Přejít k hlavnímu obsahu

Gornagal o MČR: Byli jsme kilometry před zbytkem české scény

26. 9. 2020 | 14:01 League of Legends
Na domácí League of Legends scéně se pohybuje už od jejího úplného začátku. Prošel si nejedním týmem a chvíli hrál jak za modrou, tak za červenou stranu česko-slovenského el clásico. Gornagal je zkrátka na domácí scéně stálicí a co říct má i k MČR, na jehož nejvyšší stupeň vítězů se mu podařilo probojovat v roce 2013.
Michal "Gornagal" Fiebich
Michal "Gornagal" Fiebich

Jak už to tak bývá, i u Fiebichů doma závisela Michalova herní kariéra zpočátku na tom, kdy se vůbec dostal k počítači. Zprvu v domácnosti byl jen jeden a tak se s bratrem střídali po nějaké té hodince. Na obrazovce nejčastěji svítily hry typu Age of Empires. Když pak přišel čas a Michal se v třinácti dostal k vlastnímu počítači, nastala doba pro WoW, který mu otevřel dveře do herní komunity.

Michal Fiebich - Gornagal

Do světa League of Legends skočil rovnýma nohama i s týmem kamarádů, se kterými hrávali vždy společně. K objevení strastí a slastí solo queue se tak dostal až po několika měsících hraní, které ho mezitím dost chytlo. První sezóna vypadala slibně a tým kolem Michala jakbysmet. Z party, která hrála WoW na serverech Twinstar a Mystic se sešlo 7 hráčů, z nichž se postupně utvořilo jádro stálé pětice, která složila tým a začala hrát na kompetitivní úrovni. Na řadu tak přišly první turnaje na domácí scéně.

Měli jsme tým, hrávali jsme nějaké normály, možná i nějaké rankedy a pak jsme si řekli, že zkusíme nějaký turnaj na PLAYzone, , ono vlastně nic jiného tehdy ani nebylo. Lidi ani nevěděli, kde se dá co hrát. A jak dopadl? To už vážně nevím. Vím jen, že jsme na tom nebyli až tak špatně, byli jsme na tom vlastně asi docela dobře.

V Michalově prvním týmu se mezi jeho kamarády objevil Ovdovovač a support, hrající pod mnoha různými nicky. V té době vystupoval pod přezdívkou Blßeczech. Tým byl složen a pravidelně se objevoval nejen na PLAYzone turnajích, ale také na Go4LoL, kde se taktéž umisťoval celkem úspěšně.

Michal Fiebich - Gornagal

Kromě spoluhráče s vtipným nickem měl Michal v týmu samozřejmě ještě další hráče. Jejich nicky už ale vzal čas. Co se však dochovalo, je vzpomínka na to, že se v turnajích tým umisťoval celkem dobře i mezi lepšími týmy té doby. Toho si všiml Herdyn, který tehdy hrál za eSubu se svým line-upem. Ten se rozpadl, a tak Herdyn využil šance a oslovil Michala a jeho tým s tím, že by je rád vzal pod svá křídla do eSuby. Z původní pětice jeden člen odpadl a tak se původní složení mohlo přidat k Herdynovi.

Já jsem dřív hrával toplane, ale tam hrál Herdyn. Přemýšleli jsme, kdo zůstane na topu a kdo půjde jungle. Nakonec jsem tam šel já a už jsem tam zůstal. Možná, že ta jungle je pro mě i trochu lehčí.

Samozřejmě když hraje člověk na lince, tak tam hraje proti někomu. Tím pádem je to těžší, když dostaneš proti sobě lepšího hráče, tak tě začne trestat a už to není tak zábavný. Zatímco když hraješ v jungli, tak tam si jenom farmíš, takže přejít tam nebylo tak těžké. Tehdy zrovna byla meta taková, že se tam hráli nějací tanci. I když předtím ta jungle byla hodně jiná, ti jungleři spíš než že by farmili, s tou jungle docela bojovali, dost je to tam zabíjelo. Ale bylo to takové klidnější, rozhodně klidnější než hrát proti najetému hráči na topu.
Michal Fiebich - Gornagal

Herdyn měl zkrátka víc zkušeností, takže volba top lanera byla jasná. S původním junglerem se tým rozloučil a na jeho místo nastoupil právě Michal. Psal se rok 2012 a nezadržitelně se blížil další ročník obnoveného Mistrovství ČR v počítačových hrách, pořádaného stále ještě na Jezerce. Tehdejší eSuba skupinami projela jako nůž máslem a jediní, kdo je na turnaji jako soupeř zajímal, byli eXtatus, tehdejší dvojka na scéně. Tedy, podle toho, koho jste se zeptali. Pokud tento dotaz padl u modrých, eXtatus byla jasná dvojka domácích vod. Pokud jste se ale zeptali u červených, odpověď zněla jasně: „Jsme lepší a MČR vyhrajeme!“ Nejen kvůli tomu je modrá krev rozhodně nepodceňovala a počítala s nimi jako s největším soupeřem turnaje. I přes tato očekávání jsme se zápasu eSuba vs. eXtatus nedočkali až v grandfinále, nýbrž v semifinále.

Gornagal
eSuba

V samotném finále pak rozjetá eSuba porazila i eEriness a mohla se radovat z vítězství. Pohár si tehdy odnesl domů Herdyn, ale na své spoluhráče rozhodně nezapomněl. Protože cenou za první místo byl na tehdejším MČR jen pohár pro vítězný tým, nechal pro zbytek hráčů vyrobit medaile, aby měli také něco na památku.

Medaile

MČR 2012 bylo také první akcí, z níž si kromě titulu mistra ČR Michal odnesl i první sponzorské vybavení v podobě herních periferií. Na toto poprvé vzpomíná se smíšenými pocity. 

Pamatuju si sluchátka, byla to nějaká Diablo 3 edice, vypadaly fakt dobře, ale vydržely třeba měsíc, než se rozpadly. Upřímně, ten gear, co přišel od eSuby, nevím, jestli to byla vina eSuby, nebo SteelSeries, ale nevydrželo to moc dlouho a nebylo to tím, že bych se k tomu choval nějak špatně. Buď odešel kabel, nebo jedno sluchátko přestalo fungovat, atd. Takové ty klasiky.

A jak Michal vzpomíná na další zážitky z MČR 2012? Stejně jako Mozillovi i jemu se do paměti nesmazatelně zapsal hráč FIFA turnaje, který svými hlasovými projevy naprosto opanoval celý turnaj.

Moje nejsilnější vzpomínka je tam určitě na to, když jsme tam seděli a vedle nás se hrál FIFA turnaj. A nějaký týpek tam strašně nahlas přes celou arénu, na kohokoli s kým hrál, řval „bůra dostaneš!“ a všichni jsme to slyšeli i přes sluchátka. Určitě tam bylo těch jeho hlášek ještě víc, ale tuhle si pomatuju úplně maximálně. Ten opravdu poznamenal všechny, co tam hráli.

Poslední ze vzpomínek na okamžik slávy patří i zážitek z rozhovoru do televize. Tehdy se o něj postaralo dnes již legendární moderátorské duo Alžběta a Tukan v rámci reportáže pro RE-PLAY.

Gornagal
Pro nás, taková děcka, byl docela zážitek. Najednou tam na nás mluvili lidi z televize, to bylo wow. A doma? Lidi ve škole to sledovali, dostal jsem tam slušný hype. Ta hra začínala být hodně populární na všech školách někdo hrál a zrovna v mé třídě to hrálo hodně lidí, takže jsem dostal hype. Dostal jsem potlesk, když jsem přišel do školy, to bylo hodně zvláštní, ale příjemný.

Po zlatém MČR 2012 už se Michalova herní kariéra dostala do nešťastného sledu událostí a všemožných „VKVček,“ jak sám uvádí. Po svém angažmá v eSubě spolu s Nardeusem složili tým Benched Gaming, ten ale na scéně nevydržel ani čtvrt roku a po úspěchu na Copenhagen Games se Michal velmi rychle vrátil zpět pod křídla eSuby. Po pár měsících trénování vyrazil plánoval znovu vyrazit na MČR s vědomím toho, že jejich sestava už není tak silná, jako dříve.

Gorngal

Na MČR 2013 se Michal pokoušel prorazit se sestavou Mozilla, Boka, ArmyOfOne1 a Ovdovovač, kterou složil pod barvami konkurenčních eXtatus. Tým byl složen a v duchu „proč ne“ šla sestava zkusit své štěstí na MČR. Přes ambice urvat aspoň nějaké to umístění k překvapení všech zúčastněných zjistili, že jim složení týmu až tak úplně nesedí. Vidět to bylo i na výsledcích, kdy se této sestavě podařilo umístit až na děleném 5. místě.

eXtatus

Po MČR v barvách eXtatus si Michal dal od reprezentování týmu pár měsíců pauzu a červenou vyměnil opět za modrou, když zamířil zpět do eSuby s vidinou opakování starých dobrých let z minulosti. Tehdy už ale začalo působit Michalovo prokletí rozpadu týmů vždy před MČR a sestava se skutečně chvíli před grandfinálovým eventem rozpadla. V roce 2014 tedy Michal do turnaje vůbec nenastoupil a hledal si nový tým. Přes odbočku ve Fraternitas jeho kroky vedly zpět k eXtatus a naději na výhru v červeném. Do týmu se však připojil v prosince a tak naděje na to, že se sestava tentokrát do dalšího MČR nerozpadne, byla opravdu křehká. Její střípky se roztříštily hned po měsíci a Michal se rozhodl zamířit zpět do starých známých modrých vod. Osud mu nepřál ani tentokrát a v eSubě napotřetí nevydržel ani měsíc.

eSuba
Co se týče týmů a povah, tak na ten první nemá nic, bez konkurence. Ale co se týče ambicí, tak určitě tady tenhle tým, to bylo hodně super. Prostě jsme hráli vyrovnaně proti nejlepším evropským týmům, bylo to hodně dobrý.
Gornagal

Na MČR se rozhodl zkusit své štěstí ještě jednou, v roce 2016. Tehdy se přidal k týmu REViTAL Gaming a po boku eRika, Kamiliuse, PiOka a Shiageho po úspěšné kvalifikaci zamířil na brněnské výstaviště, kde se MČR pořádá dodnes. Ani tentokrát to ale nevyšlo a tým se umístil na posledním sdíleném 7. až 8. místě. 

Gornagal

MČR už v dnešní době není součástí Michalova života, svůj čas věnuje především studiu Mendelovy Univerzity, i přesto na doby své slávy vzpomíná po všech těch letech se vřelými pocity. Na brněnské výstaviště se sice nějakou chvíli nepodíval, fanoušci jej ale v současnosti mohou vídávat především na streamu. Tomu se Michal nevěnuje až tak pravidelně, náladu vysílat má jednou za čas, kdy ho to chytne a streamu se věnuje s chutí, která postupně opadá. LoLko zapíná i dnes pravidelně, jen ne s takovým kompetitivním zápalem, jako kdysi. To, že ho na scéně již během turnajů příliš nevídáme, nám Michal objasnil. Nedostatkem ambicí to rozhodně není.

Gornagal
Ta hra mě sice kompetitivně hodně baví a určitě bych si zahrál, ale už asi nemám ani ten skill ani ty kontakty, jako možná kdybych měl ten zápal. Kdybych dostal šanci hrát s dobrýma lidma, tak bych možná ten zápal chytl, ale už ani nemám kontakty na ty lidi, co to hrají na vyšší úrovni.

Já jsem měl vždycky problém, že po tom prvním týmu jsem se pokoušel složit další týmy na CZ scéně. Ale to, co se dalo dohromady, nikdy nedosahovalo takových kvalit. A pro mě to bylo strašně depresivní a hodně zpátečnický hrát v takovém týmu. Zkoušeli jsme tenhle tým obnovit, když Xnapy zakládal Fraternitas. Bavili jsme se, že bychom zkusili udělat nějaký ten supertým v LoLku, ale nějak nám to nakonec nevyšlo. Miah nám to odřekl a Odstraňovač tam taky nešel hrát, takže to byl takový můj velký let down a potom už to šlo se mnou z kopce. Můžu říct, že jsem hrál s lidmi, kteří se dostali daleko. Já už jsem se nikam nedostal no...
MČR PC 2020
Štítky: Gornagal, 10 let MČR
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.