Přejít k hlavnímu obsahu

Jak i u hraní videoher zůstat během karantény ve formě

10. 5. 2020 | 15:40 Všechny hry
Jelikož nařízení kvůli koronaviru i nadále platí, většina z nás je stále doma a ven se dostane akorát tak na nákup, nebo na krátkou procházku. Fitka, bazény i sportoviště jsou stále zavřené. Ale i doma se můžete udržet v kondici, dokonce i u hraní videoher!
Cvičení
Cvičení

Málokdo z nás má doma plně vybavenou tělocvičnu. Nespornou výhodu pak mají ti, kteří mají pohybové hry, třeba taneční nebo sportovní, u kterých lze mít dostatek pohybu, a to navíc zábavnou formou. Toto video od influencera Markiana ale dokazuje, že cvičit se dá, i když doma nemáte zrovna nejnovější cvičební stroje. 

Přestávky jsou důležité

Ačkoliv je někdy skoro nemožné se od zábavné hry odtrhnout, hodiny a hodiny hraní nejsou pro vaše tělo vůbec dobré. Každých pár hodin si dopřejte desetiminutovou, či patnáctiminutovou přestávku, zvedněte se, trošku se projděte, protáhněte se. Dobré je se také na chvíli soustředit na něco jiného, než jen na hru. Až se ke hře vrátíte, budete čerstvější, a kdo ví, možná budete hrát i o něco lépe. Pokud máte strach, že na přestávku zapomenete, nastavte si na mobilu časovač, který vám ji připomene.  

Cvičte, když se vám hra načítá, nebo během pauz 

Tohle je snadný způsob, jak "vměstnat" do hraní nějaké cvičení bez toho, abyste museli nějak měnit své plány. Skoro každou hru můžete zastavit, MOBA hry mají poměrně dlouhé pauzy, když váš charakter zemře, single-player hry se zase načítají, když se pohybujete mezi různými oblastmi. Proč nevyužít tyto malé přestávky k tomu si rychle zacvičit? 

Tento způsob můžete využít i k motivaci. Pokud nesnášíte kliky, ale vždycky si dopřejete 10 kliků, když třeba zemřete v Dotě, brzy budete v lepší kondici a k tomu budete umírat méně. Jestli jsou kliky váš úhlavní nepřítel, můžete udělat pár sedů lehů, dřepů, nebo si třeba zaskákat. 

Hraní jenom za odměnu

Tenhle způsob je spíše pro ty, kteří mají pevnou vůli a dokážou splnit svá předsevzetí. Můžete si stanovit, že nemůžete hrát do doby, než si ten den pořádně zacvičíte. Každému se občas stává, že se mu nechce cvičit, hrát ale většina z nás chce skoro pořád. Pro začátek to nemusí být nic náročného a postupně můžete své cíle navyšovat. Hraní tak budete mít za odměnu. 

Myslete na sebe

Cvičení a pohyb není jediná cesta, jak zůstat zdravý a v kondici, důležitý je i vyvážený životní styl, u hraní tím spíše, ať už jde o jídlo, nebo pořádný spánek. S tím souhlasí i profesionální esportoví hráči, že díky náležitému spánku a správné stravě se lépe soustředí a zlepšují se jejich reakce. Spánek může být pro vášnivé hráče často výzva i proto, že světlo vydávané z videoherních platforem může narušit cirkadiánní rytmus těla, pak je těžší usnout a udržet si zdravý denní cyklus. 

Lékaři doporučují vypnout obrazovky a mobilní telefony pár hodin předtím, než půjdete do postele. Existují i programy, které upravují světlo vydávané monitorem, aby byl jejich vliv zmírněn. Dospělý člověk potřebuje ideálně od 7 do 9 hodin spánku, děti pak ještě více.

Nezapomínejte na ruce a zápěstí

Esportoví soutěžící a hráči se nemusí bát zranění, které se stávají při fyzických sportech, hrozí jim ale jiná, jako třeba syndrom karpálního tunelu. Nezapomínejte tedy na své ruce a občas si udělejte pár cviků. Inspiraci můžete nalézt ve videu níže. Důležité jsou opět pravidelné pauzy, i kdyby jen na pár minut, a protahování.  

Tipy na cvičení

Přinášíme vám 5 cviků, které můžete využít k protažení a posílení. Ideálně je opakujte každou hodinu hraní. 

  • Kotníky 

Zvedněte jednu nohu do vzduchu a zatočte kotníkem jedním směrem pětkrát, poté opakujte na druhou stranu. Totéž udělejte i s druhou nohou. Toto cvičení rozpohybuje váš kotník a prokrví vaše nohy. Opakujte třikrát. Pro větší účinek se před cvikem zvedněte od počítače.

  • Zvednutí

Usaďte se na okraj gauče nebo židle. Mějte nohy na zemi na šířku boků a zvedněte se za pomocí nohou. Hlavu držte zvednutou a střed těla zatnutý. Pro začátek opakujte cvik desetkrát. Zapojíte nohy a hýžďové svaly, lépe se vám prokrví celé tělo. 

  • Protažení

Tento cvik můžete dělat vsedě i vestoje. Zvedněte jednu ruku do vzduchu, druhou položte na bok. Následně se protáhněte do strany za zvednutou rukou, vydržte tak dvě vteřiny, dýchejte. Opakujte na druhou stranu, celkem pětkrát na každou stranu.

  • Záda a lopatky

Pro tento cvik můžete opět sedět i stát, důležité je, abyste byli vzpřímení. Natáhněte ruce do stran s dlaněmi dolů. S rukama stále nataženýma obraťte dlaně směrem ke stropu, zatímco pohybujete s lopatkami k sobě a dolů. Dlouhé hraní u počítače může za to, že trpí naše držení těla, pokud sedíme s kulatými zády a rameny. Tento cvik posiluje svaly, které podporují správné držení těla. Opakujte desetkrát. 

  • Krk 

Pomalu dejte bradu na hrudník, otočte hlavu směrem k levému rameni, pokračujte k pravému rameni a nakonec se vraťte do původní pozice. Proveďte cvik celkem pětkrát, a to na každou stranu.  

Ačkoliv je hraní videoher stereotypně považováno za nezdravou aktivitu, je vidět, že to nemusí být tak docela pravda a i u konzolí a počítačů se můžete udržet v kondici. Hlavně myslete na sebe i na ostatní a pamatujte, že nic se nemá přehánět.

Muscle