Přejít k hlavnímu obsahu

Freeze míří do LCS! Přechází na roli kouče

21. 11. 2020 | 13:00 League of Legends
Aleš "Freeze" Kněžínek končí aktivní hráčskou kariéru a přechází do role trenéra. Změna už byla nějakou dobu teasována jak ze strany Freeze samotného, tak i jeho bratra Nightshara, který už se koučování několik let věnuje a podepsal se třeba pod řadu úspěchů LOL sekce eSuby.
Freeze
Freeze

Dlouho k tomu směřovalo a nyní je to konečně oficiální. Aleš "Freeze" Kněžínek po dlouhých letech končí jako aktivní hráč. Byl vůbec první česko-slovenský hráč, který se uvedl v evropské nejvyšší soutěži, ale hrál také v nejvyšších ligách v Severní Americe, Turecku, Španělsku nebo Německu. Kvůli beznadějnému čekání na nabídku z nejvyšší ligy se Freeze rozhodl zkusit své štěstí v nové roli a jako trenér posílil 100 Thieves, kteří pro rok 2021 kompletně překopali soupisku. Nabrali čtveřici hráčů z Golden Guardians, kterou doplnil korejský toplaner Ssumday.

Freeze bude v nové roli nabírat zkušenosti nejvíce od svých kolegů, bude spolupracovat s dvojnásobným mistrem LCS a bývalým koučem týmů jako TSM nebo CLG Zikzem. Trenérský tým by měl mít pro rok 2021 hned pět členů a zaujme v něm i jméno Kelsey Moser, která má podobně jako Freeze minulost i v H2K. Tam působila jako analytička za éry Patrika v roce 2018. Nyní působí jako hlavní vedoucí academy sekce 100 Thieves a oficiálně je vedená i jako asistentka trenéra pro hlavní tým.

Freeze má za sebou bohatou kariéru, za kterou vyměnil pořádnou řádku dresů. Už na česko-slovenské scéně vynikal a nejlépe se zapsal jako hráč týmu eXtatus, ještě po boku Mozilly či Kazmitche. Jako první Čech se podíval do nejvyšší evropské soutěže, když v tehdejší EU LCS debutoval v roce 2013 s dresem Ninjas in Pyjamas. Po neúspěšné baráži strávili Freeze a jeho ninjas dlouhou dobu v Challenger Series, tehdejší druhé lize, odkud se dalo kvalifikovat do LCS, což se však nikdy z různých důvodů nepodařilo.

Český střelec se však do první ligy vrátil v roce 2015, kdy posílil spodní tým tabulky, tehdejší Copenhagen Wolves, které na jaře dotáhl do play-off. V létě tento tým bohužel tak úspěšný nebyl, avšak Freeze zapůsobil natolik dobře, že si vybojoval místo v Renegades v severoamerické lize. I tam pokračoval ve skvělých individuálních výkonech, ale týmová soupiska se okolo něj neustále měnila a až příliš pozdě se našla ideální kombinace, která se alespoň dokázala udržet v lize. Po půl roce však zamířil do ambiciózních H2K, kde Freeze pomohl ke kvalifikaci na světový šampionát, ale kvůli zánětu šlach se mu výrazně zkomplikovala kariéra a nakonec neodehrál v play-off ani na Worlds jedinou hru.

Do nejvyšší evropské ligy už se Freeze nevrátil, ačkoliv se mu povedlo držet na špičce v Turecku i Španělsku, v týmech Royal Bandits a následně Splyce Vipers (později MAD Lions). Nabídky do LEC už ale bohužel nikdy nepřišly a kariéru český veterán nakonec zakončil nepovedeným rokem v německých Ad Hoc Gaming. Nyní držíme Freezovi palce v jeho nové cestě, coby trenér. 

Sestava 100 Thieves pro rok 2021:

 Jižní Korea Kim "Ssumday" Chan-ho (Top)
 Turecko Can "Closer" Çelik (Jungle)
 Spojené státy americké Tanner "Damonte" Damonte (Mid)
 Austrálie Ian Victor "FBI" Huang (AD Carry)
 Francie Choi "huhi" Jae-hyun (Support)

Realizační tým 100 Thieves:

 Spojené státy americké Anthony "Zikz" Gray (Trenér)
 Česká republika Aleš "Freeze" Kněžínek (Asistent trenéra)
 Spojené státy americké Kelsey "Kelsey" Moser (Asistentka trenéra)
 Spojené státy americké Joseph "Joseph Jang" Jang (Strategický kouč)
 Spojené státy americké Nathan "Kaimera" McAdams (Analytik)

Štítky: lcs, freeze, 100 Thieves