Přejít k hlavnímu obsahu

Na jakých zajímavých místech u nás i ve světě se konaly turnaje?

8. 12. 2019 | 20:06 Dota 2
Esportové turnaje se většinou odehrávají na stadionu, jsou ale i výjimky. Zápolení hráčů jsme se dočkali v Disneylandu, na Vltavě, tankodromu nebo třeba ve Vysokých Tatrách. Nyní si pojďme představit některé z nich.
MDL Disneyland Major
MDL Disneyland Major

Obvykle se esportová klání odehrávají za co nejpříznivějších podmínek hlavně pro hráče, ale i pro organizátory. Vše musí být vyladěno, hráčům nesmí být ani horko, ani zima, jejich počítače a periferie musí fungovat bez nejmenších problémů, aby mohli esportovci podávat co nejlepší výkony. Ačkoli se organizátoři hráčům snaží zajistit co nejpohodlnější prostředí, počítačoví atleti si občas stěžují na dlouhé přelety mezi destinacemi a takzvaný "jet lag". Rovněž považují za problém málo pohybu a psychické vypětí. Hraní počítačových her z povolání není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Stejně jako u klasického sportu, musí se hráči vzdát času se svou rodinou a provádění jejich jiných zálib je pro ně rovněž vzácností.

ROG Extreme Gaming

Republic of Gamers, tedy společnost Asus, není pouze výrobcem počítačových komponentů a periferií, ale také organizátorem šílených herních klání s titulem Extreme Gaming. Zatím sedmidílná série zápasů staví hráče před výzvu hraní v těch nejtěžších podmínkách. Vyzkouší si tak něco úplně jiného než pohodlí a komfort, jak to znají od jiných pořadatelů. Akce jsou rovněž velmi populární mezi diváky, málokdy máte příležitost sledovat zápas Counter-striku hraný například téměř v oblacích.

ROG Extreme Gaming se řadí mezi unikátní sérii zápasů. Již v sedmi vydáních si čeští a slovenští profesionální hráči mohli vyzkoušet hraní v těch nejobtížnějších podmínkách. Akce se konají od roku 2014 a zatím poslední jsme mohli sledovat na začátku roku 2018, kde se v Praze utkaly týmy eXtatus a Inside Games na palubě plující lodí po Vltavě ve hře League of Legends. Následovalo 6 dalších šílených akcí.

Za nejšílenější výzvu by se dalo považovat šesté vydání ROG Extreme Gaming v podobě zápasu na zavěšené plošině "v oblacích". Klání se uskutečnilo v pražských Riegerových Sadech, respektive 60 metrů nad nimi. Utkal se tým youtuberů s ženským celkem ROG.Female v CS:GO. Jako hlavní bod programu jsme mohli vidět český celek eXtatus proti německému týmu Penta. Nešlo však o výsledky, hlavní bylo užít si skvělou atmosféru, výhled a zažít něco úplně nového.

Dota 2

Dota 2 se nikdy nehrála na Vltavě ani v oblacích, a přesto se může soutěžit na zajímavých místech. Skvělým příkladem je turnaj MDL Disneyland Major, který se, jak už název vypovídá, uskutečnil v pařížském Disneylandu. Bohužel se turnaj moc nevydařil, co se týče návštěvnosti. Hlediště zelo prázdnotou a atmosféru nezachránili ani panelisté a komentátoři oblkopení plyšáky z disneyho pohádek. To ovšem neznamená, že nápad sám o sobě to nebyl dobrý, realizace čínské společnosti MDL však nebyla nejlepší. Rozhodně by podobný turnaj ještě někdy šanci dostat měl.

plyšák

Nejen Disneyland je zvláštním místem, kde se hrála či bude hrát Dota 2. Na začátku roku 2020 se můžeme těšit na druhý Minor DPC sezóny, který se odehraje na Ukrajině v zimním lyžařském středisku Bukovel. Ještě nevíme, kde přesně se bude hrát, ale pořadatelé z WePlay nepochybně vytvoří úžasnou a přívětivou atmosféru pro diváky na místě i u monitorů. Na obrázku můžete vidět kreativitu pořadatelů na Reshuffle Madness, jednom z jejich předchozích turnajů. Právě kreativita a zábavné vstupy mezi zápasy jim zajistily možnost pořádat turnaj pod záštitou Valve.

WePlay Reshuffle Madness