Přejít k hlavnímu obsahu

Mistr světa v šachu byl nejúspěšnějším hráčem esportu loňského roku

15. 1. 2021 | 08:00 Všechny hry
Dánský velmistr Magnus Carlsen, který je už od roku 2013 mistrem světa v šachu, byl portály esportsearnings.com a Forbes.com označen za nejúspěšnějšího hráče esportu za rok 2020. Celkově si během něj přišel na více jak půl milionu dolarů.
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen
Zdroj: Zdroj

Rok 2020 silně poznamenala snad ve všech odvětvích světa pandemie koronaviru a ani esport nebyl výjimkou. A to i navzdory tomu, že se o něm mluvilo snad více než kdykoliv jindy. Finančně to zkrátka opravdu dobré nebylo – nejlépe toto potvrzuje pohled na žebříček hráčů, kterým se vloni povedlo vyhrát nejvíce peněz. Na tom nejpopulárnějším od esportearnings.com v něm totiž na prvním místě figuruje jakýsi DrNykterstein, což je jméno, které drtivé většina fandů esportu (a ani jiným lidem) nejspíše nic neříká. Kdo to tedy je? To prozradí až pohled na jeho občanské jméno – Magnus Carlsen.

Tento Nor je totiž jedním z nejsilnějších šachových velmistrů historie, což nejlépe dokazuje, že mu už od roku 2013 patří titul mistra světa. A protože ani v šachách se letos moc normálních turnajů konat nemohlo, ani Magnusovi nezbylo nic jiného než soutěžit online. K tomu on sám založil sérii turnajů Magnus Carlsen Tour, kterou následně ovládl, díky čemuž si přišel na pěkných 140 000 dolarů. Spolu s úspěchy v dalším množství turnajů nakonec za rok 2020 nasbíral více jak 510 000 dolarů, což mu bohatě stačilo na to, aby žebříček ovládl – ani ne se 400 000 $ se za ním na druhém místě nachází hráč Call of Duty Clayster.

Patnáct nejvýdělečnějších hráčů roku 2020
Patnáct nejvýdělečnějších hráčů roku 2020
Zdroj: esportsearnings.com

Právě to je ale velice smutná zpráva – podíváme-li se třeba do roku 2019, pro dostání se na vrchol žebříčku výher bylo třeba více jak tři miliony dolarů a na alespoň milion dolarů navíc dosáhlo rovnou šestnáct hráčů. Loňská malá částkaby na prvenství jinak stačila nejdříve v roce 2013, což při započítání inflace i vlivu toho, že tehdy esport teprve začal prorážet (v roce 2014 už pětice Dotařů překonala hranici milionu), jen znovu dokazuje, jak bídný loňský rok byl. To mimo jiné ukazuje už to, jací hráči se na vrchol dostali.

Magnuse Carlsena hned v nejlepší desítce následuje další šachista, na sedmé místo se dostal Hikaru Nakamura a na dvanácté to pak dotáhl Wesley So. Na osmém místě si navíc ustlal i mistr světa v Magicu Vitor Damo da Rosa. Že se v TOP 10 nachází hned tři hráči původně normálních, deskových her, které se jen musely kvůli koronaviru přesunout do online prostředí, mluví za vše nejen z pohledu esportu. Těšit nás tak může už snad jen to, že do nejlepší stovky se vloni poprvé v historii vešel Čech – se svými více jak 120 000 dolary si 83. místo připsal karetní mág Jarla.

miluju videohry a hlavně ligu legend