Přejít k hlavnímu obsahu

Jak to bude s hudbou na Twitchi? Xnapy se vyjadřuje k utužování autorských práv

11. 6. 2020 | 17:10 Twitch.tv
Poslední dobou je Twitch žhavým tématem, protože za pouhých pár týdnů stačil představit spoustu kontroverzí a malicherných banů. Nyní je tu další problém. Streameři po celém světě začali hromadně obdržovat striky za používání hudby, na kterou nemají práva. Jak bude Twitch tento problém řešit a jaký názor má na celou věc Xnapy nebo třeba Dev1?
Xnapy DMCA
Xnapy DMCA

Je to několik dní zpátky, kdy streameři na Twitchi začali ve velkém dostávat emaily, které je upozorňují na porušování práv týkajících se přehrávání muziky, na kterou nemají práva. Tato vlna udeřila hromadně většinu kanálů, a to poměrně nečekaně, protože jak doteď bylo zvykem, přehrávaná muzika, která obsahovala copyright, byla automatizovaným procesem v záznamu vysílání úplně ztlumena a proto se touto věcí nikdo tolik nezaobíral. Jenomže jádro celé této problematiky nepramení ze záznamů, ale z klipů, které si tímto procesem neprochází a tudíž je na nich používaní muziky bez licence snadno odhalitelné.

Twitch už v minulém roce aktualizoval pravidla kolem celé věci, ovšem až nyní, kvůli náporu ze strany hudebních vydavatelství, začala tato situace vyplývat na povrch. Platforma proto bude nekompromisně stát na straně hudebních tvůrců a na základě těchto pravidel dojde k eliminaci veškerého obsahu, ke kterému streameři nemají zakoupená práva. Dle usnesení Twitche, vlastníci kanálů nejdříve obdrží strike, pokud by se ovšem později jednalo o třetí strike, je vysoce pravděpodobná úplná terminace účtu. Pravidla chránící autorská práva byla na Twitchi odjakživa, ovšem nemluvilo se o nich v takové míře, jelikož záznamy s touto hudbou byly právě automaticky ztlumené. Twitch se tedy přidává k dalším platformám, jako je Facebook nebo YouTube, kde se tato problematika aktivně řeší od samých počátků.

Novou vlnu striků a stahování klipů nemá tedy ani tolik na svědomí samotná streamovací platforma, ale především hudební vydavatelství, která začala aktivně požadovat dodržování těchto pravidel. Streameři v lehké panice začali promazávat veškeré klipy, ve kterých by se taková hudba mohla objevit, ale i to má háček. Oni sami mají přístup ke klipům jenom do určité doby, což znamená, že zbytek nemají jak smazat, ale přesto za ně dostávají striky. Nově vyhrocená situace je v chodu zatím krátce, tudíž se čeká na další vyjádření a kroky, které potenciálně platforma podnikne. Jedním z prozatimních řešení je na vlastní riziko nedbat těchto pravidel, protože záznam bude stejně beze zvuku, ale klipy se budou muset ručně smazat. Hudební vydavatelství jsou ovšem připravena jednat i proti živým vysílání, takže možná uvidíme ještě několik sestřelů v přímém přenosu.

Co tedy aktualizovaná pravidla znamenají pro běžný chod živých vysílání? Už žádná originální licencovaná muzika, žádné remixy nebo covery a především žádné karaoke streamy, což zasáhne spoustu tvůrců obsahu, kteří vybudovali svou kariéru například skrze hraní na klavír v živém vysílání, což výrazně omezí jejich možnosti. Riskují tedy i ti, kteří streamují filmy, seriály a jejich soundtracky, velké události, ale i hry, které obsahují licencovanou hudbu, jako Just Dance, nebo třeba GTA – zde najdete, čemu je třeba se vyhnout. Streamerům tedy nezbyde nic jiného, než si vystačit bez hudby, či pouštět jen tu bez copyrightu a nebo si naopak licence zakoupit. Většinu zmíněných bodů dopodrobna rozebírá Xnapy ve svém videu, takže pokud stojíte o detailnější vhled do této problematiky, mrkněte na jeho kanál.

Koho by zajímal další úhel pohledu, k věci se vyjádřil také Dev1.

Štítky: Xnapy, dev1