Přejít k hlavnímu obsahu

device exkluzivně: Liquid jsou nyní skutečným týmem a nemůžu se dočkat, až se znova utkáme

6. 7. 2019 | 11:00 Counter-Strike 2
Na ESL One do Kolína nad Rýnem vyrazila také část naší redakce, které se podařilo vytvořit několik zajímavých rozhovorů. Jako první na naše otázky odpovídal device z Astralis, který již v 15:00 nastoupí proti Vitality do boje o postup do finále.
device
device

Na úvod, čím je ESL One Cologne tak speciálním turnajem?

Je toho opravdu hodně, ale zejména Lanxess arena je pro celý Counter-Strike legendárním místem. Při každé účasti jsem se dostal do play-off, takže moc dobře vím, jakou podporu tu fanoušci dokáží vytvořit.

Nedávno jste se propadli až na 4. místo ve světovém žebříčku. Jak moc pro vás tohle znamená?

Dokážeme přijmout, že nás přeskočily jiné nejlepší týmy světa, co se žebříčku týče. Přece jenom se nám poslední měsíce příliš nedařilo. Podle mě je to taky docela přirozené, že tým může klesnout, zejména po takové době, jakou jsme strávili na špici. Většina zřejmě namítne, že je to hlavně naší volbou hrát méně turnajů, které tím pádem musíme bezpodmínečně vyhrávat. Nyní se však primárně soustředíme na zlepšování naší hry. Jsme na cestě zpět a budeme opět připraveni zabojovat o špičku.

Jaké jsou nejsilnější stránky Teamu Liquid, vašeho největšího současného rivala?

Hodně důležitý byl příchod Stewieho, který se stal takovým faktorem X na jejich cestě vzhůru. Kromě toho je ale nejdůležitějším faktorem, proč se jim tak daří, to, že všech pět hráčů je individuálně na opravdu vysoké úrovni a každý dokáže vzít mapu na svá bedra. Navíc jsou nyní skutečným týmem a ne pouze pěticí hráčů, které se daří individuálně. Jde opravdu o těžkého soupeře a nemůžu se dočkat, až se proti nim příště opět utkáme.

Astralis

Hodně se mluví o vašem více odpočinkovém programu, kdy se zúčastňujete méně turnajů než jiné celky.

Možná se to zdá, ale zase tolik neodpočíváme, to se pouze odehrává tolik turnajů. Pokud v CS:GO chcete, můžete objíždět turnaje klidně každý víkend. To ale podle mě není pro zdraví hráče příliš dobré a někteří se dokonce vzdávají okolního života. My se tohle pouze snažíme lépe balancovat. Na jaře jsme sice měli po sobě tři zastávky BLAST Pro Series, ale dlouhodobě se snažíme vyhledávat rozmanité typy turnajů. Spolu s tím ale nechci říct, že bychom si nadále turnaje nehodlali vybírat, protože jezdit na všechny je takřka nemožné. Doufám, že v následujících letech se kalendář CS:GO změní, protože příliš mnoho turnajů bývá pro hráče často stresující. Odpočinek si samozřejmě dopřejeme, ale zase tolik jsme ho v poslední době neměli.

Překvapil vás některý tým, že v Cologne nepostoupil do play-off?

Řada kvalitních týmů do play-off nedokázala nepostoupit, protože turnaj je opravdu našlapaný. Největším překvapení je samozřejmě vypadnutí ENCE, potom bych zmínil i mousesports, kteří měli opravdu těžkou skupinu. Nám osobně hrálo do karet, že jsme potkali tři týmy mimo elitní světovou desítku, a upřímně řečeno, jiní takové štěstí neměli a prošli si více podstatně těžšími duely již ve skupině.

Minulý rok jsi bojoval o post nejlepšího hráče roku. Kdo podle tebe o tento primát aktuálně nejvíce usiluje?

To je zapeklitá otázka. ZywOo a s1mple se samozřejmě nabízejí a i EliGe je hodně nahoře. Přijde mi, že minulý rok jsme na čele takovou dominanci neměli, o to větší překvapení je samotný ZywOo, který podává o dost lepší výkony, než kdo očekával. Já sám bych se teoreticky mohl a chtěl bych se do TOP5 opět probojovat, což bývá mým každoročním cílem, který jsem si v posledních čtyřech letech splnil. Držím si vyrovnané výkony a to pro mě znamená nejvíce. Někdy je těžší ve vyrovnaném týmu zazářit, ale primárně se samozřejmě snažím podílet se na výhrách než zapisováním čísel do statistik.

Co bys na závěr vzkázal fanouškům Astralis z České republiky?

Těší mě každá vaše podpora i ta, která se nám dostává tady v Cologne. Díky, že nám fandíte!

Technická poznámka na závěr: První rozhovor vznikal ve stísněných podmínkách, tudíž pouze u tohoto nemáme dostupné jak video, tak ani plně kvalitní audio. Musel tak být zkrácen o některé otázky i části některých odpovědí, které ale nebyly v žádném případě vytrženy z kontextu. Děkujeme za pochopení.

Štítky: ESL One Cologne
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.