Přejít k hlavnímu obsahu

LEC Power Rankings: Kdo ovládne jarní split?

10. 1. 2019 | 00:30 League of Legends
První split evropské LEC se blíží a je čas na nějaké to předsezónní porovnání sil. Kdo má letos největší šanci na to, ovládnout Evropu?
LEC 2019
LEC 2019

Protože je předsezónní tipování extrémně složité, trochu jsme si naši úlohu ulehčili rozzařezním týmů do čtyř tierů. V každém týmu proběhla před sezónou minimálně jedna změna, takže každý tým uvidíme úplně poprvé v novém složení až 18. ledna, kdy se konečně odehraje první zápas nové etapy evropského League of Legends. 

  • S tier: G2 Esports, Fnatic, Misfits Gaming
  • A tier: Origen, Splyce, Team Vitality, FC Schalke 04
  • B tier: Rogue
  • C tier: SK Gaming, EXCEL

S Tier - Fnatic, G2 Esports, Misfits Gaming

LEC Power Rankings Fnatic, G2, Misfits
 FnaticG2 EsportsMisfits
Top Belgie Bwipo Dánsko Wunder Francie sOAZ
Jungle Dánsko Broxah Polsko Jankos Velká Británie Maxlore
Mid Slovinsko Nemesis Dánsko Caps Nizozemsko Febiven
AD Carry Švédsko Rekkles Chorvatsko Perkz Francie Hans Sama
Support Bulharsko Hylissang Slovinsko Mikyx Jižní Korea GorillA

Když přemýšlíte, kdo bude v lize favoritem, nelze zapomenout na tým Fnatic, který v loňské sezóně vyhrál jak jarní tak i letní split a dostal se do grandfinále Worlds 2018. Tento tým ale zaznamenal velkou ztrátu formou odchodu Capse do konkurenčního G2 Esports. Nemesis by měl být stylisticky podobný hráč, jako Caps, ale zatím mu chybí zkušenosti a proto lze předpokládat, že to pro tým mírné oslabení bude. Z týmu odešel ještě francouzský toplaner sOAZ, kterého však v posledním splitu Bwipo zastínil a pro tým to tedy žádná velká rána nebude. Kostra a styl Fnatic z minulého roku zůstává, takže není důvod ho neřadit mezi favority.

I přes semifinálový finiš na Worlds se rozhodl soupiskou zamíchat evropský gigant G2 Esports. U tohoto týmu jsme se dočkali asi nejkontroverznější změny, a to příchodu Capse a přesunu Perkze na botlane. Spojení dvou hvězdných hráčů znamená ještě více individuální kvality, ale zároveň vyvolává spoustu otázek. Tou hlavní samozřejmě je, jak se bude Perkzovi dařit v nové roli? V jeho nové úloze mu bude pomáhat mechanický polobůh Mikyx, který by snad měl fungování botlajny o dost usnadnit. Sestava G2 vypadá opravdu nadupaně a hry by měli rychle vyhrávat díky agresivnímu junglerovi a silným linkám. Problémy by tým mohl mít při rozdělování zlata mezi jednotlivými linkami, protože Wunder, Perkz i Caps byli zvyklí na to, že se ve hře nejvíce investovalo právě do nich.

Třetím horkým kandidátem na titul je nová sestava Misfits. Tento tým určitě posílil přivedením zkušeného veterána sOAZe, který už se nechtěl dělit o hrací čas ve Fnatic s Bwipem. Nová sestava vyvolává spoustu nových otázek a hodně z nich obletují jména GorillA a Febiven. Korejský support totiž už má svá léta a v Koreji vynikal hlavně shotcallingem, ne mechanickými schopnostmi. Není navíc tajemstvím, že se Hans Sama řadí mezi tišší hráče a v týmu by tak mohla váznout komunikace. Menší startosti mají fanoušci MSF také o midaře Febivena, který se do Evropy vrací ze Severní Ameriky, kde v letním splitu spadl mezi průměr tamnější ligy.

A Tier - Origen, FC Schalke 04, Team Vitality, Splyce

LEC Power Rankings Origen, Schalke 04, Vitality, Splyce
 OrigenFC Schalke 04Team VitalitySplyce
Top Velká Británie Alphari Rumunsko Odoamne Francie Cabochard Maďarsko Vizicsacsi
Jungle Dánsko Kold Švédsko Memento Jižní Korea Mowgli Rumunsko Xerxe
Mid Norsko Nukeduck Německo Abbedagge Itálie Jiizuke Česká republika Humanoid
AD Carry Česká republika Patrik Německo Upset Portugalsko Atilla Dánsko Kobbe
Support Španělsko Mithy Jižní Korea IgNar Polsko Jactroll Norsko Norskeren

Do A tieru jsme zařadily týmy, od kterých se očekává postup do play-off. Minimálně jeden z nich však bude muset logicky z kola ven. Oko českého diváka zde upoutá samozřejmě Origen, který bude reprezentovat i český marksman, Patrik (dříve Sheriff). Úplně nový tým je složený z vesměs spolehlivých hráčů, kteří jsou hladoví po úspěchu. Klasického tahouna by měl v týmu představovat Nukeduck, který se v posledních letech mohl řadit mezi nejlepší midaře Evropy. Hodně bude ale tým záviset i na navrátilci z USA, Mithym, který by měl fungovat jako mozek týmu a řídit pohyb týmu po mapě. Španělský support je známý tím, že ze svých ADC parťáků udělá božské hráče. Doufejme, že se mu to povede i u Patrika, který už nyní patří mezi evropskou špičku, ale nemá na kontě žádný větší úspěch.

Zajímavou sestavičku představil i finalista letních play-off, Schalke 04. Hodně zvědavosti vzbuzuje někdejší Freezův spoluhráč z Royal Bandits, Abbedagge, který se v TCL proslavil hlavně svými agresivními playi. V LEC nyní ale bude hrát proti daleko větší konkurenci a bude zajímavé sledovat, jak se s novou výzvou popere. Jinak tým ale tvoří zkušení borci, kteří už v minulosti dokázali, že do nejvyšší evropské ligy patří. Zvědavost bude vzbuzovat zejména IgNar, který v Misfits před rokem zažil nejlepší časy své kariéry, ale v LCK se neprosadil. Možná to byl hlavní důvod k návratu do Evropy. Tažnou silou tohoto týmu by měla být botlane, na které vedle IgNara nastoupí milovník hypercarry šampionů - Upset.

Mnohé možná překvapí, že jsme Team Vitality dosadili do A tieru a ne do S tieru. Hlavním důvodem je, že krom Jiizukeho v týmu není vyloženě individuálně silný hráč, který by dokázal stabilně táhnout tým v době, kdy se mu nedaří. Vloni Vitality ve svých výhrách těžili hlavně z momentu překvapení a dodržování taktik zkušeného kouče YamatoCannona. Celá evropská scéna ale trochu zesílila a v novém roce by mohli hráči Vitality ztrácet po individuální stránce. Atillu, Cabocharda ani Jactrolla bychom mezi top trojku v jejich rolích rozhodně nezařadili a Mowglimu visí nad hlavou velký otazník. Jeho příchod lze totiž považovat za zbytečný, protože to byl loni právě Kikis, který Vitality vytáhl z velkého trápení v summer splitu.

Domácí fans se v LEC mohou těšit i na českého midaře Humanoida v dresu Splyce a s novým týmem bude chtít mířit na ty nejvyšší příčky. Z úst analytiků a známých tváří evropské scény zatím znějí směrem k Humanoidovi jen slova chvály a třeba Veteran, který loni trénoval H2K nechápal, proč nepřišel na úkor Nemesise do Fnatic. Vypadá to, že by právě Humanoid mohl být divokou kartou, ale v Evropě ho čeká střet s těmi nejlepšími (Febiven, Nukeduck, Caps, Jiizuke...). Od zbytku hráčů v tomto týmu se moc neví, co čekat. Norskeren se v LCS ukázal teprve vloni a ostatní hráči zažili v minulosti chvíle, kdy zářili jako diamaty, ale také momenty, kdy se jim moc nedařilo. Všichni ale určitě do LEC patří, jen to chce sladit formu.

B Tier - Rogue

LEC 2019 Rogue
 Rogue
Top Jižní Korea Profit
Jungle Polsko Kikis
Mid Dánsko Sencux
AD Carry Estonsko HeaQ
Support Jižní Korea Wadid

Od nového týmu Rogue se moc nečeká, ale je složen z hráčů, kteří s LCS mají bohaté zkušenosti. Slabinou by mohl být zejména HeaQ, na jehož místě si mnozí z česko-slovenských fanoušků představují třeba Neona nebo Freeze. Zbytek hráčů by se v určitý moment v jejich minulosti dali považovat za top tier, ale v tomto roce moc žádaní tito hráči nebyli. Možným tahounem je Kikis, který bude usilovat o to, aby měl na tým stejný efekt, jako když přišel do Vitality. Co dokazovat mají Wadid a Sencux, kteří byli nahrazeni v týmech, které jsou nyní považovány za horké kandidáty na titul. Postup do play-off je reálný, ale bude vyžadovat selhání někoho z  vyšších tierů a hráči týmu Rogue budou muset být v nejlepší možné formě.

C Tier - EXCEL, SK Gaming

LEC Power Rankings exceL Esports, SK Gaming
 EXCELSK Gaming
Top Jižní Korea Expect Španělsko Werlyb
Jungle Velká Británie Caedrel Polsko Selfmade
Mid Německo Exileh Jižní Korea Pirean
AD Carry Švédsko Jeskla Slovinsko Crownshot
Support Velká Británie kaSing Jižní Korea Dreams

Do C tieru patří dva nováčci, u kterých sestavy vypadají, jako by byly poskládané ze všemožných nevyužitých zbytků. EXCEL chce jít cestou desetičlenné sestavy, která by mezi sebou měla neustále rotovat. Opravdoví tahouni a špičkoví hráči v týmu ale chybí, což z EXVEL dělá velkého outsidera. Je těžké od týmu něco čekat, a to z mnoha důvodů. Jeskla nemá s nejvyšší evropskou ligou žádné zkušenosti a v Movistar Riders nijak nezářil. Expect sice zažil úspěch v G2, ale od té doby uběhl rok a korejský toplaner se ukázal jen na EU Masters. Exileh a Caedrel byli zase označováni za hlavní viníky neúspěšné éry UOL a H2K. Support kaSing pak v týmu působí jako jediné silné jméno, které však vloni nepatřilo mezi absolutní špičku a nebylo překvapením, že nedostal pozvánku do top týmu.

Pokud nikdo neví, co očekávat od EXCEL, u SK Gaming to platí dvojnásobně. Německá organizace sice dokázala podepsat trojici hráčů z úspěšných MAD Lions ale tým doplnila o dva korejské importy, kteří mnoho nadšení a naděje nepřinesou. Dreams se už několik let pohybuje v evropských týmech mimo nejvyšší úroveň a nikdy navíc nijak nevynikal. Mírnou naději vzbuzuje Pirean, který se skvěle ukázal v SK Telecom T1. Předtím však působil v NA LCS v týmu Phoenix1, kde patřil k nejhorším hráčům v lize. Co se týče bývalých MAD Lions, Werlyb už v EU LCS působil a doplácel na problémy s champion poolem. Crownshot a Selfmade mají nad sebou velké otazníky, ale zejména polský jungler je některými osobnostmi vyzdvihován až do nebes. Celkově SK Gaming působí jako tým, který bude s EXCEL a Rogue bojovat o to, aby neskončil poslední.

Štítky: LEC, Power Rankings