Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo to byl Reckful? Připomeňme si prvního velkého streamera

6. 7. 2020 | 09:05 Twitch.tv
Dne 2. července přišla gamingová komunita o význačnou osobnost, která má zásluhy na vývoji videoherní a hlavně streamerské komunity, tak jak ji známe dnes. Byl tu pro nás již od samých počátků a za celou svou kariéru, kde prostřídal nespočet her a aktivit, nás bavil až do konce. V článku si probereme jeho nejdůležitější události i milníky a připomeneme si, kdo to vlastně byl onen legendární Reckful.
Reckful
Reckful

Byron 'Reckful' Bernstein se narodil do židovské rodiny a už v mladém věku se stal důležitou figurou amerického esportu a později celosvětového streamingu. K lásce k počítačům a videohrám ho už jako malého kluka přivedl jeho bratr, což mu nakonec změnilo život a přivedlo ho na cestu profesionálního hráče a streamera. Jeho obrovskou vášní se stala fantasy MMORPG hra Asheron's Call, tedy hlavně její PvP část, kterou měl absolutně v malíčku a stal se naprostou špičkou a top hráčem, který si svým umem a neporazitelností začal získávat jméno v rámci celé komunity – tehdy ještě vystupoval pod svou původní přezdívkou Anti Parazi.

V roce 2004 ovšem vyšla legendární hra World of Warcraft, a i když ji Reckful okamžitě vyzkoušel, nikdy nebyl velikým fanouškem získávání levelů a tak ho hra po dosáhnutí úrovně 30 rychle omrzela. Později jí však dal ještě jednu šanci, když od svého kamaráda obdržel účet, na kterém byl rogue s legendárním jménem, které už jen tak nezapomeneme – Reckful. WoW si ho tentokrát získalo díky nově implementovanému PvP prvku, a dokonce i zde začal Reckful naprosto dominovat arénám a zanedlouho tak získal rank 1, který si držel 6 sezón po sobě, přičemž také dosáhl na neuvěřitelný rating 3000. Jméno Reckful bylo již dobře známé mezi top hráči a v roce 2009 si jej vyhlédl i esportový tým Complexity Red, kterému shodou okolností zrovna chyběl rogue. Complexity určitě nešlápli vedle, protože s pomocí svého nového hráče získali několik umístění v top 3 na MLG turnajích v následujících letech.

Reckful

I přes své úspěchy se v roce 2011 rozhodl Reckful skončit profesionální kariéru a místo toho svou pozornost přesunul na nově se rozkvétající odvětví – streaming. V červnu 2012 se tak Reckful objevil na předchůdci Twitche, Justin.tv, kde i přes nekvalitní mikrofon a webkameru začal stále více získávat na oblibě, až se nakonec dopracoval k tisícům diváků, což v této době bylo enormní číslo. S rostoucím počtem diváků se na plné obrátky rozjela i Reckfulova streamerské kariéra a brzy se stal miláčkem komunity a v podstatě i inovátorem a vzorem pro celou platformu. Kromě živého vysílání videoher nikdy nezapomněl komunikovat se svými diváky, se kterými sdílel i svůj opravdový život, nebo jim jako jeden z prvních hrál na kytaru. Reckful byl také prvním člověkem, kterého napadlo propojit svůj účet s PayPalem a umožnit tak fanouškům přispět, a světě div se, na účet se mu začaly sypat obrovské donaty, což jemu samotnému umožnilo dále investovat.

Vydal také několik gamingových filmů, které si získaly milionová zhlédnutí a založil si úspěšný YouTube kanál. Roku 2013 se Reckful se svými přáteli Venrukim, Talbadarem, Sodahem a Sodapoppinem přesunul do Skill Capped gaming housu. Touto dobou také začal vysílat betu zbrusu nové hry, Hearthstone, ve které také začal vynikat, i když se mu lidé budou navždy smát za missnutý lethal na Blizzconu 2013. S vydáním nového datadisku se také znovu ponořil do Warcraftu, kde mu fanoušek půjčil účet s level 100 paladinem. Kvůli tomuto kousku však zrovna o Vánocích obdržel od Blizzardu netradiční dárek ve formě permanentního banu za sdílení a boostování účtu. Později se v roce 2015 začal více věnovat Hearthstonu a přidal se k týmu Tempo Storm. 

Svou tvorbu měl však i nadále rozmanitou, se svým kamarádem vysílal tzv. Mario Stone, kdy vysílali najednou Hearthstone i Maria a často se také na svých streamech oddával gamblingu, převážně ruletě a pokeru. O rok později začal boom s IRL streamy, k čemuž přispěl i Reckful, když streamoval zrovna začínající a populární Pokémon GO, ale i svůj výlet do Japonska. S postupem času svůj obsah stále více střídal, své variety streamy tak obohatil o League of Legends, více se věnoval pokeru, získal rank 1 v Hearthstonu, streamoval roleplay v GTA, Dota Auto Chess a Teamfight Tactics, ale dokonce se vrátil i k WoW, kde se znovu dostal mezi tom hráče, což ho však brzy omrzelo.

Reckfulovu kariéru ovšem zdaleka nedoprovázel pouze úspěch a radost, ale celý život sváděl vnitřní boj sám se sebou. Kromě několika kontroverzních rozhodnutích týkajících se zvláštního zacházení s jeho přítelkyněmi, jako rozchod přímo na streamu, koupě auta za 30 000 dolarů pro svou ex a podobně, už od svých mladých let trpěl úzkostmi a depresemi. Reckful byl už v mládí svědkem hrůzné události, když se jeho bratr trpící depresemi předávkoval, což ho výrazně poznamenalo na celý zbytek života. S postupem času se deprese zhoršovaly i u Reckfula, odborná pomoc mu příliš nepomáhala a lékům se kvůli zmíněnému incidentu vyhýbal obloukem. Už ve svých 16 letech se neúspěšně pokusil o sebevraždu a tyto problémy si s sebou nesl již celý život, o čemž se na svých streamech často emotivně svěřoval i svým divákům. Pro některé byl Reckful jako vzor a učitel, pro jiné pouze šašek, kterému se mohli smát, a i když on sám měl mouchy, nikdy si na nic nehrál a vše sděloval na rovinu, spojoval videoherní komunity a udržoval přátelské vztahy i s dalšími osobnostmi. Jeho diváci se hlavně při sledování cítili, jako by celý čas trávili se svým kamarádem, a o to přeci jde.

Jeho památku v den úmrtí uctilo tisíce hráčů Warcraftu po celém světě, což pouze dokazuje, jakou byl ikonou a legendou pro celou WoW komunitu. Hráči napříč všemi servery, ať už za Hordu či Alianci, se shromáždili v katedrále Stormwindu, aby v tichosti poklekli a připomněli si Reckfulovy úspěchy i radostné vzpomínky na hvězdného hráče a svůj vzor. Další legendární hráč, Asmongold, zrovna streamoval, když se hrůznou zprávu dozvěděl a nepřestal streamovat ani tuto obrovskou smuteční událost, které se na jeho kanále zúčastnilo přes 100 000 diváků, ovšem nebyl sám, toto gesto následovala většina WoW streamerů.

Štítky: Reckful