Přejít k hlavnímu obsahu

Ochránci zvířat protestují proti hře Animal Crossing: New Horizons

23. 5. 2020 | 21:17 Všechny hry
Animal Crossing je jednou z nejzajímavějších herních sérií od studia Nintendo, už třeba kvůli tomu, že nabízí naprosto otevřený gameplay či propojení s reálným časem. Její nejnovější přírůstek nazvaný New Horizons se stal ihned po svém vydání obřím hitem, evidentně si ho ale neužívají všichni. Snad s nejdivnější kritikou nyní přišla organizace PETA bojující za práva zvířat.
Animal Crossing
Animal Crossing

Aktivisté všeho druhu jsou rozhodně obdivuhodní minimálně svým zapálením pro věc, ať už jde o cokoliv. To ale dost často bohužel znamená i to, že boj za svůj pohled na svět dotáhnou až do absurdní roviny, čímž se většinou minimálně extrémně ztrapní. A nebo proti sobě pošlou celý internet. To druhé je přesně to, co se nyní stalo aktivistům z organizace PETA, která v sobě sdružuje bojovníky za práva zvířat. Co přesně se stalo? Podívejme se na to postupně.

Dvacátého března vydalo Nintendo hru Animal Crossing: New Horizons, která se drží klasického konceptu této série, sestává tedy vlastně pouze z hráčova vlastního avatara bydlícího v prostředí, kde jsou mimo vás už akorát tuny lehce polidštěných zvířátek. V průběhu hry pak můžete dělat spousty všemožných aktivit, jako lovit ryby či sbírat brouky, a celá série se tak nepochybně zaslouženě řadí mezi tzv. wholesome hry, tedy zkrátka příjemné, krásné tituly bez žádného vraždění či nadávek. Jen vy a miliarda zvířat? Ano, to bychom jako wholesome prostě označili také.

Kvůli tomuto svému jednoduchému konceptu, který vám jako hráči dává příjemný pocit propojení s přírodou a samozřejmě nabízí pohled na spoustu roztomilých mazlíčků, jde zkrátka o hry, u kterých byste čekali, že nikoho nenaštvou. Samozřejmě, někdo chce radši akci nebo nadupaný příběh, a takovéto tituly si tak oblíbit nemusí, ale dát jim kvůli těmto důvodům negativní hodnocení, to není to samé jako být z jejich samotné existence znechucený. A vzhledem k tomu, že New Horizons se dříve etablovaného mustru opravdu drží, na první pohled nebyl důvod, aby tomu zde bylo jinak. Naopak, hra se setkala s neskutečně přívětivým přivítáním a s pěti miliony prodanými kopiemi za měsíc dokonce pokořila rekord.

Zavděčit se všem ale nejde a ano, i New Horizons někteří lidé úplně neocenili, jenže to je problém související se samotným konceptem celé série, který jednoduše nemá v plánu zabavit lidi, jež ve hrách milují přestřelky a rychlou akci. Kde je tedy ten problém přímo s tímto titulem? V jedné ze stěžejních součástí Animal Crossing, která je na druhou stranu paradoxně fanoušky série velice oblíbená.

Jde o herní muzeum vedené sovou jménem Blathers, která se do něj snaží nasbírat všemožné zvířecí exponáty. Pro hráče má samozřejmě hlavní funkci v tom, že právě vy jste ten, kdo Blathersovi zvířátka obstarává, a tak od něj nejen dostáváte určité odměny, ale hlavně je expozice muzea vaší vlastní herní sbírkou. Říkáte, že nevidíte, kde je zde ten problém? Ano, my také ne a vlastně ani nikdo normální, nezaslepený svojí fanatickou víru v určité (jinak klidně i zajímavé a úctyhodné) ideály.

Animal Crossing

A jsme zpátky u aktivistů! Ještě jednou zde raději zmíníme, že proti aktivismu obecně rozhodně nic nemáme, občas to ale prostě smysl nedává. A když jde o hry, zvlášť o tak wholesome jako ty ze série Animal Crossing jsou, tak se občas prostě zarazíme. Asi už chápete, o co jde, ano, toto muzeum je (asi kvůli jeho neobvyklé popularitě až u New Horizons) právě tím, co se stalo trnem oku organizaci PETA, kteří ve videu zveřejněném na svém Twitteru požadují odstranění Blatherse ze hry a propuštění jeho "zajatců".

To je tak šílené, komické, znepokojující a smutné zároveň, že jsme o tom prostě museli napsat. My asi tušíme, že tak nějak každý chápe, proč je tohle naprostá pitomost, na závěr se ale pokusíme ještě trochu rozebrat náš pohled na věc. Na úvod začněme tím nejvíce bijícím do očí, tedy tím, že je naprosto nepochopitelné požadovat práva pro herní zvířata. Proboha, v kolika hrách umírají lidé, v kolika hrách je mučení a komu to vadí? Ano, samozřejmě že se někdo takový najde, myslíme to ale ve stejném kontextu, ze kterého vychází tato nespokojenost ze strany PETA. Komu prostě vadí vraždy ve hrách v tom smyslu, že je bere, jakoby se děly v realitě? Kdo si kdy, i v tisíckrát realističtěji vypadajících hrách, stěžoval, že mučení je špatně, protože to NPC, které se stalo jeho obětí, bolí?

 

Ne, tohle nechápeme a nikdy nepochopíme. Jak moc velcí fanatici musíte být, abyste zde logiku viděli? Jak moc dogmaticky musíte na tuto problematiku nahlížet, abyste ho aplikovali i na videohru? No, nic, tohle snad dále rozebírat nemusíme, horší ale je, že tím to nekončí! Jako další nám připadá podstatné zmínit, že PETA zde kritizuje hru, která jinak hráče učí úctě k přírodě či dělá přáteli se zvířaty. Vždyť jim doslova dokonce ve hře můžete dávat dárky! A i samotný Blathers má své muzeum vlastně proto, aby jiné vzdělával... Bože, tohle prostě nemůže dávat smysl nikomu.

Na úplný konec bychom ještě rádi vypíchli dva detaily, které celý přístup PETA dělají mimo všeho již zmíněného ještě pokryteckým. Mimo propuštění v muzeu žijících zvířátek totiž vyžadují, aby byl ze hry odstraněn sám Blathers. Co to sakra je? Pokud vám ve hře vadí uzavírání zvířátek, neměli byste proboha stejně bojovat i proti jejich vraždění? Tak jak můžete chtít to věznění vyřešit tím, že jiné zvíře zabijete, resp. naprosto vymažete z historie? A jako by tohle nebylo dost, tak navíc, pro natočení již zmíněného protestního videa, aktivisté ještě nejen vývojáře podpořili zakoupením minimálně šesti kopií, ale navíc ještě sami museli nějaká zvířata ulovit a darovat Blathersovi do jimi kritizovaného zajetí!

Zdroj: ladbible.com
Štítky: animal crossing
miluju videohry a hlavně ligu legend