Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Katowice: Sobotní rozhovor s nejúspěšnějším nekorejským hráčem Serralem

1. 3. 2020 | 12:51 StarCraft 2
Ulovit nejúspěšnějšího nekorejského StarCraft II hráče byl jeden z našich hlavních cílů letošní výpravy do Katovic. A nyní si ho konečně můžeme odškrtnout! Serral se v rozhovoru po úspěšném čtvrtfinále rozpovídal o několika tématech a jedním z nich byla i debata k semifinálovému soupeři. Zest ho totiž před několika desítkami minut vyřadil.
Kara + Serral
Kara + Serral

Dokážeš nám popsat, jaké je to hrát před prázdnou katovickou arénou?

Je strašná škoda, že aréna je prázdná, protože IEM Katowice jsou podle mě jedním z nejprestižnějších turnajů roku. Takřka pokaždé, když hraji v Polsku, tak dorazí hodně fanoušků. Je to strašná škoda, ale současně je samozřejmě dobře, že zbytečně neriskujeme.

Ovlivňuje to nějak tvůj gameplay, když před sebou nemáš žádné fanoušky?

No doufám, že neovlivňuje. Asi ne až tolik, troufnu si říct. Určitě je super hrát před diváky, ale když jste ve hře, tak je do ní vaše hlava ponořená naplno a prostředí v podstatě nesledujete. Po hře je to samozřejmě škoda, když je aréna prázdná, ale během hry se stejně jen soustředím na to, hrát co nejlépe a udržet se plně soustředěný na hru. Nemyslím si, že to u mě hraje roli, ale u někoho určitě může.

V poslední sérii jsi proti INnoVation vypadal hodně připraveně. Očekával jsi takový výsledek?

Byl jsem hodně přesvědčený o své výhře nad INnoVationem, ale před ním musíte být vždy i trochu opatrní, protože jde o jednu z legend StarCraftu, která vám nedá nic zadarmo. Do zápasu jsem ale šel jsem s velkou sebejistotou a můj jediný plán bylo hrát tak jako vždy, nevymýšlet nic speciálního, držet se vlastní hry a touto cestou vyhrát. V poslední hře jsem měl být o něco agresivnější, ale jinak jsem byl přesvědčený, že sérii zvládnu.

Takže sis nenachystal nic opravdu speciálního na jeho hravý styl, protože to vypadalo, že jsi plně připraven. Takže to byly pouze reakce na jeho hru v daný moment?

Přesně tak, takřka vždy hraji hlavně reakčně a nedělám nic speciálního, jen se držím své standardní hry. Řekněme tedy, že jsem si na něj opravdovou specialitu nepřipravil, ačkoliv jsem něco dříve v turnaji předvedl proti TY. Já i INnoVation jsme solidní hráči, kteří rádi hrají svoji vlastní hru, což mi opravdu vyhovuje, protože rád hraji proti lidem, kteří nevymýšlí šílenosti, a i tentokrát se mi to potvrdilo.

Koho bys chtěl dostat v následujících fázích turnaje, kdo by byl tvůj ideální soupeř?

Nejideálnější soupeři jsou vždy ti nejjednodušší, je tak? Ale upřímně mi na tom tolik nezáleží. Beru kohokoliv a pokusím se proti němu zahrát co nejlépe. Z následujícího zápasu by to měl být Dear nebo Zest, a těžším soupeřem by byl Zest, který na tomhle turnaji hraje opravdu dobře a nerad bych bych ho potkal hned v dalším zápase. Co se týče finále, tak to ani neřeším a nezajímám se o to. Kohokoliv bych tam potkal, tak jsem s tím v pohodě, budu si hrát to své a snad si odnesu trofej.

Takže si letos plánuješ odnést trofej?

To je v plánu samozřejmě vždy, když vyrazíte na turnaj, a platí to i tady. Příprava se mi celkem vydařila, tréninku jsem věnoval mnoho dní a jsem osobně přesvědčený, že tu trofej letos dokážu získat.

Jaký je tvůj pohled na změnu systému turnajů, který nahrazuje WCS?

Nejdůležitější novinkou je jistota pro hráče na následující tři roky. Nyní jsme ujištění, že turnajová podpory hry bude pokračovat a nezhroutí se třeba v příštím roce, že by nám tu najednou nic nezůstalo. To je asi největší věcí na celé změně, ale jinak z pohledu hráče se nám v kalendáři turnajů nic moc nezmění. Možná proběhnou nějaké drobné změny, ale jinak bych očekával jeho podobu takřka totožnou.

Takže preferuješ nový systém nebo bys zůstal při starém? Nebo jde v podstatě o ten stejný?

No, řekl bych, že ten nový, ale vlastně... Vůbec nevím, asi se to nedá takhle říct. Jsou rozdílné ještě v tom, že ESL je prostě ESL a turnaje už nebude organizovat Blizzard. Jde sice o rozdíl, ten ale v tuto chvíli nemůžeme porovnávat. ESL vždy pořádalo dobré turnaje, ale to i Blizzard. Opravdu nevím, oba systémy jsou hodně dobré a nový může být lepší i horší.

Jaké jsou tvé plány pro rok 2020?

Mým plánem je vždy vyhrávat více turnajů a také se nadále zlepšovat. Jinak jich příliš nemám, například s největší pravděpodobností nepoletím trénovat do Jižní Koreje. Budu jen pokračovat ve všem, co jsem dělal v posledních letech, když to očividně funguje.

Myslíš si, že je pro hráče důležité letět do Koreje a připravit se na hru proti korejským hráčům? Protože ty se zdáš být jedním opravdu z mála těch, kterým se proti nim daří bez vycestování do Koreje?

Odcestování do Koreje vám může dát lepší trénink, ale na to potřebujete dobré známosti a opravdu hrát s těmi nejlepšími korejskými hráči. Podobně kvalitní přípravu jinak dokážete mít i v Evropě. Máme tu sice méně dobrých hráčů, samozřejmě, že máme, ale stále tu nějací jsou. Pokud si zde najdete ty správné, se kterými budete po celý čas trénovat, tak si i tady v Evropě můžete zatrénovat opravdu dobře.

Štítky: IEM Katowice, Serral
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.