Přejít k hlavnímu obsahu

Nový trenér SINNERS KETUBOR: V Austrálii jsem skončil kvůli příležitosti u mousesports

29. 12. 2020 | 16:50 Counter-Strike 2
Na závěr roku jsme si pro vás připravili velký rozhovor, konkrétně s novým trenérem domácí CS:GO jedničky, Michalem 'KETUBOR' Csontošem. Ten se do Evropy vrací po angažmá v australském celku Paradox Gaming, ve hře ale kromě SINNERS byli také mousesports. Zkušený matador a několikanásobný český mistr se však rozpovídal na spoustu dalších zajímavých témat.
KETUBOR
KETUBOR
Zdroj: Zdroj

Jak se semlel tvůj konec v Austrálii? Ty sám už jsi v Paradox nechtěl pokračovat?

To je jednoduché. Na Whatsapp mi přišla zpráva od Frozena a už jsem věděl, že se něco kuje, protože mousesports neměli kouče. Normálně mi řekl, že jsou na stole možnosti mithR, kzy nebo já, protože mě navrhl přímo Frozen. Jednoznačně jsem řekl chlapcům z Paradox, že s nimi už jen dohraju poslední turnaj. Měl jsem smlouvu do konce roku a neměli s tím ale žádný problém, takže to chápali. Věděl jsem, že i kdyby mousesports nevyšli, tak můžu bádat někde v Evropě a dostat jiné angažmá, kde budu hrát s těmi nejlepšími. V Austrálii to byl pro mě spíš takový bootcamp pro angličtinu a zkouška žít někde venku.

Neměl jsi nějaké nabídky z lepších týmů, například Renegades? Nebo by to nebylo lákadlo?

Určitě bych se s Renegades nějak dohodl, kdyby to nevyšlo v mousesports. Vím, že mi Frozen chtěl dohodit i nějaké jiné týmy, ale i kdybych šel tímto směrem, tak se nebojím, že bych nikde nezaparkoval. I kdybych zůstal v Austrálii, tak jsem stále za vodou, protože se můžu věnovat tomu, co mám rád. V SINNERS jsem ale pořád cítil mé bývalé hráče, a když jsem to s nimi na MČR zkusil, tak to bylo hodně fajn.

A co teda ta Evropa? Neudělal sis zatím takové jméno, aby jsi dostal nabídky odsud?

V podstatě ne, žádnou velkou jsem neměl kromě toho, že mé jméno padlo u mousesports. Nebojím se toho, že bych nemohl dostat nabídku, protože coach bug odrovnal spoustu trenérů a těch je dnes velký nedostatek. Kdyby mi třeba Striker udělal novinku na HLTV (smích), tak si dokážu najít tým, stejně jako znám kopu bývalých hráčů ve světě, kteří by mi dokázali pomoct, ať už je to Frozen, STYKO nebo GuardiaN. Kdybych chtěl, tak se všech zeptám, ale touto cestou jít nechci. Chci si renomé vydobýt sám, a třeba to můžeme dokázat právě se SINNERS.

KETUBOR
KETUBOR
Foto: Instagram /ketubor

Kdy tě poprvé oslovili SINNERS? Jaký byl tvůj první pocit nebo reakce?

SINNERS mě oslovili zrovna v období, kdy mi Frozen napsal ohledně mousesports a já jsem chtěl odejít z Paradox, nějak se to dobře natimingovalo. SINNERS jsem nevnímal jako nejlepší nabídku pro mě jako osobu z hlediska zázemí, lepší smlouvy a tak dále. Mohl jsem počkat a vybrat si něco tímto směrem, ale i tímto jsem chtěl ukázat, že nejdu pouze za penězi a chci opravdu něčeho dosáhnout.

Jak se vyvíjel ten váš vzájemný vztah? Od výpomoci až k trvalému podpisu smlouvy.

Všechno bylo o tom, že MČR samotné bylo takovým testem, jak si sedneme. Poslechl jsem si zápas, turnaj a potom jsem to nějak neřešil a podpis přišel. Nějaké papírování není pro mě, já potřebuju hrát. (smích)

Proč právě SINNERS? Měl jsi nabídky i z jiných týmů na domácí scéně?

Kromě SINNERS jsem dostal nabídky i z jiných česko-slovenských týmů, hlavně v Entropiq byl ode mě velký zájem a už jsem tam jednou nohou skoro byl. Oni dokáží dobře člověku vymluvit díru do hlavy, aby odpověděl tak, jak oni potřebují. Klobouk dolů za to, co dělají, ale není to můj styl, takže jsem zpětně rád, že jsem tuto nabídku odmítl. Nahněval jsem sice asi pár lidí, ale tak... Jen jeden tým může mít nejlepšího kouče. (smích)

S tvým příchodem přišla i změna snipera. Měl jsi nějaké slovo u příchodu oskara?

Když se řešil můj příchod do týmu, tak už tam jsem naznačil, že v roli snipera vidím problém, když jsem sledoval dema. Chtěl jsem si ale všechny poslechnout a zahrát si s nimi, takže i já musím na jednu stranu uznat, že CaNNiE jako hráč udělal velký progres, i v rámci přípravy na MČR byl jedním z těch, kteří pro vítězství udělali maximum. Byl jsem s ním na MČR spokojený, ale dlouhodobě by tato struktura nefungovala, protože SINNERS potřebují snipera úplně jiného typu. Tím, že přišel Tier 1 hráč, tak bylo hotovo. Mně to ale bylo víceméně jen oznámené, příchod oskara jsem neřešil. Bral jsem to asi tak, že jak někdo sbírá kartičky, tak já jsem si do své sbírky přidal dalšího top hráče, se kterým můžu na naší scéně spolupracovat.

Jak jsi po měsíci s oskarem spokojený? Plní přesně tu roli, jakou jsi doufal, že zvládne?

Upřímně jsem nevěděl, co mám očekávat, protože jsem s ním v životě nehrál, i když mi něco říkali queztone, Frozen nebo STYKO. Jsem ale strašně rád, že je v týmu, protože se i já díky tomu můžu učit nové věci. I v mém věku se stále potřebuju učit nové věci, ačkoliv už nejsem nejrychlejší. (smích) Možná se budu opakovat, ale je neskutečně cítit, že máme v týmu Tier 1 hráče. Strukturou, přístupem nebo ukončováním kol, to vše by potřeboval každý česko-slovenský tým, aby se probudil z toho "profesionálního" hraní, za které ještě hráči někdy štěkají, jak málo za to dostávají.

Sešlo se načasováním všechno na jedničku? Myšleno ve smyslu, jestli je tahle sestava opravdu to nejlepší z nejlepšího, co domácí scéna po všech stránkách může nabídnout? Vypadá to totiž, že všechno do sebe zapadá – největší česká ikona, největší vycházející hvězda, nejzkušenější trenér, profesionální zázemí a tak dále.

Naprosto přesně do posledního slova. Řeknu to na rovinu, SINNERS mají momentálně všechno, co česko-slovenský tým může mít, když nepočítám hráče, kteří působí v zahraničí. Kdybychom měli vyměnit kteréhokoliv člověka, tak ta důležitá chemie hned upadne. V SINNERS jsme se teprve každým dnem poznávali, kdo jaký je, ale už teď těším na leden a první play-off, protože v prosinci jsme si zahráli hodně pěkně.

KETUBOR
KETUBOR
Zdroj: KETUBOR

Pojďme ale dále. Zajímá mě, jak ty osobně vnímáš jiné trenéry na domácí scéně? Nikomu se dlouhodobě nedaří přetavit práci v úspěchy, naopak to vypadá, že se vždy kvůli něčemu zaseknou na místě.

Možná to vyzní namyšleně, ale na domácí scéně neberu jiné trenéry jako nějakou konkurenci. Někteří si tu berou 15, 20 procent z prize poolů a v podstatě nedělají nic, jen se nechají fotit, to mě trošku štve. Koučové u nás jsou spíš takové mediální ikony, ne někdo, kdo sedí každý den deset hodin u sledování dem a hledání chyb či nových možností. Možná jsem měl v minulosti štěstí na to, koho jsem mohl koučovat, ale stejně tak ti hráči chtěli hrát se mnou a ne s nimi. Nechci nikomu křivdit, ale zatím jsem tu nepocítil, že bych měl z nějakého kouče u nás strach, že můj tým přečte a připraví se na něj. Nikoho neberu jako konkurenci, ale doufám, že mě v roce 2021 někdo překvapí, protože když proti někomu jdu hrát, hned vím, jaký styl můžu očekávat, ty stejné chyby a tak podobně. Trenéři tu nemají žádný respekt, neumí si ho udělat, takže jim hráči oponují a neposlouchají je. Není to jen chyba jejich, protože i někteří hráči by si zasloužili aspoň půl roku na vojně, aby se dali do normálu.

V závislosti na to se zeptám, jestli si dokážeš představit, že by ses na domácí scénu vrátil do jiného týmu? Pokud bys nešel do SINNERS, co bys teď v životě dělal?

Na rovinu si nedokážu představit působení v jiném česko-slovenském týmu, než jsou SINNERS. Nevidím důvod, proč bych měl jinak dělat krok zpět. Pokud si někdo myslí, že jsem u SINNERS ten krok zpět udělal, tak já jsem podle mě udělal krok dopředu v rámci toho, že jsem dal přednost domácí scéně. Doufám, že každý pochopí, že jsem to udělal hlavně pro to, abych někam posunul české a slovenské hráče. Některé organizace jsou nafouknuté a myslí si, že tu mohou vládnout, i když nedokázali zatím nic. Pro mě je podstatné, abych posunul česko-slovenský esport minimálně v CS:GO a doufám, že si mi to v blízké době podaří. Chtěl bych hlavně, aby chlapci pochopili, že můžou být dobří a můžou se někam dostat. Stačí jen pochopit, že všechno musí mít základní systém, a jak jednou řekl Quake hráč Infinity – trénovat, trénovat, trénovat, trénovat a trénovat.

Kde se jednou vidíš jako trenér? Jaký je tvůj dlouhodobý cíl a co pro něj děláš?

Pokud mám být upřímný, tak nevidím důvod, proč bych se například se SINNERS nemohl dostat do TOP 30 a být plnohodnotný kouč nejlepší třicítky. Stejně tak nevidím důvod, že kdybych nebyl v SINNERS, tak bych si neměl být schopný najít si zázemí v jiném týmu TOP 30. Proto jsem i odcestoval do Austrálie, abych se naučil lépe anglicky a pochopil jinou mentalitu, studoval více psychologii a šperkoval své kvality v roli, kterou jsem vždy chtěl dělat, a patřil v ní mezi to nejlepší, co naše scéna kdy měla. Byla to moje legacy, že to dokáže opravdu každý, když bude pracovat na sobě a na tom, co miluje. Samozřejmě, že chci patřit mezi nejlepší trenéry světa, můj dlouhodobý cíl je ale naprosto jednoduchý – ještě jednou bych chtěl složit tým s Frozenem, a to nevidím do budoucna jako nereálné.

Pokud bys měl říct jeden tým, odkud by sis přál vysněnou nabídku, který by to byl a proč?

Doteď to byli mousesports, ale zvolili si horšího kouče, tak nevadí. (smích) Vysněný tým jinak nemám, už mi není patnáct let, abych čekal dalších deset. Klidně bych ale koučoval slovenský nebo i český nároďák. Spíše mám vysněné hráče, čímž se zase vrátím k tomu, že bych chtěl ještě jednou být v jednom týmu s Frozenem. V životě jsem lepší symbiózu neměl a to, jak dokážeme spolupracovat, je přesně ten životní styl, který mě bavil a který mi chybí. S člověkem jako Frozen bych ještě dokázal trénovat několik roků.

KETUBOR
KETUBOR
Foto: Instagram /ketubor

A na závěr, čeho chceš v roce 2021 dosáhnout, abys mohl být s angažmá v SINNERS opravdu spokojený?

Absolutně se nebudeme zaměřovat na česko-slovenskou scénu – nikdo nám tu nesahá po paty a nikdo nás tu nedokáže porážet, a i když některé zápasy byly close, tak každý si pamatuje jen výherce a neřeší, kdo byl druhý nebo třetí. Klidně ať si někdo převezme vládu nad domácí scénou, to jim bude stačit. My budeme cílit na evropské turnaje a zkusit se postupně posouvat v HLTV žebříčku až k TOP 30. Chceme udělat co nejlepší výsledky v co nejkratším čase, abychom ukázali, že na to máme. V první řadě ale musí organizace i sponzoři pochopit, že jakmile se budou mixovat domácí zápasy s evropskými turnaji či kvalifikacemi, tak kredit toho týmu zbytečně upadá. Nikoho ve světě nezajímá, že jsi vyhrál MČR nebo jinou ligu pětkrát po sobě. Lidi tohle někdy nechápou, ale já bych se tomu chtěl vyvarovat, i když vím, že vzhledem ke sponzorům to na sto procent nepůjde. Co nejméně hrát domácí turnaje a soustředit se na zahraničí je pro mě priorita číslo jedna.

Přál bych si taky, aby se každému jednomu hráči v týmu hrálo dobře a aby každý pracoval tak, jako doteď. Upřímně jsem už dlouho neviděl tak tvrdě makající tým, jako je těchto pět hráčů SINNERS, stejně jako předtím CaNNiE. V životě už jsem odtrénoval spoustu hráčů a spolupracoval jsem i s velkými jmény, ale co vidím v tomhle týmu, tak málokdo na naší scéně si pro to jde takhle tvrdě a málokdo obětuje život tomu, co chce dosáhnout. A tahle obětavost je přesně to, co potřebujete, když se ptáte, jak být ještě lepší – oddat tomu vše, nic jiného ve vaší hlavě nemůže existovat, jen tahle jedna priorita. Do nového roku bych tak chtěl, aby každý jeden hráč pochopil, co je to obětavost pro tým... A možná tu začnou vznikat noví SINNERS.

A pro mně osobně? Abych si vydělal tím CSkem trošku více peněz. (smích) Nemůžu přece být nejhůře placený kouč, až se dostanu do TOP 20 světa. (smích) Chtěl bych pozdravit celou svoji rodinu na Slovensku a taky poděkovat naprosto všem, kdo nám fandí i v této těžké chvíli covidu. Vydržte a snad bude ten další rok lepší.

Štítky: ketubor
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.