Přejít k hlavnímu obsahu

Finále DiRT Rally 2.0 World Series s českou účastí je za námi, Lukáš Matěja těsně nedosáhl na pódium

13. 1. 2020 | 09:00 Virtuální závody
Tento víkend se uskutečnilo v britském Birminghamu světové finále šampionátu v závodní hře DiRT Rally 2.0, kde se soutěžilo ve dvou kategoriích. V obou se na závěrečné klání kvalifikoval český závodník Lukáš Matěja, v obou disciplínách však na pódiové umístění nestačil.
DiRT Rally 2.0 World Series
DiRT Rally 2.0 World Series

Se stále rostoucí popularitou virtuálních závodů roste také počet šampionátů a jeden takový si pro závodníky ve hře DiRT Rally 2.0 připravila britská společnost Codemasters. Offline finále se uskutečnilo na nejvýznamnější motorsportové výstavě Autosport International Expo, kam se přes online kvalifikace pokoušelo dostat přes 72 000 jezdců ve dvou kategoriích, povedlo se to však pouze deseti.

Na finále se kvalifikoval také český hráč Lukáš Matěja, který byl jedním ze dvou hráčů, kteří se dokázali kvalifikovat jak v kategorii Rally, tak v Rallycrossu. Ten se na soutěži setkal také s několika profesionálními virtuálními závodníky jako například Killian Dall'olmo ze San Marina nebo obhájce titulu ze hry DiRT 4, Fin Joona Pankkonen.

Lukáš Matěja

Jako první se závodilo v rallycrossu, kde si Matěja v úvodních rozjížďkách připsal několik dobrých výsledků a do finálového závodu odstartoval ze 3. místa. Ve finále však chyboval hned v první zatáčce, což ho ve výsledku stálo možné pódiové umístění a z rallycrossu si odnesl páté místo. Titul nakonec získal Killian Dall'olmo.

Chuť si mohl zlepšit v rally, kde prvně všech šest jezdců závodilo na čtyřech rychlostních zkouškách, poté se tři nejlepší jezdci utkali na dalších čtyřech zkouškách o titul. Lukáš Matěja se až do třetí zkoušky držel na 3. místě, při poslední rozjížďce však Brit Marshall dominoval a díky drtivému vítězství se dostal na třetí místo, čim se Matěja propadl na 4. pozici a závod pro něj skončil. Titul z rally nakonec obhájil Fin Joona Pankkonen.

Český závodník však v Anglii předvedl skvělé výkony a ukázal, že může patřil mezi nejlepší hráče virtuální rally. Zajímavostí přitom je, že Lukáš Matěja patřil ještě v roce 2018 mezi špičku domácí Fortnite scény.

V Birminghamu se konala také kvalifikace na Le Mans Esport Series, kterou ovládl tým Williams Esport.

Štítky: Dirt Rally
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.