Přejít k hlavnímu obsahu

Esport můžete studovat i na univerzitě, titul vám však práci pravděpodobně nezajistí

2. 7. 2020 | 13:00 Všechny hry
Esport se stává oblíbenou zábavou lidí všeho věku a postupně proniká i do oblastí, kde byste ho třeba zpočátku vůbec nečekali. Esport můžete nyní studovat i jako univerzitní obor!
Esport
Esport

Nový program „Esports“ má v nabídce tako Staffordshire University v Londýně, koncem května její Digitální institut sdílel tweet, kde prohlásil, že v budoucnosti budete potřebovat univerzitní titul v případě, pokud byste chtěli začít práci v oblasti esportu. Ačkoliv může jít na pohled o nevinné prohlášení, příspěvek započal diskusi, do níž se zapojily i některé přední tváře sportu. Prohlášení bylo součástí účasti univerzity na esportové konferenci #ESIDIGITAL. Tweet byl ze stránek později smazán, pravděpodobně si jeho původci uvědomili, jak nešťastně svou myšlenku formulovali. 

Obrázek

Většina reakcí zastávala názor, že pro práci v esportu nepotřebujete žádnou formu formálního vzdělání a mnoho zapálených fanoušků dokonce zmínilo, že zmíněné prohlášení je úplně mimo s ohledem na jejich milovaný průmysl. 

DeKay prohlásil: „Budu až do smrti bojovat s lidmi, kteří tvrdí takové kraviny“

Frankie Ward, moderátorka esportových a herních akcí, reagovala: „Máme štěstí, že v Esportu se díváme na talent a vášeň. Tituly v oborech jako podnikání se mohou hodit, ale vaše znalost a vášeň jsou nedocenitelné.“

Někteří lidé souhlasili, že titul se může hodit, ale není to zkrátka to hlavní. Diplom z univerzity si můžete pověsit na stěnu, práci v oblasti esportu vám však automaticky „nepřičaruje“. 

K situaci se vyjádřil Jake Lucky z YouTube kanálu Esports Talk. Ačkoliv uznává, že mít vzdělání v oblasti, která je s esportem nějak spojená, třeba podnikání a management, se může hodit, nezaručí vám to práci v esportu. Důležité je na sobě pracovat, dělat na svém portfoliu, nesedět a nečekat na příležitost, neboť ta sama nepřijde. Souhlasí, že to chce mít i trochu štěstí. Nikdy není pozdě začít, ideálně již dnes, a kdyby to náhodou v esportu nevyšlo, vždycky budete mít „v záloze“ nějaké vzdělání a vaše portfolio.

Esport proniká stále více na akademickou půdu, na floridské univerzitě se dokonce stal oficiálním rekreačním programem. Jaká je situace týkající se esportu a formálního vzdělávání v České republice? Odpověď nám poskytl Ing. Jakub "Cubass" Čubík Ph.D., místopředseda Esportovní studentské asociace (také ESA), celorepublikového meziuniverzitního spolku, který také slouží jako nerworkingová platforma pro studenty a vysoké školy v ČR.

"Vždy jsme pracovali se studenty vysokých škol a určitě si nemyslíme, že je vzdělání jen druh papíru, který na konci dostanete. Studium vám přináší možnost, vzdělávat se v oboru, který si vyberete. To ale není to lék na všechno, pokud studiem jen proplujete, nebo vás vlastně nebaví je možné, že se jedná o ztrátu času. Esport bude nově vyučovat i VŠB - Technická univerzita Ostrava, což je v naší České Republice raritní."

Řekněme, že je esport poměrně mladý a zatím si svoje místo na školách hledá.

A co soudí o samotném výroku zástupců z NUELu? Jak ESA vnímá budoucnost týkající se nutnosti mít univerzitní titul pro práci v esportovém průmyslu? Zajistí vám titul automaticky práci? Také na to místopředseda ESA PLAYzonu odpověděl:  

"Esport není „klasický“ obor, který bychom potkávali ve školství, ale je to jen otázka času. Řekněme, že je esport poměrně mladý a zatím si svoje místo na školách hledá. Obecně vás může studium něčeho, co vás baví posunout, ale spásné to opravdu není. Výrok o nutnosti mít titul z esportu pro jeho provozování je nešikovný a myslím, že ho tak kolegové z NUELu ani nemysleli. Troufám si říct, že esport nikdy nebude třeba jako chirurgie, kterou bez titulu/atestace prostě vykonávat nelze." 

Na závěr lze tedy shrnout, že pravda je nejspíše někde uprostřed. Je nesporně výhodné mít vystudováno něco, co vás bude bavit a zajímat, automaticky to však neznamená příslib práce vašich snů. Chce to na sobě i nadále pracovat a myslet na budoucnost. 

Štítky: ESA