Přejít k hlavnímu obsahu

Na BlizzConline vystoupila Metallica, Twitch ale raději její skladbu nahradil 8bitovými tóny

20. 2. 2021 | 12:50 Twitch.tv
Večer 19. února byl ve znamení zahajovacího ceremoniálu dalšího ročníku festivalu BlizzCon, letos tedy jako BlizzConline. Kromě teaserů na to, co všechno letošní ročník oblíbené akce nabídne, bylo součástí online ceremoniálu také vystoupení slavné metalové skupiny Metallica.
James Hetfield
James Hetfield
Zdroj: Oficiální stream BlizzConline

BlizzCon je každoročně nejočekávanějším víkendem pro fanoušky her od Blizzardu. Také letos se čekaly velké novinky, a to především ze světa Diabla a World of Warcraftu. Na své si však přišli také příznivci Hearthstone, jehož přehled aktuálně připravujeme, protože nový Rok griffina jistě ovlivní i dění na esportové scéně.

Jedním ze segmentů úvodního ceremoniálu na živém streamu bylo vystoupení skupiny Metallica, která před sedmi lety byla na BlizzConu přítomna živě a jde o jeden z nejlegendárnějších momentů velkolepé herní akce. James Hetfield a jeho parťáci přinesli divákům skladbu For Whom The Bell Tolls, kterou jste si v celé kráse mohli užít na YouTube či Facebooku. Koncert probíhal i na Twitchi Blizzardu, na kanále Twitch Gaming však nikoliv. Jeho produkce se před prvními tóny oblíbené skladby z alba Ride the Lightning vytasila s jasným vzkazem:

Nadcházející hudební vystoupení podléhá ochraně autorských práv jejich příslušným držitelem.

For Whom The Bell Tolls se sice rozjelo, ale po 20 sekundách přišlo nahrazení oblíbené písně osmibitovými zvuky. Jak směšně až bizarně to na streamu znělo a vypadalo, můžete posoudit sami v následujícím tweetu.

Twitch je proslulý svým řešením DMCA, nicméně v tomhle případě šlo o restream konference na jeho oficiálním herním kanále. Je tedy s podivem, že to nedokázal vyřešit jinak, aby nebyl herní komunitě pro smích. Pravdou je, že Metallica patří k těm skupinám, které se historicky nejvíce vyžívaly v ochraně své hudby skrze žaloby. Na oficiálním kanále Blizzardu vše běželo v plném rozsahu, takže licence zřejmě spadala pouze pod něj. O to překvapivější ale je, že se Twitch do vysílání této části programu vůbec pustil a nevyhnul se excesu. Sám totiž svým streamerům doporučuje, aby se vyhnuli vysílání obsahu s hudbou podléhající autorským právům.

BlizzConline navíc na Twitchi restreamovala spousta streamů na svých vlastních kanálech, což samo o sobě zakázané není. U nejednoho z nich však vypukla obava, že i když se na oficiálním kanále Blizzardu mohla skladba legendární thrashmetalové kapely rozeznít naplno, tak oni by se i přesto měli obávat o DMCA strike. Hromadně tak streameři raději začali mazat svá vysílání. Aktuálně se ale neví o nikom, kdo by za včerejšek obdržel ban, což platí i o jednom z největších streamerů, xQc, který se v poslechu Metalliky vyžíval a kašlal na jakýkoliv copyright. Níže se naopak můžete podívat na streamera, který si okamžitě s prvním tónem vzpomněl na 20 let starou kauzu Napster vs. Metallica, která kvůli Larsi Ulrichovi odstartovala boj s autorskými právy hudby na internetu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.