Přejít k hlavnímu obsahu

Jak koronavirus ukazuje, že esport je budoucnost sportu

22. 3. 2020 | 10:00 Všechny hry
Svět je zasažen pandemií koronaviru SARS-CoV-2 a sportovní utkání, ligy a soutěže jsou rušeny ve velkém. Ale ve světě esportu jsou většinou pouze přesunuty z obrovských hal pro tisíce diváků do online prostředí, kde je fanoušci můžou sledovat skrze streamy. Může se tato flexibilita kompetitivního hraní počítačových her stát osudnou pro sport, jak ho známe?
fnatic
fnatic

Většina sportovních lig a soutěží byla zrušena nebo alespoň odložena kvůli pandemii viru SARS-CoV-2. Proto se jejich fanoušci obávají, že v dalších měsících nebudou moci v této oblasti hledat rozptýlení. A co teprve sázet! Naštěstí je zde pro takové lidi jiná možnost – esport. Většina soutěží se prostě přesune do online prostředí a sázkové kurzy zůstávají stejné.

Rozhodně se ale nedá říct, že by nemoc kompetitivní hraní videoher nijak neovlivnila. Mnoho velkých esportových událostí bylo zrušeno, v případě turnajů se většinou odehrály bez publika. Jako příklad můžeme uvést Dota2 Epicenter Major v Rusku nebo IEM Katowice v Polsku.

pashaBiceps v prázdné Spodek Aréně

Protože si magnáti v tomto oboru zvykli na jmění, přicházející z prodeje vstupenek na akce, a hráči na tyto akce s radostí chodili, nebude esport úplně nepoznamenán pandemií. Ale vzhledem k tomu, že původně byly turnaje pořádány pouze online a drtivá většina fanoušků je právě tímto způsobem sleduje i dnes, nedotkne se to herního odvětví zdaleka tolik, jako ostatních.

Zatímco se organizátoři sportovních turnajů snažili porozumět, co pro ně pandemie vlastně znamená a jak ovlivní jejich odvětví, jejich esportové protějšky hbitě stěhovaly turnaje z předpřipravených prostor a fanouškům oznamovaly, že show se neruší a bude pokračovat v bezpečí online světa.

Počátek převratu?

Mnoho příznivců klasického sportu esport odsuzuje a nedokážou si ho nikdy představit na stejné úrovni se svými oblíbenými hrami, třeba na olympiádě. Ale pravdou je, že gigantické herní tituly, například League of Legends, začínají na hry jako fotbal, hokej nebo volejbal pomalu dotahovat. Může COVID-19 předznamenávat konec éry standardních sportů?

Nebudeme přehánět, když řekneme, že od druhé světové války zde nebylo takové narušení soutěžního sportu. Týmy a hráči mají problém jen najít možnost trénovat, natož hrát. Ironicky se kvůli tomu některé sportovní hvězdy začaly zajímat právě o esport.

Například jezdec formule 1 Lando Norris vyzval po zrušení Australského Gran Prix brankáře Realu Madrid Thibauta Courtoise na elektronický závod ve speciálním simulátoru. Basketbalisté Stephen Curry a Kevin Durant se rozhodli investovat do esportových týmů. Možná si sportovní hvězdy začínají uvědomovat, že v dnešním nepředvídatelném světě se může stát cokoliv a virtuální oblast je asi nejodolnější všem nebezpečím zvenčí.

Štítky: koronavirus