Přejít k hlavnímu obsahu

LCS: Na Worlds se neobjeví Cloud9, finále si zajistili FlyQuest

31. 8. 2020 | 12:29 League of Legends
V severoamerické LCS se fanoušci dočkali velkých překvapení. Na Worlds nakonec nepojedou Cloud9 i přes neskutečnou formu v první polovině sezóny. V úspěšné fazóně naopak nepřestává tým FlyQuest, který i v letním splitu postoupil až do samotného finále.
LCS 2020 Worlds
LCS 2020 Worlds

Po jarním splitu to vypadalo, že se v severoamerické LCS o titul moc hrát nebude. Cloud9 totiž v jarním splitu nejdříve prošli základní částí se skóre 17:1 a následně v play-off ve třech BO5 sériích ztratili jen jedinou hru a zakončili tak jaro s neuvěřitelnou bilancí 26:2. V letním splitu také začali velmi silně a po osmi zápasech nepoznali chuť porážky. Pak ale přišla mírná výsledková krize, ale i přesto do play-off dokázali postoupit z druhého místa se skóre 13:5 a všichni tedy čekali, že by se na světový šampionát měli bez problémů kvalifikovat.

To se ale nestalo, protože i v BO5 formátu Cloud9 ztráceli hry, které by na jaře určitě neztratili. Nakonec se C9 staly osudnými prohry 1:3 s FlyQuest a Team SoloMid, kvůli čemuž skončili na 4. místě a šance na Worlds jsou tudíž ty tam. Ve velkém se naopak mohou radovat reprezentanté FlyQuest, kteří (stejně jako na jaře) předčili očekávání a dokázali postoupit až do samotného finále. Díky tomu se FlyQuest vyhnou play-in fázi a zavítají přímo do skupin Worlds 2020. V jejich sestavě září zejména jungler Santorin a midlaner PowerofEvil, kteří se dokáží vyrovnat a často i předčit absolutní špičku severoamerické ligy. 

LCS 2020 play-off

V nejlepší trojici, která se následující víkend utká o titul, figurují ještě Team Liquid a TSM. Oba celky mají za sebou velký vzestup a skvělý příběh může po tomtu splitu psát zejména střelec Tactical. Ten do týmu přišel z akademie, ale okamžitě se zařadil mezi nejlepší AD Carry v LCS a pomohl svému týmu k prvnímu místu v ligové fázi. Tento úspěch je o to úctyhodnější, když vezmeme v potaz, že se Liquid na jaře nedostal ani do play-off a obsadil až 9. místo. 

V létě velký vzestup formy zaznamenal také Team SoloMid, který po řadě nestabilních výkonů konečně nachází svou tvář. Na výsluní mezi midlanery se vrací Bjergsen, který je žhavým kandidátem na zisk MVP letního splitu. Dánský borec získal v ligové části sedm cen za nejlepšího hráče zápasu a tři MVP ocenění získal i za své výkony v play-off. Cesta do nejlepší trojky ale pro TSM nebyla vůbec jednoduchá, jelikož Bjergsen a spol. prohráli hned v první sérii proti Golden Guardians 0:3. Po výhře nad Dignitas opět čekali na TSM právě Golden Guardians, kteří se navíc v sérii dostali do vedení 2:0, ale sestava TSM tentokrát zachovala klid, dokázala srovnat a nakonec se jí povedlo dotáhnout reverse sweep.

TSM Bjergsen

Po výhře nad Cloud9 vypadají TSM, jakoby si v týmu konečně všichni správně rozdělili své role. Broken Blade i Doublelift stabilizovali své výkony, do sestavy se vrátil Biofrost a ani Spica už nevypadá tak špatně, jako v některých zápasech základní části. Nyní ale tým čeká velký test proti Team Liquid, kteří však do utkání půjdou po prohře 2:3 s FlyQuest. Dá se očekávat vyrovnaná bitva, ale v základní části byl v obou případech silnější Team Liquid. Hráči TSM ale mohou být nyní ve větší pohodě, protože jsou na vítězné vlně a nebudou už tolik pod tlakem, jako mohli být před zajištěním místenky na světovém šampionátu.

Finálový víkend

Sobota 5. září
TLTeam Liquidlogo std.png22:00Team SoloMidlogo std.pngTSM
Neděle 6. září
Team Liquidlogo std.png/Team SoloMidlogo std.png22:00FlyQuestlogo std.pngFLY