Přejít k hlavnímu obsahu

Leckr: CZ/SK týmy nepřemýšlejí při budování sestavy, největším problémem je psychika

10. 5. 2020 | 19:44 Counter-Strike 2
Michal "leckr" Kadlíček je aktuálně jediným českým CS:GO profesionálem působícím v zahraničí a jeho názory jsou mnohdy opravdu zajímavé. Proto jsme si s ním nyní sedli a rozebrali spoustu zajímavých témat, které se kromě jeho německého týmu hojně týkají i domácí scény či fungování týmů.
leckr
leckr

Kdybys měl na úvod říct jednu věc, co ti nejvíce přinesl přesun do Německa?

Zkušenosti. Opravdu mnoho zkušeností, které jsem nasbíral jen během 5 měsíců z oblasti CSka až po reálný život. A taktéž konečně možnost se CSku věnovat naplno. To je přesně to, o co jsem se snažil a pracoval celých 10 tisíc hodin. 

Jde nějakým způsobem porovnat Německo s naší scénou? O kolik let jsme tu pozadu?

Určitě je CZ/SK scéna ještě o dost pozadu. Teprve tento rok se tu začaly budovat full-time týmy a zvyšovat prize pooly, přitom v Německu je tohle už běžná věc přes 5 let, ne-li více. V Německu týmy už chápou, jak reprezentovat svojí organizaci, jaké mají povinnosti a jak se chovat v daných ligách. Celkově to prostředí je více profesionálnější než u nás, ale jsem si jistý, že my se k tomu taky dostaneme.

Vy jste v týmu změnili dva hráče a přidali kouče. Měl jsi u toho velké slovo?

Při výběru hráčů jsem hlavně rozhodoval já a při zkoušení celý tým. Ovšem já jako IGL jsem musel potvrdit, že tohoto hráče opravdu chceme, ale to nebyl problém, jelikož jsme se všichni vždy shodli. Co se týče kouče, tak to byl hlavně můj požadavek, protože náš dřívější coach byl spíše analytik a potřebovali jsme někoho, kdo nás bude držet ve hře – ať už psychicky, tak takticky. Pořád ale náš dřívější head coach působí v naší sestavě, jen ne jak doposud. 

Příchod kinza nevyšel, ale horvy je opravdu zajímavá posila. Co od hráče jeho kvalit očekáváš?

Od horvyho čekám, že nám do hry přinese neskutečně cenné zkušenosti. Horvyho přirovnáváme jako zkušenějšího kinza. Horvy je typ hráče, kterého fakt chceš mít v týmu – allrounder. Dokáže zahrát second AWP, dokáže lurk, dokáže callovat, dokáže entry, prostě všechno. Jde vidět, že má obrovské zkušenosti z dřívějších týmů, protože jeho komunikace a decision making je asi nejlepší, jaký jsem kdy viděl. Určitě se má ještě čemu učit, ale za mě je tento hráč opravdu cenným a jsem rád, že ho mám v mé sestavě.

Jak spolupracujete s trenéry, když máte několik různých? Jak se jejich pracovní náplně liší?

Momentálně máme dva trenéry na CS:GO – Schwab, který s námi byl již dříve, tak toho budeme využívat více na tu "taktickou" stránku hry, jako tipy a triky, nové věci, více strukturovaná hra. Náš nový coach MITSARAS je bývalý IGL, první sezónu jde dělat full-time coache a jeho náplň bude čistě pomáhat nám vyhrávat ty zápasy – bude stát za námi, psychicky podporovat a taktéž takticky pomáhat, když se nám nebude dařit. Oba trenéři jsou každý trénink s námi a zatím to funguje skvěle. Poté máme analytika, který nám připraví rozbor enemy teamu a poté si z toho já, jakožto IGL, vezmu pár věcí a k tomu coach to bude využívat v zápase. V neposlední řadě máme našeho performance coache, který se stará o náš reálný život – s ním řešíme, abychom byli co nejvíc fit, abychom byli mentálně ready a určovali si nějaké IRL cíle. Ten mi taktéž dost pomohl v adaptování se do full-time CSka.

Co by se muselo stát, abys zvažoval návrat domů a vedl jsi čistě CZ/SK tým, když je tu tolik profi projektů?

Asi profesionálnější zázemí a zkušenější hráči. Nevěřil bych si, že bych momentálně mohl vést sám full-time tým. K tomu je potřeba hodně lidí, kteří už ví, jak na to. Samotní hráči teprve teď zažívají full-time prostředí a to stejné organizace. U některých organizací se udělaly změny ještě před začátkem sezóny či během ní, což se v Německu například neděje. Abych zodpověděl na otázku, asi kvalitní line-up, který má velký potenciál s organizací, která do toho týmů dává všechno a poskytne veškerou podporu.

Kdybys měl složit jakoukoliv domácí pětici, je současně možné najít potenciální složení na světovou TOP 30?

Určitě tu na CZ/SK najdeme hráče, co mají velký potenciál jít do Evropy a atakovat světové příčky. Například NEOFRAG, ten na to stoprocentně má. Máme tu taktéž dost kvalitních wipařů, rifle, ale nejsem si jistý, jestli tu máme dostatek zkušených IGL a trenérů, kteří by dokázali takový tým vést. Sám IGL nedokáže zkrotit všechny hráče, na to je potřeba celý coaching staff + vedení týmu. Ale určitě se tu dá vybrat a doufám, že například SINNERS uspějí. Pořád ale největším problémem na CZ/SK je psychika, ať je to chování hráčů, pracovitost, zodpovědnost, profesionalita a nebo i psychika během hry – stres, komunikace apod.

leckr

Jak hodnotíš aktuální pozici SINNERS? Jsou pro tebe nesesaditelná jednička? Co je jejich největší slabina?

SINNERS jsou stoprocentně momentálně jedničkou, ale ne nesesaditelnou. Podle mě jejich největší slabina budou oni sami. Bojím se toho, aby teď nepřišli špatné výsledky a mohlo by se to projevovat na jejich psychice. SINNERS začali neskutečně skvěle, samé dominantní výhry, úspěchy v EU apod. Jenže ty prohry ještě tolik neznají. Může přijít období, kdy se jim nebude dařit a pak je to na hráčích, jak se s tím oni vypořádají. Ale myslím si, že SINNERS je kvalitní organizace, která by klukům mohla pomoct a eliminovat tuto slabinu.

Koho ze všech aktuálních dalších sestav vidíš s největším potenciálem, který se ale nemusel ještě ukázat?

Podle mě to budou Dark Tigers. Mají zajímavou sestavu, které jsem z počátku moc nevěřil, ale ukazují skvělé výsledky a taktéž skvělou hru. Určitě mají ještě hodně toho před sebou a myslím si, že ještě o nich uslyšíme, pokud se něco nestane. Taktéž bych asi řekl i ECLOT. Kluci z ECLOT mají dobrou individuální stránku a myslím si, že kdyby přišel nějaký zkušený coach nebo hráč, tak by mohli ukázat ještě lepší výsledky. A na konec určitě eSuba, která momentálně má docela špatné výsledky na to, jakou sestavu mají. Pokud kluci fixnou chyby a podaří se jim dostat do formy, tak by mohli udělat slušný damage na této scéně. 

Naopak co je podle tebe největším nešvarem domácích týmů či organizací, které se třeba i dokola opakují?

Nepřemýšlení při budování sestavy. Podle mě to tu pořád funguje tím stylem, že se složí sestava z kamarádů a bude to fajn, natrénujeme a půjde to. Takhle to nefunguje a nikdy nebude fungovat. Každý hráč má svoje mínusy a plusy a tím pádem i každý hráč může přinést něco zajímavého do týmu, ale také ten tým může totálně zhoršit. Mělo by se přestat hledět na to, jestli se pickne kamarád do týmu místo hráče, co by tu sestavu mohl určitě zlepšit a fungovalo by to. Shrnul bych to tím, že být víc profesionální a nehledět na kamarádství. Můžete mít jakéhokoliv dobrého kamaráda, ale když nemá v sobě ten potenciál, tak vás bude jen brzdit a mnohdy si to ani neuvědomíte.

Co se dá odvodit z toho, že Gunrunners.AOC v podstatě netrénují a v 1. Tipsport COOL lize jsou stejně druzí?

Asi to, že momentálně CZ/SK scéna nemá nejlepší období a většina týmu je ve slumpu, neukazuje dobré výsledky a nebo každý týden mění hráče. Jediný konzistentní tým jsou tu SINNERS, kteří GRS vždy porazili. Jelikož zápasy jsou BO1, tak se může stát cokoliv a z toho GRS těží. Kluci z GRS mají skvělý aim, hrají dobře individuálně a nehrotí to CSko, mají z toho fun a nestresují se při té hře což jim taky přihrává do karet. Plus se nezdají jako strong line-up, ale mají strašně moc kvalitních hráčů, kteří jsou podle mě nedocenění. Například forsyyho bych řadil mezi nejlepší wipaře u nás.

Jeden fakt z 2. Tipsport COOL ligy – ze 34 map se hrálo 31x Inferno, Mirage, Dust2. Vypovídá to o něčem?

Jsou to jednoduché a individuální mapy. Sice když se řekne druhá liga, tak si představíme o dost horší týmy, ale například Brute a Sampi bohužel se tam nějakým způsobem dostali. Vypovídá to spíš o tom, že CZ/SK scéna nemá zkušenosti, jak na ty těžší teamové mapy. Například takový Overpass je strašně těžká mapa, kterou jsem vůbec skoro neviděl ani v první lize. Chybí tu zkušení IGL, kteří by dokázali vybudovat strong teamplay na těchto mapách.

Změna tématu, jak se těšíš na charitativní turnaj, který bude tvůj první za Českou reprezentaci?

Těším se moc, je to pro mě čest reprezentovat Českou republiku. Sice je to charitativní turnaj, ale nechceme udělat ostudu!

Na závěr otázka, zkoušel jsi Valorant? Jak jeho přínos scéně jako celku vidíš?

Zkoušel jsem, nebavilo mě to. Je to jiný než CSko. Spelly a abilitky do FPS her prostě nepatří. Nepopulární názor, ale Valorant je spíš zdravá konkurence pro CSko, protože lidi z her jako LoL, DotA mají možnost přejít na CSko, když je Valorant chytne, ale ne natolik. CSko nemá důvod soutěžit s Valorantem, je to podle mě jiná hra a je tu na trhu více než 20 let. Tudíž se žádného RIP CS:GO nebojím.

Štítky: leckr
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.