Přejít k hlavnímu obsahu

NIO byl obviněn z rasismu proti protihráčům, eSuba jej za to tvrdě potrestala

14. 1. 2021 | 12:32 Counter-Strike 2
Ani v roce 2021 není nouze o kauzy, jednu aktuální musela v současnosti řešit také eSuba. Jedna z opor CS týmu NIO byl totiž hráči rumunského týmu Nexus obviněn z rasismu při tréninku, kdy si změnil in-game nick na "cigoš".
nio esuba
nio esuba

Celý incident se stal při tréninkovém utkání, kde se hráči CZC.eSuba střetli s rumunským celkem Nexus. V průběhu zápasu, kdy podle vyjádření soupeřů hráči CZ/SK týmu zrovna prohrávali, si esubák Dominik "NIO" Maxian změnil herní nick na cigošOrganizace eSuba v reakci na to oznámila na sociálních sítích, že slovenský hráč kvůli nesportovnímu chování zaplatí pokutu ve výši jednoho platu, a také obdrží napomenutí, kvůli kterému by v případě dalšího přešlapu NIO v týmu skončil.

Na první pohled se možná nejedná o tak obrovské provinění, je však potřeba vnímat také okolnosti. Nazývat Rumuny jako Romy je totiž pro občany tohoto státu za hranou, o to více, když je použit hanlivý výraz jako cigán nebo jeho anglická alternativa gypsyJedná se zkrátka o předsudek, který do dnešní doby nepatří. Aby toho ale nebylo málo, jeden hráč celku Nexus je právě romského původu.

NIO se snažil své chování na Twitteru zlehčovat a tvrdil, že ve slovenštině to vlastně znamená něco naprosto jiného. Celou konverzaci naleznete po prokliku obrázku.

nio twitter

Slovenský hráč se nakonec hráčům Nexus Gaming omluvil a rumunští střelci celou záležitost uzavřeli. Snad se NIO ze svého trestu poučí a podobnému nesportovnímu chování se v budoucnu vyhne. I kdyby totiž nebyl výraz rasistický, stále by se jednalo o pořádný přešlap. Změnit si jméno kvůli zesměšnění soupeře je možná v pořádku při matchmakingu, v profesionálním prostředí se však jedná o něco, co je daleko za hranicí fair play. Vedení eSuby si tak za řešení situace rozhodně zaslouží pochvalu.

Vyjádření eSuby na Facebooku zní následovně: „Za celý tým eSuba bychom se chtěli upřímně omluvit našim fanouškům, a především organizaci Nexus Gaming, se kterou máme dlouhodobé vztahy a zajistíme, aby se takovéto chování již neopakovalo.“ NIO oficiálně dodal následující: „Chcel by som sa ospravedlniť za moje správanie a nepríjemnú situáciu, ktorá vznikla pri practise. Prijal som svoje potrestanie a budem niesť následky. Ešte raz sa ospravedlňujem organizácii Nexus Gaming a sľubujem, že sa to už nebude opakovať.“

Aby toho nebylo málo, ukázku podobného chování zveřejnil na Twitteru také hráč týmu Budapest Five András "coolio" Fercsák. Ten tvrdí, že když ve společném utkání několikrát po sobě zabil NIA, slovenský střelec mu do chatu napsal vzkaz "pri.ebanec". Podobné chování ze strany slovenského hráče tak nebylo ojedinělé.

Na konec je potřeba zmínit, že CZC.eSuba právě teď prochází změnou sestavy poté, co tři hráči z loňské sestavy přeběhli do organizace ENTERPRISE. I přes incident by však NIO měl mít své místo v nové sestavě jisté. Je zároveň otázkou, zda by se vůbec celý incident řešil, kdyby na to hráči rumunského celku neupozornili na Twitteru.

Štítky: eSuba, Nexus Gaming, NIO
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.