Přejít k hlavnímu obsahu

Kteří streameři ovládli Twitch v roce 2019? A jak jsou na tom Shroud a Ninja na Mixeru?

14. 1. 2020 | 15:51 Twitch.tv
V rámci shrnutí roku 2019 se musíme samozřejmě podívat i na jeden velký trend, největší světové streamery. Dvě velké ryby sice odplavaly na konkurenční Mixer, z hlediska sledovanosti si však pouze ublížily. Díky tomu na úplném čele najdeme jiná jména než dříve.
Twitch.tv 2019
Twitch.tv 2019

Číslem jedna za rok 2019 se stal Tfue, a to i přesto, že si v září vzal pauzu na dobytí baterek. Po Ninjově odchodu na Mixer se právě on stal Fortnite jedničkou platformy Twitch.tv a zaznamenal nejúspěšnější rok. Jeho náskok v celkových nasledovaných hodinách je navíc hodně razantní, skoro nejvýš dosáhl i v peaku.

Na druhé místě se umístil summit1G, který má sice z nejlepší desítky nejnižší peak diváků, ale současně má za celý rok průměrně nastreamováno necelých 8 hodin denně. Tomu říkáme ocenění za zasloužený grind.

Třetí příčku okupuje první ze dvou velkých hráčů, kteří přestoupili na Mixer. Shroudův odchod se datuje ke konci října, ale i tak mu druhé místo uteklo jen hodně těsně, což dokazuje, o jak velké jméno vlastně jde.

Na čtvrté pozici najdeme bývalého profesionální hráče Overwatche, xQc, jenž má v tomhle žebříčku vůbec největší počet odvysílaných hodin. Celkový průměr dělá přes 9 hodin denně, což jen podpořilo jeho růst.

Páté místo patří nejslavnějšímu vyznavači World of Warcraft, který se díky vlně spojené s vydáním Classic verze nějaký čas držel na úplné špici platformy. Samozřejmě nejde o nikoho jiného než Asmongolda.

Twitch.tv 2019

Druhou polovinu desítky začíná Ninja, který odešel už v první polovině srpna, jinak by atakoval samotnou špičku. I tak by ale šlo o propad, protože v roce 2018 nasbíral naprosto nesmyslných 239 nasledovaných hodin od svých diváků. Jak se na jeho číslech za loňský rok podepsal přechod na Mixer, si rozebereme níže.

Nejméně známým jménem celé desítky je Brazilec gAuLeS na sedmé příčce. Jak můžete na počtu odvysílaných hodin vidět, tak ten jel celý rok v podstatě nonstop, a to skrze pokrytí CS:GO turnajů, které nemusely běžet živě.

Největší propad kromě odpadlíků na jiné platformy zaznamenal Sodapoppin, který v průběhu roku zcela propadl World of Warcraft Classic a méně rozmanité vysílání se podepsalo na jeho celkových statistikách.

Velké jméno mezi variety streamery, to je LIRIK, jenž rovněž zaznamenal drobný pokles. Často totiž začal oproti dřívějšku doplácet na svou jindy silnou stránku, kdy se mu audienci nedařilo vybírat ty správné hry.

Celý tento žebříček uzavírá NICKMERCS, který je jediný zástupcem primárního hraní esportového titulu. Člen týmu FaZe Clan si jako stabilní streamer hry Fortnite víceméně udržel hodnoty z předchozího roku.

Shroud & Ninja

Závěrem bychom se chtěli podívat na to, jak se na Shroudovi s Ninjou podepsal přechod pod Mixer. Nebudeme brát v potaz ostatní faktory, jako je jistota určitého výdělku, což jim samotným přináší větší stabilitu, ale čistě pohledem čísel. Ninja na Mixeru strávil v podstatě půl roku a stejně zaznamenal jen pětinová čísla sledovanosti, oproti svému působení na Twitchi. U Shrouda ten strávený čas byl sice kratší, ale poměrově je i zde vidět stejný trend. Nevylučujeme, že jim taková situace nevadí a větší klid spolu s nižším počtem odvysílaných hodin jim vyhovuje, nicméně nejvíce jsme zvědaví na to, jestli se jednou po vypršení smlouvy jeden z nich třeba nevrátí.

Budou se jednou chtít Ninja a Shroud vrátit na Twitch?

Možnosti výběru
Zdroj: escharts.com
Štítky: Tfue, shroud, Ninja, Mixer
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.