Přejít k hlavnímu obsahu

Ade přímo z IeSF Mistrovství světa: Večer u pivka se lidem vždycky lépe kouká na čistě český tým

21. 12. 2019 | 09:41 Dota 2
Třetím vyzpovídaným českým reprezentantem z IeSF Mistrovství světa v Jižní Koreji je Adam "Ade" Koníček, se kterým jsme měli rozhovor právě těsně před turnajem. Z celé sestavy má nasbíráno nejvíce zkušeností a i v tuto chvíli působí v zahraničí. Jak se mu líbil turnaj na druhém konci světa?
Adam "Ade" Koníček
Adam "Ade" Koníček

Jak dlouho jste se s týmem sehrávali, znáš se s někým už z dřívějších dob?

Známe se určitě dlouho, jelikož ta Dota scéna není zase tak velká, nicméně nikdy jsme nehráli spolu v týmu. Sehrávání tedy probíhalo až před tímhle turnajem, jakmile jsme zjistili, že budeme hrát spolu.

Jakým způsobem teda probíhala komunikace, jaká byla chemie? Fungovalo to?

Já si myslím, že komunikace a celková chemie toho týmu byla super, jelikož Tsuky a Jojka spolu hrají strašně dlouho a nedávno se k nim přidal i Filminy, takže tato trojice byla velmi sehraná. Když jsme se my s Mambosem přidali do týmu jako ti zkušenější hráči, tak si myslím, že to klaplo velice rychle a dobře.

Turnaje reprezentací se často kritizují a je o ně celkově malý zájem. Spousta lidí si myslí, že v esportu nemají místo, jaký je tvůj pohled?

Souhlasím s tím, že esport, jelikož se hraje online, tak většina kamarádů je z jiných zemí. Souhlasím, že to není to samé jako ve fotbale. Nicméně si myslím, že to není úplně špatný nápad, jelikož i ty země, které mají menší scénu jako i právě Česko, tak to zase tu Dotu trošku pozvedne a je o to zase o něco větší zájem. Podle mě když si i lidi dají večer nějaké pivko, tak se vždycky lépe kouká na ten čistě český tým, i pro více casual diváků. Z tohoto hlediska to má nějaký smysl

Dokážeš si představit, že tenhle pohled se v nějaké blízké době změní a esport se třeba jednou dostane na olympiádu?

Podle mě esport úplně nepatří na olympiádu. Vím, že jsou teď kolem toho diskuze, některí lidi se to tam snaží vervat a někteří to neřeší a nechtějí ho tam. To, že máme nějaké uznání, je fajn, ale nemusíme se hrnout vyloženě na olympiádu. Ale určitě je fajn, že se ten esport obecně zvedá, vždyť i tady v našich končinách to jde vidět a je to prostě super.

Měl jsi tady na místě nějaké favority, kromě nás?

Jiné favority jsem určitě měl. Jak se potvrdilo, tak to byli právě kluci ze Švédska. Myslím si, že jejich tým byl nejsilnější, co se týče individuálních hráčů, tam ten skill byl opravdu vysoký. Třeba Filipíny a Finové, to všechno ale byli favoriti na top umístění.

Překvapil tě teda naopak někdo svým postupem?

Překvapivá byla neporazitelnost právě Filipín, když ve skupinové fázi porazili Švédy. U těch Thajců jsem nečekal, že budou hrát tak dobře a dokážou se probojovat až do grandfinále, když porazili 2:0 v semifinále Finy. Čekal bych třeba čtvrté místo, ale finále bych nečekal.

Adam "Ade" Koníček

Měl jsi čas sledovat celkový průběh, nebo jste se soustředili jen na vlastní zápasy?

Ve skupinové fázi sledovat ostatní moc nešlo, jelikož jsme ty zápasy hráli vždy zároveň. Sledovali jsme ale zápasy slovenských bratrů, jelikož v té druhé lokaci jsme seděli naproti, takže vždycky jsme s nimi tak nějak komunikovali a když jsme dohráli, tak jsme šli koukat na ně. No a potom jsem samozřejmě sledovat zápasy v play-off.

Takže tam se Slováky byla spíše rivalita, nebo naopak bratrské vyměňování informací?

Rivalita tam žádná nebyla, protože soupeře typu Slováků pleskáme za 20 minut, když to tak musím říct (přesně totéž řekl v rozhovoru před turnajem, pozn. redakce). Co se týče nějaké vzájemné pomoci, tak někteří hráči se známe z nějakých lanek, takže spíše jsme se volně bavili a memovali. Co se týče nějakého sdílení strategií, tak jsme si jen řekli, kdo jak je silný. Oni třeba hráli proti Nepálu, který jsme my předtím porazili, a trošku jsme se jim snažili poradit. Nešlo to ale nijak do hloubky.

Bylo pro tebe nějak speciální to, že jsi na sobě měl český dres a hájil jsi v něm národní barvy?

Určitě je fajn být vybraný reprezentovat za Českou republiku, to asi nikdo z kluků neřekne opak. Je to příjemný pocit vědět, že mám nějaký support za sebou a lidi to sledují.

Jaká je pro tebe na jihokorejském výletě nejlepší věc?

Zmínil bych venue ve druhém dni, která mě opravdu příjemně překvapila a hrálo se mi z ní opravdu super. Jinak to, že si můžu zahrát třeba proti týmům jako Finsko nebo Thajsko, kde ti hráči jsou TOP10 nebo TOP50 v daném regionu a jsou to známá jména. Toho si opravdu cením a to je určitě velká zkušenost.

Posune tě právě tato zkušenost nějak do budoucna? Odvážíš si i něco do svých dalších herních let?

Určitě jo. Jako asi každý řekne, že jakákoliv zkušenost je dobrá zkušenost, i když se třeba nevydaří. Nějaký mezinárodní turnaj, kde jsou jména známá jména jako s4, Peksu nebo Buugi, určitě obohacuje člověka a i pro mou Dota kariéru je to určitě pozitivní.

Máš už dané nějaké cíle pro nadcházející rok?

Začátkem roku 2020 mě čeká WESG v Číně, kam jsme se ze západoevropské kvalifikace dostali s dalšími dvěma Čechy, SabeRLightem a Supreamem, to bude určitě první velký turnaj, na který se hodně těším. No a pak uvidíme, co dál s rokem. Normálně hrávám za klub Futbolist, takže i s nimi budeme určitě zkoušet nějaké kvalifikace a uvidíme, jak dopadnou.

Štítky: Ade, IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.