Přejít k hlavnímu obsahu

Končí jedna hvězdná kariéra? Freeze nachytal své fanoušky

11. 7. 2020 | 12:47 League of Legends
Rozhodl jsem se skončit s profesionálním hraním – tak zní titulek videa, které Aleš 'Freeze' Kněžínek dnes zveřejnil na svém YouTube. Je ovšem skutečnost taková, jaká se zdá být?
Freeze
Freeze

Freeze aktuálně působí v nejvyšší německé lize, v týmu Ad Hoc Gaming, se kterým se už druhým splitem snaží probojovat do EU Masters – nejdůležitějšího turnaje pro evropské týmy mimo LEC. Dnes sice působí na této úrovni, ale před několika lety patřil vůbec k prvním průkopníkům úspěšné české školy League of Legends, ze které dnes máme v nejvyšší regionální lize nejvyšší počet hráčů v historii. Čistě v žebříčku vyhraných prize money jej sice už přeskočilo několik jiných českých hráčů, jeho kariéra však měla více důležitých prvků.

České AD Carry se do zahraničí poprvé dostalo začátkem roku 2013, kdy posílilo ⁠tým Esport4Life, později známý jako Samurai in Jeans. Tato přesmyčka jako by ukázala jeho první opravdu velké působiště, v létě téhož roku totiž Freeze posílil Ninjas in Pyjamas. Ve slavné organizaci už se konečně dostal do vytoužené nejvyšší evropské ligy a zejména díky výkonům na Dravenovi a Caitlyn tam získal uznání široké veřejnosti.

Před další sezónou však NiP nečekaně vypadli z LCS proti týmu KMT v čele s Jankosem, což následoval neslavný Play-In o jeden dodatečný slot v lize. Pamětníci moc dobře ví, co za fiasko se tehdy stalo – topař Zorozero si nestihl aktualizovat herního klienta, NiP byli diskvalifikováni a na Freeze opět čekala Challenger Series. Tam si jednorázově mohl zahrát dokonce i s Mozillou; dva Češi v tak prestižní organizaci, to bylo v té době něco. NiP se znovu dostali do baráže o návrat do nejvyšší sféry, v létě se to však nepodařilo. V týmu přišla obměna, kdy se vše postavilo kolem Freeze, ale ničemu to nepomohlo. Naopak, ve druhém splitu se NiP o jediné místo do baráže ani nedostali. Pro Freeze to teda byla jedna uzavřená kapitola, tým se definitivně rozpadl.

Freeze

Jako další následovala etapa v Copenhagen Wolves, kde se Freeze stal jednoznačným tahounem týmu působícího opět v LCS. Přes čtvrtfinále ligy se však CW nedostali a následujícím po tragickém letním splitu zde Freeze vydržel pouze rok, který opět žádné kýžené úspěchy nepřinesl. Nabídku pro rok 2016 se český hráč rozhodl přijmout ze Severní Ameriky, v Renegades se ale nic moc z jeho pohledu nezlepšilo. Jeho poslední velkou šancí o prosazení se na nejvyšší úrovni bylo působení v H2K Gaming. To ale Freeze dohnaly jiné potíže.

H2K se sice dařilo, ale Freeze čím dál více začal trpět bolestmi zápěstí, kvůli kterým nemohl hrát a trénovat naplno. Tým se proto v průběhu splitu rozhodl přivítat zpět Forg1vena, kterého Freeze původně nahradil. Českého hráče to muselo mrzet dvojnásob, protože se jeho celku sice konečně dařilo, ale on u toho nebyl. H2K to totiž jako druhý nejvyšší evropský seed dotáhli až na světový šampionát, kde to dotáhli až do semifinále. Freeze byl sice součástí týmu a na soupisce byl, tudíž se to dá brát jako dodnes největší úspěch českého hráče ve světovém měřítku, Freezovy dny se ale zdály být sečteny. Další sezónu strávil v americkém celku týmu Tempo Storm, na podzim pak zkoušel doplnit do sbírky chybějící titul z lokálního MČR. Ani jedno ale neklapalo.

Od té doby si Freeze zahrál za turecký tým Royal Bandits a minulý rok strávil celý ve Španělsku, kde hrál za Splyce Vipers, kteří se posléze spojili s MAD Lions. Ani jedna z těchto příležitostí jej ale nedotáhla k přidání dalších zápasů v nejvyšší evropské soutěži, kterých má Freeze na kontě k dnešnímu dni 90. Letošní sezónu tráví pro změnu v Německu, kde jej na botlince týmu Ad Hoc Gaming doplňuje slovenský hráč Kamilius. Kromě samotných názvů všech angažmá je však nutno dodat, že individuální kvality si Freeze stále drží – za rok 2018 byl vyhlášen 3. nejlepším CZSK hráčem a za loňskou sezónu se stále udržel mezi nejlepší pěticí.

Držet se minimálně na takové úrovni po dobu rovných sedmi let, to už je samo o sobě hodné uznání. Fanoušci by si opětovný posun do nejvyšších sfér moc přáli, ale to je asi vše, co se k tomu dá říct. Freeze se dá právem označovat za domácí legendu, patřil totiž mezi skutečné průkopníky na evropské scéně. Oznámení o konci hráčské kariéry byl sice pouhým vtipem, i přesto je hezké zavzpomínat na takovou kariéru, u které si ale nejeden jistě řekne, že pokud by se v určitých momentech věci sešly malinko jinak, tak Freeze mohl dokázat ještě o poznání více. Vždyť si vzpomeňte jen na ten samotný světový šampionát, kde Freeze své spoluhráče "pouze" sledoval a do bojů nezasáhl.

Štítky: freeze
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.