Přejít k hlavnímu obsahu

Letos pouze jeden Major. ESL One Rio se přesouvá na listopad, přinese však rekordní prize pool

23. 3. 2020 | 15:03 Counter-Strike 2
Očekávaný květnový CS:GO Major ESL One Rio se kvůli koronaviru oficiálně přesouvá. Uskuteční se v listopadu, v termínu, kdy měl být původně druhý letošní Major. To tak znamená, že se letos uskuteční pouze jeden turnaj nejvyšší kategorie. Vykompenzuje se však tím, že nabídne nejvyšší prize pool v historii CS:GO – dva miliony dolarů.
Rio Major
Rio Major

Není to velkým překvapením, stejně však jde pro všechny fanoušky CS:GO o velké zklamání. Kvůli pandemii koronaviru SARS-CoV-2 se přesouvají všechny velké sportovní události a výjimkou není ani nadcházející ESL One Rio Major, který se měl uskutečnit v květnu. To však už neplatí a nadcházející Major se uskuteční až v listopadu, v termínu, ve kterém se měl konat zatím neoznámený podzimní Major. To tedy znamená, že letos bude vyvrcholení sezóny pouze jedno, což se stane poprvé od roku 2013, kdy historie CS:GO Majorů začala.

rio major

Formát turnaje nejspíš zůstane stejný. Podle stávajících pravidel by mělo dostat pozvánky 14 nejlepších týmů z loňského Berlin Majoru. Podle původních plánů se měly před podzimním Majorem uskutečnit dva turnaje, na základě niž se měly rozdat pozvánky na samotný Major. Není tak jisté, zda se uskuteční nebo zda se pojede podle původních plánů. Stejně tak není jisté, jestli zůstane aktuální složení regionálních Minorů, kde jsme měli vidět týmy jako Complexity, fnatic, Dignitas, GODSENT a další.

Velká změna je však prize pool, který narostl na neskutečné dva miliony dolarů, což je nejvíc peněz v historii Counter-Striku. Nebylo potvrzeno, zda se nejedná jen o jednorázovou změnu. To by však bylo ze strany Valve velké zklamání a dá se tak očekávat, že stejný prize pool dostanou i další Majory.

Zůstane také místo konání, Jeunesse Arena, kde proběhnou 19. až 22. listopadu boje o titul. Není však ještě potvrzen termín a místo konání Minorů a skupinových částí. Očekává se, že tyto informace přijdou již brzo, spolu s tím se ve velkém očekává oznámení pravidel pro změny v základní sestavě během turnaje kvůli Astralis a jejich šestičlenné sestavě.

Vstupenky zůstávají v platnosti, ESL však nabízí také vrácení peněz. Věříme však, že hráči i fanoušci toto dlouhé osmiměsíční čekání na vyvrcholení sezóny vydrží. Čekání to bude dlouhé hlavně pro týmy, které si budou muset ponechat 3/5 ze sestavy, v které hráli na Berlin Majoru nebo v které se kvalifikovali na Minor. 

UPDATE: Podle původních informací měly všechny sloty zůstat kvalifikovaným týmům. Michal "Carmac" Blicharz, viceprezident progamingu v ESL však oznámil, že pozvánky budou muset být osvěženy a ESL spolu s Valve teď pracuje na tom, zda zůstane seznam účastníků stejný nebo se bude měnit.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.