Přejít k hlavnímu obsahu

Mistr ČR JJPasak: Vítězství pro mě bylo očekáváním

14. 11. 2019 | 00:05 League of Legends
Letošní premiérové Mistrovství ČR v Teamfight Tactics, podporované XPG a AMD ovládl Jakub "JJPasak" Šperk. Právě s ním jsme proto připravili rozhovor, kde popisuje cestu k vítězství, lásku k samotné hře a předpovídá i její budoucnosti.
TFT JJPasak
TFT JJPasak

Nejprve gratuluju k titulu mistra ČR v Teamfight Tactics! Co pro tebe tohle vítězství znamená?

Upřímně, vždycky jsem se snažil z mnoha různých důvodů české scéně vyhýbat, ale cítil jsem, že to dlužím všem svým českým fanouškům a TFT mě očarovalo natolik, že jsem chtěl hrát jakýkoliv turnaj, který se naskytne. Vítězství pro mě bylo očekáváním, čímž nechci shazovat soupeře, které jsem proti sobě měl. Jak jsem ale říkal už v minulém rozhovoru, v TFT mám na většinu lidí díky mým předchozím zkušenostem náskok a i když se postupně snižuje, tak je stále znatelný natolik, abych si šel v turnajích pro vítězství.

Po ovládnutých skupinách jsi v první finálové hře obsadil jen páté místo. Byl jsi nervózní?

Neřekl bych nutně, že se mi první hra nepovedla. Nervózní jsem tedy, i k překvapení sebe sama, nebyl vůbec. Samozřejmě jsem neodehrál perfektně všechny hry, ale řekl bych, že formát BO4 byl do určité míry ideální, jelikož v Setu 2 to momentálně funguje tak, že dva hráči mají ve hře smůlu, dva štěstí a čtyři jsou tak veprostřed. Tudíž za ty čtyři hry si vystřídáte všechny pozice a já měl tu smolnou pozici v těch prvních hrách, ale v dalších už ne. Kvůli mému psychickému rozpoložení jsem se v budově necítil vůbec dobře, nicméně jakmile jsem se dostal do hry, tak jsem byl ve stejném klidu, jako kdybych hrál doma.

V dalších hrách jsi už obsadil dvakrát první a jednou druhé místo. Jak se ti to povedlo?

Ten hlavní rozdíl mezi mnou a mými soupeři byla kromě zkušeností i délka přípravy. Šlo vidět, že hodně hráčů mělo připraveno pár kompozic, se kterými se cítili dobře, zatímco já, až na pár výjimek, jsem byl ochotný hrát cokoliv, co přišlo. Tudíž neřekl bych, že soupeři udělali nějaké závažné chyby, jen neměli otevřeno tolik možností jako já.

TFT MČR 2019

Před poslední hrou mělo na výhru šanci dokonce pět hráčů. Jak bys hodnotil své soupeře v turnaji?

Tak největší překvapení pro mě určitě byli acnev s Cryptem. To jsou hráči, kteří myslím moc zkušeností neměli a finále navigovali skvěle. GarO asi zmiňovat nepotřebuje, ten mi šlape na paty v každém turnaji, který vyhraju, a je určitě možné, že mě v budoucnosti předčí. Jinak se dá ze semifinálových výsledků vyčíst, že všichni hráči byli na dobré úrovní, protože ve skupině nikdo přímo nerupnul, alespoň ne stylem, že ve všech hrách uhrál spodek tabulky.

Co bys řekl k organizaci turnaje? Líbilo se ti na MČR i přesto, že se TFT nedostalo na stage?

Pochválit určitě zaslouží Silistor, který nám tam adminoval a zvládl to na jedničku. Vzhledem k tomu, že se celý turnaj dělal na poslední chvíli, bych řekl, že zázemí bylo lepší, než všichni hráči očekávali. Já o slávu tolik nestojím, takže chybějící stage mi nevadila, ale určitě největší problém byl, že se turnaj nikde nevysílal online. Co bych chtěl ovšem nejvíc zlepšit, je přístup PLAYzone k české herní komunitě a dosazovat do organizace, komentování apod. lidi, kteří se na daných hrách hodně podílejí a věnují jim hodně času, místo dosazování těch stejných celebrit, kterým je, ať už komunita, nebo samotná hra, celkem volná a jdou si tam jen přivydělat a zviditelnit se.

Jak vnímáš aktuální TFT jako takové a co říkáš na změny, které Riot připravuje pro další sezonu?

Myslím, že TFT a Riot se dá nejlíp přirovnat k začátku Gwentu od CDPR a vycházet z toho. Nejlepším přirovnáním asi je, že když developeři CDPR něco zbabrali (z gameplayového hlediska), tak řekli: „My máme pravdu, takhle to bude, ale hej, dostanete kegy o víkendu zadarmo!“. Zatímco když něco pokazí devové Riotu, tak se omluví a řeknou, že se to v dalším patchi pokusí napravit. To je strašně důležité, znamená to, že komunita pro ně znamená víc než vlastní ego a řekl bych, že jsou na správné cestě, aby získali majoritní podíl na CCG trhu.

Myslíš, že i s přicházející novinkou Legends of Runeterra může Teamfight Tactics v rámci esportu dál růst?

LoR se obávám, protože je to taková ta hloupější verze TFT, kde skill rozhoduje podstatně méně, než štěstí. Obávám se tedy, že to odláká velkou část komunity TFT a dané hře to ublíží. Nicméně z pohledu Riotu, jako společnosti, je to výborný krok a kdyby se jim opravdu povedlo udělat majoritní podíl na trhu všech typů her (pokud vím, tak připravují vlastní verzi CS/OW a vlastní MMO), tak by to pomohlo v rámci esportu všem jejich hrách.

Na závěr, jak vidíš svou budoucnost co se týče kompetitivního hraní?

TFT si mě získalo jako žádná jiná hra a pokud by to bylo možné, tak bych u ní chtěl zůstat. Ke karetním hrám už bych se raději nevracel, takže pokud Riot nějak nezbabrá to, co si tak krásně rozjel, tak u nich zůstanu. Pokud ne, tak bych možná dal ještě šanci Auto Chessu od Epic Store anebo bych ukončil kompetitivní kariéru.

Díky mnohokrát za rozhovor, ještě jednou gratulace! Máš nějaký závěrečný vzkaz pro tvé fanoušky, diváky nebo naše čtenáře?

Dík všem.

Štítky: MČR, XPG, AMD, JJPasak