Přejít k hlavnímu obsahu

Hráč nejvyššího ranku se dělí o své zkušenosti a tipy na jednotlivé agenty

7. 5. 2020 | 20:31 VALORANT
Po spuštění hodnocených zápasů se mnoho hráčů nadšeně pustilo do climbu, kde však narazili a ne úplně vždy se jim dařilo. Přesně pro tyto nešťastníky se rozhodl hráč Pigmilk, který po 6 dnech dosáhl ranku Valorant, rozepsat jeho pohled na jednotlivé agenty a jejich využití v kompetitivním matchmakingu.
Valorant Tips
Valorant Tips

Tento Valorant profík má za sebou již mnoho hodnocených her, do kterých se pouštěl sám, s kamarádem, či s celým squadem, tudíž nabral ranec zkušeností, o které se s vámi dělí ve svém příspěvku. Nejdůležitějším faktorem ve hře jste samozřejmě vy jakožto hráč. Zachovejte chladnou hlavu a uvědomte si, že nezáleží na tom, zda máte špatné spoluhráče, nebo nemáte uplně iděální týmovou kompozici. Soustřeďte se na sebe, dávejte headshoty a bude se vám dařit, klasický matchmaking není totiž žádná vysoce kompetitivní událost, na kterou by se hráči připravovali každodenním neúnavným scrimováním. Teď ale k jednotlivým agentům!

Phoenix

Jeden z nejlepších solo agentů, pokud vám jde především o to vběhnout do boje a urvat nějaké ty killy. Určitě se Phoenixovi vyvarujte, pokud nejste schopni jako první zahájit souboj a vytrvat v nátlaku, protože pokud svůj tým pouze navnadíte na bitku a pak z ní vycouváte, určitě to nedopadne dobře a ani vaši spoluhráči vám nepoděkují. Flashe jsou velice účinné a proto by je Phoenix měl vypotřebovat každé kolo. Pokud se za tohoto agenta nacházíte až dole ve fragovacím žebříčku v zápasech s vaší dovednostní úrovní, asi byste měli svůj pick přehodnotit.

Raze

Další v řadě nejlepších solo agentů je Raze, protože celý její arzenál je uzpůsoben duelům a celkovému udělování poškození. Zde asi není třeba nic extra rozebírat, hlavním pozitivem je kreativita, kterou můžete prokázat různými kombinacemi jejích schopností. Stejně jako u Phoenixe, pokud máte v týmu nejméně fragů, přehodnoťte tento pick, protože Raze je tu hlavně od toho, aby efektivně zabíjela.

Jett

Třetím nejsilnějším solo agentem je určitě Jett, se kterou se můžete prakticky utrhnout ze řetězu a způsobit velkou paseku. Mnoho hráčů ve Valorantu se vás pouze snaží vodit za nos, proto je Jett, a třeba i Phoenix, nejlepším pickem pro zahájení souboje a úspěšné otevření některého z plantů. Samozřejmě její kit není žádná hitparáda, pokud se nenacházíte zrovna na Bindu, kde každý s pomocí Sage pokládá bombu na A, zatímco s Jett můžete efektivně přeskákat překážky, získat kill a zase uskočit do bezpečí. Samozřejmě i zde platí, že Jett je mašina na zabíjení, takže pokud se vám nedaří získávat killy proti hráčům na vašem levelu, něco je špatně.

Viper

Viper je zářným příkladem agenta, který pro efektivní využití potřebuje dokonalý teamwork. Často je právě Viper osinou v zadku, pokud jste proti celému premade týmu, a je právem jedním z nejtěžších agentů na maximalizování svého potenciálu. Pokud i tak máte chuť si ji zahrát, je to excelentní lurker (zkrátka si na vás počíhá), který má právě k tomuto účelu uzpůsobený celý arzenál a většinou vyhrává v soubojích, kde vítězí ten, kdo má otravnější schopnosti, doslova. Pokud ovšem nejste absolutní Valorant bůh, není to optimální pick pro climbování.

Sova

Not great, not terrible, rozhodně současně nejvíc vybalancovaný agent. Může vás pěkně potrápit na Havenu, který je celý nadesignovaný pro rychlé akce a rotace. Sova může přehledně prozkoumat bojiště, tudíž efektivně informovat a řídit svůj tým, aby se přesunul na prázdný plant. Jeho dron je obzvláštně otravnou schopností, díky které může naplno využít svou ultimátku, ale i rozptýlit nepřátelský tým a využít ji tak pro nějaký ten otevírací kill.

Cypher

V současnosti opravdu silný pick kvůli svým kamerám a skvělým místům, kam je může umístit. Vše také podněcuje fakt, že většina lidi nehází například granáty od Raze na tato obvyklá místa, tudíž kamery zůstanou netknuté. Cypher bezkonkurenčně kraluje v držení pozice, hlídání flanků a dalších zrádných situací. Dokonce i jeho klec je opravdu nechutně silnou schopností, už jenom z toho důvodu, že vy v ní můžete, narozdíl od oponentů, v klidu vyčkávat.

Brimstone

Brim je jedním z oblíbených a často nadhodnocených picků. Hráči mají často potřebu vyplácat všechny 3 smoky při pokládání bomby, což jim nenechává žádné krytí při následovném bránění. Nemluvě o jeho stimu, který je celkem k ničemu, zápalný granát je v pořádku a jeho ultimátka je nejvíce užitečná ne kvůli poškození, ale velikosti oblasti, kterou s ní můžete kontrolovat. Hráči v nízkém elu ho stejně nevyužijí efektivně, proto nemá smysl ho upřednostňovat před vašimi komfortními picky. Nikdo netvrdí, že je špatný, naopak, je skvělý, ale zbytečně nadhodnocovaný ve hrách s nízkým elem.

Sage

Nejdůležitějším a nejhranějším agentem je určitě Sage a ačkoliv je opravdu silná, zároveň si musíte dát pozor, abyste hned neumřeli a efektivně využili své schopnosti pro týmovou podporu. Sage sice zvládne rychle zarazit nepřátelský nátlak, ale nemá žádné útočné schopnosti, takže v této situaci její užitečnost končí. Sage je healer, takže pokud zemřete, váš tým je nahraný. Léčení je opravdu silné, takže by si možná zasloužilo nějaký ten nerf, například když obdržíte poškození, léčení by mohlo skončit, což by i ostatní donutilo hrát opatrněji.

Omen

Nejvíce podceňovaným pickem je asi Omen, který má ale naopak obrovský potenciál a vliv na hru, protože může vyvolat chaos téměř kdekoliv na mapě. Nepřátelský tým si pustí do kalhot už při zvuku vaší ultimátky, protože neví, kde se zrovna zjevíte. Ne/výhoda nízkého ela je, že protivníci vaši ultimátku ani nepostřehnou. Může být opravdu efektivní, pokud ji zvládnete zkorigovat s pohybem vašeho týmu. Omen má navíc k dispozici opravdu skvělé smoky, uvnitř kterých můžete normálně vidět, vydrží dlouho a navíc mají obrovský dosah. Pouze jeho oslepení je nic moc.

Breach

Breach není moc silný, pokud hrajete sami, ale jeho potenciál se opravdu projevuje, když spolupracujete se svými spoluhráči. Všechny své schopnosti využije, aby pomohl svému týmu, ať už z bezprostřední blízkosti, nebo z dálky a přes zeď. Aby opravdu zafungoval, je však nutné sledovat chod hry a snažit se koordinovat váš tým, takže pokud jste spíše reaktivní hráč, či fragger, nechte Breache někomu, kdo je opravdu více proaktivní.

Zdroj: reddit.com