezdil pravidelně s touhou si je co nejvíc užít. Do dnešního dne ani jeho maminka nemá tušení o tom, že na některých turnajích vypadl již v časné fázi a na tehdejším Invexu zůstával až do jeho ukončení. Jako třináctiletý tehdy prostě přespal ve sleeping roomu a celé dny si pak užíval atmosféru této akce.

Dev1
Chalani, keď sme boli ešte ako 5Sh, išli po vypadnutí domov a ja som tam proste zostal sám, ako trinásťročný, a behal som si po stánkoch, pozrel som si skoro všetko a bol som tam komplet celý týždeň. Invex mam pocit vtedy fungoval skoro celý týždeň. Spal som úplne sám na karimatke v sleeping arene a pobehoval som si tam kade tade, pozrel som zvyšok turnaja a aj novinku Cyber Cup, čo bola pre top tímy Európy, kde som spoznal poľský Pentagram s Neom, Tazom či LUqom. Pre mňa ten týžden na Invexe v detstve bol, ako keby som bol dnes celý mesiac niekde odcestovaný. Takže to bolo naozaj neskutočné. A to je presne to v čo dúfam, že sa k takémuto niečomu zase raz dopracujeme. Že budeme mať raz kľudne znova takýto sedemdňový herný festival.

Dev1ho progamingová éra se začala odehrávat v časech, kdy bylo MČR spojeno s velkou výstavou nejnovějších technologií a firem z oboru. Invex, pořádaný v té době na BVV v halách E a Z, v letech 2005 – 2007 diváckým zájmem dalece předčil ročníky 2012 a 2013, kdy PLAYzone MČR obnovil a nastartoval tak jeho současnou podobu. Dnes se již tradičně koná v Brně, které Dev1 považuje za srdce česko-slovenského esportu.

Obrovský rozdiel je v tom, že to celé ťahá PLAYzone sám. MČR, ktoré zaplňuje komplet celú halu, má na starosti PLAYzone a jeho partneri. A keď sa pozeráme na Invex a MČR v rokoch 2005-2007, kedy sme tam hrali, boli tam obrovské technologické firmy, ktoré mali absolútne inde nejaké budgety a všeobecne celé BVV bolo zaplnené firmami. Ťažko sa doháňa niečo, kde tam bol nastavený trh inak. To je ten rozdiel medzi tým MČR vtedy a dnes, že PLAYzone v tomto momente robí niečo, na čo bolo mraky firiem a desaťnásobný, možno stonásobný budget.
Dev1

MČR za poslední dekádu prošlo obrovskými změnami. Z prvních akcí, které se pořádaly v odlehlém hotelovém komplexu Jezerka v několika dedikovaných sálech se mistrovství přesunulo na brněnské výstaviště, kde postupně začalo zaplňovat větší a větší haly. V dnešní době už hala B v druhém listopadovém týdnu pomalu ale jistě začíná praskat ve švech a brzy nadejde doba, kdy se MČR bude muset znovu přesunout do nových, větších prostor. Dávný sen o vyprodané O2 Aréně se tak každým rokem přibližuje skutečným možnostem.

MČR by som si strašne rád ešte aspoň raz zahral ako hráč. Comeback na staré kolena, dokázať si, že na to ešte mám, mal byť tento rok na PLAYzone Challenge. Ta mala byť práve v Brne, rovnako na BVV ako MČR, ale bohužiaľ korona spôsobila, čo spôsobila, a celé sa to popresúvalo. Keď sa bude blížiť takéto nejaké obdobie, kedy bude viacero turnajov, tak skúsim oprášiť tie pavučiny z myšky a klávesnice, dám do toho nejaké fitko, aby som sa rozbehal aj telom aj dušou a určite dám aspoň PLAYzone Challenge, tam plánujem na 100 percent, že budem hrať ako hráč. Zložiť nejaký tím a ukázať mladším ročníkom, ako sa tá hra ma hrať! (smiech) A MČR? Dokedy bude existovať, si všetky tieto dátumy predbežne zapíšem a urobím všetko preto, aby som vtedy nebol chorý, nebol odcestovaný, nebol proste niekde preč. Napríklad svadbu vtedy určite nebudem plánovať. (smiech) To sú také veci, ktoré môžem ovplyvniť. Takže pevne verím, že dokým sa bude dať, je isté jedno, a to, že vždycky ma diváci aj hráči uvidia na MČR.

V době, kdy začínal s aktivním hraním polevovat, jsme zažili nástup platforem jako je Twitch, která poskytla Dev1mu naprosto ideální prostředí pro streamování. Když pak zkombinujeme vhodné online prostředí, dlouhé roky praxe v Counter-Striku a Dev1ho přirozeně povídavou osobnost, získáváme influencera v komentátorském kabátě jako vyšitého. Všechno do sebe tak nějak přirozeně zapadlo a Dev1 se začal pravidelně objevovat před kamerou a jeho hlas doprovázel nejeden domácí turnaj. To, co ubral v hraní, přidal v organizačně-business sféře. V tom, co z toho je lepší, má ale stále jasno.

MČR PC 2020
Štítky: dev1, 10 let MČR
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.