Přejít k hlavnímu obsahu

eXtatus přichází o partnery, co bude dál?

1. 6. 2018 | 16:12 Counter-Strike 2
Rok se s rokem sešel a projekt Alza.eXtatus je u konce. Co bude s touto organizací nadále?
Výchozí obrázek

Rok se s rokem sešel a projekt Alza.eXtatus je u konce. Co bude s touto organizací nadále?

Je to přesně rok a dva měsíce, co jsme byli krátce po triumfu na finále první CS:GO sezóny COOL ligy svědky tranformace ROG.eXtatus na Alza.eXtatus. Bez nějakých okolků to znamenalo, že se parta okolo Frozena stala prvním česko-slovenským týmem ze světa Counter-Strike: Global Offensive hrajícím na plný úvazek. Cíl byl jednoduchý; prorazit na evropské scéně a dostat se mezi TOP30 týmů na světě dle žebříčku HLTV.org. Start byl začátkem dubna na 64. příčce.

Pod vedením kouče teCka se brzy dostavily první úspěchy z online turnajů, které v kombinaci s triumfem na Hitpoint Finals vynesl Alza.eXtatus na 41. pozici. O tři měsíce později přichází splnění cíle a to oproti původnímu plánu o poznání dříve. Česko-slovenská sestava uspěla na dánské výpravě Cross Border Esports, odkud přivezla zlaté medaile a skok na 28. pozici HLTV.org žebříčku. Dodnes je bohužel tohle umístění maximem. eXtatus následně obhájili titul mistrů České rebubliky, ve světě se probojovali na Minor vstříc k ELEAGUE Majoru a ovládli také online část Mountain Dew League. Na následné ESEA Global Challenge skončili bronzoví.

V letošním roce jsme mohli sledovat úpadek. Mnozí jej dávali za vinu výměně kouče, kdy přišel KETUBOR, pod jeho vedením se však nic nezlepšilo. Jednou z akcí, kde se domácí jednička představila, byl maďarský V4 Future Sports Festival, kde i přes výhru mapy legendami z Virtus.pro nestačily výkony na postup ze skupiny. V té době se již lámal chleba, zdali bude spolupráce Alza.cz a eXtatus pokračovat i pro další rok, a další neúspěch tomu nepomohl, ba naopak.

Foto: eXtatus

Ze zahraničí se začal postupem času objevovat stále větší zájem o hráče eXtatus, jako například o Frozena ze Sprout, nebylo to však pouze o něm. Nikdo však dosud neodešel, loď zůstává nepotopena. Ale dnešním dnem oficiálně přichází o důležitou podporu. Spolupráce eshopového giganta a jeho partnerů nebyla prodloužena, smlouvy byly k poslednímu květnu ukončeny. Ba co víc, aktuálně je budoucnost týmu nejistá. Tým jako takový se stále účastní řady online turnajů nebo ESEA Advanced, spolu s tím blíží se důležitá kvalifikace na další EU Minor, ale ke dnešnímu dni se nepodařilo najít takového partnera, aby mohl být koncept hraní na plný úvazek prodloužen.

Pro portál PLAYzone se vyjádřilo tiskové oddělení Alza.cz:

„Na začátku roku jsme společně s eXtatus obnovili diskuze o pokračování pro rok 2018 a 2019. Bohužel představy obou stran se velice lišily. Alza.cz se tak sice odpojuje od brandu eXtatus, nicméně nově chystáme větší podporu herní komunity skrz turnaje pro širokou veřejnost. Týmu přejeme hodně štěstí v jejich dalších krocích a doufáme, že naše spolupráce byla přínosnou vzpruhou nejen pro organizaci, ale i pro celý gaming.“

Foto: eXtatus

K ukončení spolupráce se za vedení eXtatus vyjádřil také Jan Barnet:

Rok s Alzou byla obrovská zkušenost. Nejen, že díky této spolupráci jsme dostali příležitost stát se profesionálním týmem, a tak se naplno věnovat tomu, co umíme nejlépe, ale taková porce expů do pracovního i osobního života je k nezaplacení. Mrzí nás, že jsme se společností Alza.cz nenašli společnou cestu i na další rok, ale věcí se dějí.

Counter-Strike sestava setrvává pospolu a i nadále se budeme snažit zpět získat ztracenou formu.

Jedna éra je u konce, otázkou je, jestli je další před námi, nebo spíše před týmem eXtatus. Navázat na předchozí rok bude strašné těžké, stejně jako najít nové dostatečné partnery pro další fungování. Cíl je nyní zřejmý, udržet pohromadě talentovaný CS:GO tým, ačkoliv jsme jej v posledních měsících mohli vidět stagnovat. Jestli se to ale opravdu podaří? To je nyní hvězdách. Jedno je jisté, podle posledních kroků Alzy se chystá nový projekt, pod zastřešením Alza Gaming začal v posledních měsících působit hráč FIFA 18 a celá PlayerUnknown's Battlegrounds sestava.

Nynější sestava týmu eXtatus:

{#Česká Republika} Patrik 'DEV7L' Stuchlík
{#Slovenská Republika} David 'Frozen' Čerňanský
{#Česká Republika} Jindřich 'ZEDKO' Chyba
{#Slovenská Republika} Richard 'queztone' Strnátko
{#Slovenská Republika} Martin 'MonttY' Melišek

{#Slovenská Republika} Michal 'KETUBOR' Csontoš - trenér

Štítky: eXtatus
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.