Přejít k hlavnímu obsahu

Konečně se dočkáme oficiální mapy Tuscan!

29. 9. 2020 | 19:05 Counter-Strike 2
Ať se zamyslíte, jak moc budete chtít, tak nevymyslíte ikoničtější kompetitivní CS mapu, která v CS:GO chybí, než je Tuscan. Všechny minule oficiální či neoficiální pokusy dopadly špatně, ale nyní vše nasvědčuje k tomu, že se za podpory originální tvůrce opravdu připravuje oficiální verze, která zapadne do dnešního kabátku hry.
de_tuscan
de_tuscan

Tuscan (nebo jeho varianta cpl_mill) patřil v dobách starších dílů Counter-Strike k nejoblíbenějším kompetitivním mapám, které se hrály na každém turnaji své doby. Není asi nikdo, kdo by neznal například legendární Edwardův USP ace. CS:GO na jeho přepracování čeká již dlouhé roky, protože předchozí pokusy nikdy nevyšly. Práva na mapu totiž vlastnil tvůrce jménem Colin 'Brute' Volrath, takže jakýkoliv počin sice mohl vzniknout na Steam Workshopu, ale oficiálně se mapa hrát nemohla. I my jsme na PLAYzone turnajích jednu dobu využívali variaci s názvem Toscan, ale ani ta se dlouho neohřála. Nyní se však zdá, že se všechno konečně obrátí v dobré!

Brute nikdy nechtěl nikomu práva na vytvoření Tuscanu dát, protože na něm sám od vydání CS:GO pracoval. Když však mapu po dvou letech vydal, byla plná bugů a on nebyl pořádně ani ochotný vše neustále ladit k dokonalosti, jako za dob CS 1.6 a CS: Source. Mapa tak po vydání v roce 2014 okamžitě upadla v zapomnění. Před několika dny však na Twitteru prozradila osobnost světa CS:GO, Nors3, že hledá profesionální hráče, kteří by pomohli s playtestingem chystané verze Tuscanu. Do této chvíle nepadlo nikde žádné naznačení o tvorbě mapy, nicméně díky Nors3mu nyní víme, že na remaku legendární mapy pracuje level artist Catfood, za kterým stojí právě i původní tvůrce Brute. Nors3 navíc dostal i povolení ukázat dva screenshoty, a my musíme uznat, že první dojem je výtečný. Posoudit to můžete vy sami, níže v článku přikládáme i třetí zveřejněný obrázek mapy.

Původní Tuscan z roku 2014 byl vytvořen v grafickém stylu, který se v posledních letech z CS:GO vytrácí. Aktuálně připravovaná verze naopak má moderní feel a do hry hezky pasuje. Zároveň její celkový design vypadá unikátně, takže půjde o snadno zapamatovatelnou mapu i pro ty, kteří původní Tuscan nepamatují. V tuto chvíli neznáme informaci, jestli je mapa připravovaná nebo komunikovaná s Valve, nicméně doufáme, že ať to bude trvat další rok nebo klidně dva, tak se Tuscan zase jednou vrátí do kompetitivního map poolu. Byla by to nostalgie jak víno!

de_tuscan
de_tuscan
de_tuscan
Štítky: de_tuscan
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.