Přejít k hlavnímu obsahu

Kouči týmů Heroic, MIBR a Hard Legion obdrželi ban za zneužití bugu!

1. 9. 2020 | 14:17 Counter-Strike 2
ESL včera v noci oznámila novinku, která dost zahýbala s komunitou CS:GO. Za zneužití bugu totiž dostali ban rovnou tři kouči z předních týmů, dva z týmů navíc dost možná přijdou o kvalifikační body na Major.
hunder dead ban
hunder dead ban

Organizace ESL a DreamHack se rozhodly úřadovat v otázce využívání bugu, který umožňoval koučům ovládat kameru podobně, jako observer (kouč nemohl volně měnit umístění kamery, ale mohl s ní volně otáčet). Po prozkoumání zápasů z turnajů DreamHack Masters Spring, ESL Pro League S11 a ESL Road to Rio potrestalo ESL ve spolupráci s Esports Integrity Coalition a Valve rovnou tři kouče.

Ban obdržel HUNDEN z týmu Heroic, dead z týmu MIBR a zoneR z týmu Hard Legion. HUNDEN využil bug v 10 kolech v turnaji DH Masters Spring, čímž si vysloužil ban na 1 rok. Dead zneužil bug v jednom kole v turnaji ESL Road to Rio, čím si vysloužil trest 6 měsíců. Největší trest obdržel zoneR, který využil bug v šesti mapách na turnaji ESL Road to Rio, za což získal dvouletý ban. Tito kouči nebyli jediní, u kterých se bug objevil, ostatní kouči jej však prokazatelně nevyužili k získání výhody a proto nejsou nijak potrestáni.

Bany platí jak na hraní, tak na coachování týmů v turnajích ESL, DreamHack a ESEA. Zástupci ESL úzce spolupracují i s dalšími organizátory, aby pomohli podvody odhalit i na ostatních turnajích odehraných v posledních měsících. Thorin již oznámil, že probíhá vyšetřování zápasů ligy FLASHPOINT, kde MIBR skončili na 2. místě.

Týmy jsou navíc zpětně diskvalifikovány ze zmíněných turnajů a jsou jim odebrány body do ESL Pro Tour bodování, musí se také vzdát získaného prize poolu. Je otázkou, zda týmy MIBR a Hard Legion přijdou také o body v regionálním Major žebříčku. Valve ani ESL se této otázky zatím nedotklo, pro oba týmy by však ztráta bodů znamenala také ztrátu nadějí na účast na Majoru.

Nejvíce bude ztráta kouče jednoznačně mrzet dánský tým Heroic. Ten totiž teprve v neděli získal po vítězství ESL One Cologne svůj historicky první velký titul a není sporu o tom, že na zisku titulu měl velkou zásluhu hlavně HUNDEN. Na turnaji sice Heroic vyhráli čistě a titul týmu z ESL One Cologne zůstane, navázat na něj bez přítomnosti HUNDENa na serveru nebude vůbec nic jednoduchého.

Nejzajímavější je však trest na straně MIBR. Určitě si řada fanoušků vzpomněla, jak hráči MIBR obvinili dva mladé hráče z týmu Chaos z cheatingu poté, co proti nim prohráli v turnaji cs_summit 6. Ironií je, že to jsou nakonec MIBR, kdo byl usvědčený z cheatingu. Kouč týmu dead navíc nahrál na Twitter klip ze zápasu, kde se snažil přesvědčit komunitu, že bug nevyvolal úmyslně. To mu však nebylo nic platné, ESL potvrdilo, že má neprůstřelné důkazy. Klip byl navíc z úplně jiného turnaje, než za který byl potrestán, a i z něj má údajně ESL důkazy, které poslala organizátorům.

Hlavní postavou, která za vyšetřování této největší kauzy v CS:GO za poslední roky stojí, je admin ESL Michal Slowinski. Je to právě on, kdo se vrhl na tuto problematiku a spolu se svým kolegou prošel manuálně více než 1500 dem. Spolu pracovali 24 hodin denně (střídali se po 12 hodinách), 7 dní v týdnu po dobu 3 týdnů. Nyní jej čeká ještě dalších 1000 klipů z nižších lig a menších turnajů.

Bug byl podle Michala ve hře již několik měsíců, nebyl však ve veřejném povědomí. První, kdo o něm veřejně informoval, byl zhruba před týdnem coach týmu Wisla Krakow Loord. Valve okamžitě zareagovalo a bug do druhého dne opravilo. Podle všeho však několik koučů vědělo o bugu již dříve, přičemž jak dnes už víme, někteří z nich se jej nebáli využít. Na to, jak bug vypadá, se můžete podívat níže.

Štítky: ESL, MIBR, Heroic, HUNDEN, coach bug
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.