Přejít k hlavnímu obsahu

Gaming pomáhá vašemu mentálnímu zdraví, tvrdí vědci

18. 6. 2020 | 13:11 Všechny hry
Profesor Saskatchewanské univerzity, Regan Mandryk, a Lincoln Geraghty z University of Portsmouth mají na hraní videoher zcela opačný názor než většina politiků, zejména těch amerických. Dle jejich názoru je gaming pro hráče, a tedy i celou společnost přínosný a neplodí násilí, čímž nás straší mnozí politici.
gaming
gaming

Pokaždé, když se někde ve světě stane tragédie spojená se střelbou zejména ve škole, vyrojí se desítky politiků, kteří hned začnou obviňovat násilné hry, obzvláště střílečky jako Counter-Strike, Call of Duty nebo Battlefield. Podle nich právě hraní násilných her vede hráče ke zločinům, z tohoto důvodu uvažuje Olympijský výbor o přidání pouze sportovních videoher. Tento mýtus se snaží vymýtit dva vědci, kteří nenašli jediné spojení mezi kriminalitou a hraním počítačových her. Nutno říct, že se tito vědci ubírají správným směrem, historie je plná zločinců, kteří žili v době, kdy videohry buď neexistovaly nebo byly ještě v plenkách. Představte si, jaký by byl skandál okolo série Grand Theft Auto, kdyby ještě žil a "podnikal" Pablo Escobar.

Používání technologie k vyjádření kreativity, ať už to je budování něčeho ve virtuálním prostředí nebo používání virtuální reality ke zkoumání světa, nabízí obrovské pozitivní efekty, zvláště pro lidi, kteří jsou náchylnější ke stresu, mají depresi nebo se cítí izolováni.

říká profesor Geraghty.

Dalším argumentem profesorů je možnost socializace nejen při nešťastných událostech, jako je pandemie koronaviru. Hráči mohou komunikovat a užívat si společné chvilky díky hraní přes internet a dokonce se s dříve cizími spoluhráči spřátelit i v reálném životě, mnoho z nás má kamarády díky videohrám.

Hraní s dalšími lidmi nám dává spoustu výhod díky socializaci s ostatními. Lidé si budují společenské vztahy, něco, co děláme v reálném životě pořád, když jdeme například na bowling nebo do baru s kamarády. Když hrajeme s dalšími lidmi online, mohou být v úplně jiných sférách, ale přesto jsme propojeni, a to je pro nás přínosné.

doplňuje profesor Mandryk.

Je jasné, že vůči gamingu a elektronickému sportu budou mít vždy někteří lidé výhrady, zejména ti starší. Ovšem pohled společnosti na hraní a esport se během let mění a ještě se měnit bude, časem se gaming stane běžnou součástí společnosti, stejně jako před sto lety fotbal nebo hokej. Politici si budou muset najít jiného obětního beránka, který bude "odpovědný" za násilné zločiny, protože videohry to nejsou a společnosti to začíná docházet.

Štítky: gaming