Přejít k hlavnímu obsahu

Herní filmové a seriálové tipy, aneb co sledovat v karanténě?

8. 5. 2020 | 13:06 Všechny hry
Ačkoliv některá vládní opatření byla omezena, či rovnou zrušena, do školy a do práce se jen tak zcela nevrátíme. Pro zahnání dlouhých večerů jsme si pro vás připravili pár tipů na filmy a seriály, které souvisí se světem her.
co sledovat v karanténě?
co sledovat v karanténě?

Tomb Raider

2018

V našem seznamu určitě nemůže chybět klasika jménem Tomb Raider, rozhodli jsme se pro reboot série, inspirovaný hrou z roku 2013, která je mimochodem také restartem celé herní série. Role krásné dědičky obchodního impéria se ujala Alicia Vikander, jejíž otec před sedmi lety beze stopy zmizel. Když odhalí záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, vydává se do neznáma s cílem odhalit, co se jejímu otci skutečně stalo. Vydává se hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově, tento úkol však není jednoduchý a na její cestě ji čekají mnohé překážky. 

Kdyby se vám film přece jen nezamlouval, vždycky se můžete podívat na předchozí dva filmy z let 2001 a 2003 s Angelinou Jolie v hlavní roli.  

Zajímavost: Představitelka Lary Croft, Alicia Vikander, se sama považuje za fanynku hry Tomb Raider.   

Lara

Zaklínač

2019 

Nemůžeme opomenout ani Netflix seriál, jehož předlohou jsou knihy polského spisovatele Andrzeje Sapkowskiho. Vyšel na sklonku loňského roku na Netflixu, roli bělovlasého zaklínače Geralta si zahrál Henry Cavill, Ciri ztvárnila Freya Allan a tajuplnou čarodějku Yennefer pak Anya Chalotra. Geralt z Rivie je zaklínač, mutant a lovec příšer za úplatu, těžce hledá své místo ve světě, kde lidé často bývají ohavnější než to nejhorší monstrum. 

Seriál má zatím pouze jednu sérii, osm dílů zhruba po hodině, to máte za večer či dva zkouknuté. Tedy pokud to vůbec do druhého dne vydržíte. Tento nízky počet dílů totiž vyloženě svádí k tomu si udělat karanténový Witcher maraton.

 Měla se natáčet druhá série, mimochodem také u nás a na Slovensku, což bylo prozatím vzhledem k situaci odloženo. Seriál má své příznivce i odpůrce, něco si na něm ovšem najdou příznivci předlohy i ti, kteří se s Witcherem seznámili až prostřednictvím seriálu. Neříkejte, že jste si alespoň jednou nepobrukovali „Toss a Coin to Your Witcher“! 

Zajímavost: Po zveřejnění seriálu v prosinci 2019 muselo být ve Spojených státech dotištěno na půl milionu kopií knih Zaklínače.    
 

Witcher

Detektiv Pikachu

2019

Kdo by neměl rád Pokémony? Ačkoliv toto anime běží už od roku 1997 a k tomu vyšlo i několik filmů, loni na jaře se dočkalo toto univerzum prvního hraného filmu. Hlavní dvojku tvoří Tim a detektiv Pikachu, který patřil Timově otci, jenž záhadně zmizel (to nám ti otcové mizí celkem často). Tim dokáže překvapivě pokémonovi rozumět a společně pátrají po tom, co se jeho otci stalo. Tima hraje Justice Smith a zábavného a akčního Pikachua dabuje Ryan Reynolds, který jako vždy nezklamal, ačkoliv si na rozdíl od svých jiných filmů musel odpustit peprné výrazy, neboť film byl přístupný s doprovodem rodičů (od 13 let). 

Kromě elektrického "myšího" pokémona uvidíte v moderním velkoměstě Ryme City také plno dalších pokémonů, od Charizarda, nebo Lickitunga až po Cubonea a Flareona. Nechybí ani Snorlax a dokonce se objeví legendární Mewtwo! Dohromady je to barevná a docela zajímavá podívaná.

Zajímavost: Film vznikl na základě hry „Detective Pikachu“ od společnosti Nintendo. 
 

Pikachu

Assassin's Creed

2016

Role hlavního hrdiny se v tomto případě ujal i producent filmu Michael Fassbender. Usvědčený vrah Callum Lynch je nedobrovolně vysvobozen ze své cely, kde čekal na trest smrti. Aniž by to v tu chvíli tušil, stává se součástí mnohaletého boje mezi asasíny, templáři a španělskými inkvizitory. Je (znovu) uvězněn v tajném zařízení Abstergo, které pomocí revoluční technologie jménem Animus odhaluje v lidské DNA genetické vzpomínky, a to tak, že umožňuje návrat v čase a znovuprožití vzpomínek předků. Callum se díky Animu propojí se svým předkem, jenž žil ve španělské Granadě a Seville v 15. století. Jeho předek Aguilar de Nerha byl asasín, člen tajného bratrstva, zavázaného chránit lidstvo a jeho svobodnou vůli. Bratrstvo zároveň brání tomu, aby se templáři dostali k mocnému artefaktu, s jehož pomocí by mohli ovládnout celý svět. 

Snímek se od herní série liší, např zařízení Animus je ve hře prezentováno jako lehátko, v pozdějších dílech pak jako speciální křeslo. Ve filmu je Animus ztvárněn v podobě obrovské a pohyblivé robotické paže. I tak si ale našel své diváky. 

Zajímavost: Všechny kostýmy asasínů byly šity ručně, jejich výroba trvala 2 až 3 měsíce. 
 

Final Fantasy: Esence života

2001

Teď tu pro změnu máme jeden starší, zcela animovaný kousek, inspirovaný herní sérií Final Fantasy. I na to, v jakém roce vyšel, se vyrovná lecjakému novodobému zpracování. Děj filmu se odehrává v roce 2065, Země je v obležení. Po nárazu meteoru se na povrch dostaly miliony podivných bytostí, které decimují venkov i města. Hrozí, že život na Zemi zanikne. Ti, kdo zatím zůstali naživu začínají opevňovat města v naději se vetřelcům ubránit. Poslední nadějí na záchranu lidstva je krásná doktorka Aki Ross, která hodlá využít veškeré své schopnosti na boj s vesmírnými vetřelci. To ale nebude nic jednoduchého. 

Jedná se o starší dílko, a tak podle toho v některých ohledech vypadá, není to ale vůbec špatná podívaná. Kdyby vám nesedlo, kromě tohoto filmu existují také další díla inspirovaná FF, třeba anime Brotherhood: Final Fantasy XV. Anime je prequelem pro videohru Final Fantasy XV z roku 2016. 

Zajímavost: Ve své době se jednalo o nejnákladnější film vytvořený na motivy počítačové hry, rozpočet činilo 137 milionů amerických dolarů. Film však vydělal pouhých 85 milionů dolarů.

FF

Mortal Combat 

1995

A máme tu klasiku. Mortal Kombat, inspirovaný jednou z nejpopulárnějších herních sérií historie, představí tři hrdiny, kteří se hrdiny zpočátku být ani nezdají. Tato trojice se dostane do jiné dimenze, kde se účastní turnaje bojových umění. Trénuje je bůh hromu a blesku Lord Rayden, ten jim prozradí, že jejich vítězství, či naopak prohra, rozhodnou o budoucnosti celého světa. Pro zajímavost, Mortal Kombat se má v roce 2021 dočkat dalšího filmového zpracování.

Zajímavost: Soundtrack k filmu se stal do dvou týdnů od svého vydání platinovým.  
 

MK

Warcraft: První střet

2016

Na závěr neopomeneme ani film inspirovaný velmi úspěšnou online hrou World of Warcraft. Na planetu Azeroth pomocí magického portálu vnikne horda orků s cílem si tento svět podmanit a osídlit ho, což nehodlají místní obyvatelé připustit. Několik lidských hrdinů i orků, nesouhlasících s plánem své rasy, se musí pokusit zastavit skutečné zlo, skryté za tím vším. V hlavních rolích uvidíte Travise Fimmela, Paulu Patton, Bena Fostera nebo Dominica Coopera a další. Ať už jste zapřísáhlý fanoušek, nebo se prostě chcete podívat na obstojnou fantasy podívanou plnou magie a soubojů, má film něco do sebe. 

Zajímavost: Společnost Blizzard avizovala film již v roce 2006, na skutečný snímek si fanoušci museli počkat 10 let.

Snad vás alespoň něco z našeho seznamu zaujme a dočkáte se kvalitního filmového zážitku. Jelikož videoherní a filmový průmysl spolu úzce spolupracují, dočkáme se do budoucna i dalších filmů, inspirovaných videohrami jako seriálu The Last of Us nebo filmu Uncharted (obojí má vyjít příští rok).  Co vy, máte nějakou „pecku“ inspirovanou hrami, na kterou nedáte dopustit?