Přejít k hlavnímu obsahu

Pět legendárních hráčů, kteří nikdy nevyhráli Major

19. 3. 2020 | 09:04 Counter-Strike 2
Vyhrát Major je snem snad každého hráče CS:GO. Dvakrát ročně se o titul nejlepšího týmu světa přijde utkat 24 celků, vyhrát vždy může jen jeden. Na nejvyšší metu již během své kariéry dosáhlo 44 hráčů, stále však existují legendy, kterým se to dosud nepovedlo a dost možná už ani nepovede. My vám teď ukážeme pět legendárních hráčů, kterým titul z Majoru chybí.
GuardiaN
GuardiaN

Do žebříčku jsme zařadili pouze hráče, kteří se mezi elitou pohybují či pohybovali už nějakou řádku let a zúčastnili se alespoň osmi CS:GO Majorů. V žebříčku tak není například ZywOo či Twistzz, kteří už patří mezi stálice světové scény, jejich kariéra je však teprve na začátku.

#5 -  Belgie Adil "ScreaM" Benrliton

Jedna z největších ikon začátků CS:GO a ve své době jedna z největších hvězd francouzské scény. Díky svému neskutečnému skillu patřil ScreaM mezi nejpopulárnější hráče a hned v roce 2013 se dostal na sedmé místo v žebříčku TOP20 hráčů. Za svou kariéru si zahrál za většinu špičkových francouzských celků, ať už se jednalo o VeryGames, Titan nebo G2, spolu s rainem založil také tým Kinguin, který se během pěti let postupně změnil na dnešní FaZe Clan.

Scream

Ale i přesto však na nejvyšší metu nikdy nedosáhl. Nejblíže tomu měl při úplně prvním CS:GO Majoru, DreamHack Winter 2013, kdy se jeho tým VeryGames umístil na 3. místě. Největší rána v jeho kariéře však přišla na přelomu 2014/2015. Tehdy si nemohl zahrát DH Winter Major 2014, jelikož jeden z jeho spoluhráčů v Epsilon dostal VAC ban a tým byl z turnaje vyloučen. Kompletně však tým umřel až na začátku nového roku, kdy jeho spoluhráči úmyslně vypustili zápas a všichni hráči kromě něj obdrželi ban na Majory.

Po půlročním působení v Kinguin se vrátil zpět mezi elitu francouzské scény a prostřídal týmy Titan, EnVyUs a G2. To však již byla slavná francouzská éra na ústupu a ScreaM se tak na rozdíl od většiny ostatních francouzských kolegů na vrchol nikdy nepodíval.

#4 -  Spojené státy americké Jonathan "EliGE" Jablonowski

Jedna z největších amerických hvězd, jehož kariéra je od samotného začátku spojená s týmem Liquid. EliGE se k týmu přidal již v roce 2015 a spolu s nitrem je jediným hráčem, který v barvách amerického týmu střílí doteď. A i když první velké tituly získal na své konto až při loňské spanilé jízdě, k Major titulu měl blízko již mnohem dříve.

V roce 2016 totiž přijel od Spojených států zachránit svou kariéru s1mple, který byl v tu dobu považovaný za skvělého, ale neskutečně toxického hráče. Přesto mu dal tehdejší kapitán týmu Hiko šanci a byla to trefa do černého. Synergie, kterou tato sestava měla, byla vyjímečná.

elige

To Team Liquid předvedl hlavně na prvním Majoru roku, domácím MLG Columbus, kde dokráčel až do semifinále proti tehdejším vycházejícím hvězdám a pozdějším vítězům turnaje, brazilským Luminosity. Tehdy však Liquid předvedli něco, co je dosud považováno za největší choke v dějinách. Liquid sice vedli na první mapě 15:9 a na druhé dokonce 15:6, ani jednu mapu však nedotáhli do vítězného konce. Možnost reparátu měli na druhém Majoru roku, ESL One Cologne, kde se naposledy sešli se s1mplem. Tam se dostali až do finále, kde se opět utkali s Brazilci, ti jim však nedali nejmenší šanci a sen o prvním americkém titulu se rozplynul.

Velké naděje se do týmu vkládali také loni, kdy Liquid jeli do Katowic i do Berlína jako velcí favorité. I přes tuto pozici však v obou turnajích vypadli již ve čtvrtfinále a EliGE tak na svůj Major titul musí dále čekat.

#3 -  Bosna a Hercegovina Nikola "NiKo" Kovač

V roce 2015 vlétl NiKo na CS:GO scénu jako kometa a byla mu prorokována velká budoucnost. Jeho výkonů si tehdy všiml i tým mousesports, který jej zlákal do svých řad. Právě tento tým mu dal příležitost vyrůst v komplexního hráče, kvůli problémům se stabilní sestavou se však NiKo v Mouz také zasekl. Kromě role hvězdného hráče a awp totiž plnil také roli leadera a taktika. Výkony nebyly takové, jaké by si NiKo přál a nepřicházely ani kýžené výsledky.

Vysvobozením byl až rok 2017, kdy NiKo přestoupil do FaZe Clanu a rázem byl v týmu, který patřil mezi nejlepší na světe. Na svém prvním Majoru s novým týmem, PGL Krakow, sice skončil na katastrofálním posledním místě ve skupinách, to však pro tým znamenalo pouze motivaci a snahu se zlepšit. Do sestavy se navíc přidali GuardiaN a olofmeister a nový supertým byl připraven sbírat trofeje. Na lednový Major v Bostonu vstupoval FaZe Clan jako favorit a po spanilé jízdě až do finále to vypadalo, že týmu už v titulu nic nestojí v cestě.

niko

S tím však nesouhlasil tým Cloud9. Hvězdný americký celek totiž v Bostonu zářil a s podporou amerického publika se dostal až do finále. V jednom z nejlepších zápasů historie CS:GO předvedli Američané svou životní formu a po prodloužení ve třetí mapě dokázali získat první a zatím jediný Major titul pro americkou scénu. 

Po této prohře šla morálka i forma týmu dolu a FaZe Clan se k výhře Majoru od té doby nepřiblížil. Zlom může přijít v květnu, kdy se FaZe Clan poprvé představí na Majoru s coldzerou v sestavě, která zatím podává slibné výkony.

#2 -  Ukrajina Oleksandr "s1mple" Kostyliev

Člověk, který je mnohými považován za nejlepšího hráče, který kdy hrál CS:GO, a také nejlepší hráč roku 2018. Je držitelem množství titulů a ocenění, ten nejdůležitější titul mu však chybí.

Začátek cesty za Major titulem sdílel s EliGEm v týmu Liquid, kde jak již bylo řečeno, dokázal doputovat do semifinále a finále Majoru, ani na jednom však Team Liquid nebyl úspěšný.

s1mple

Po svém severoamerickém restartu kariéry se již jako světová superstar vrátil zpět na Ukrajinu, kde dostal nabídku hrát za nejlepší rusky mluvící tým Natus Vincere. V týmu nahradil kapitána a leadera Zeuse, jen krátce poté však došlo k výraznému omezení coachů v CS:GO, kvůli čemuž chyběl týmu leader a s1mplovi a spol. se nedařilo. Zlom přišel až po dvou letech, kdy se do týmu vrátil Zeus a přišla také mladá hvězdička electronic. To se ukázalo jako správný krok a tým sbíral jeden titul za druhým.

Svou pozici mohli Na´Vi potvrdit právě na druhém Majoru roku 2018, FACEIT London, kde jeli v roli jednoho z hlavních favoritů. Do cesty se jim však ve finále postavil tým Astralis. Ti již v té době byli nezastavitelnou mašinou a po drtivé výhře doslova zničili s1mplův sen o titulu.

Teď, v roce 2020, jsou to však Natus Vincere, kdo díky drtivému vítěství na IEM Katowice drží pozici světové jedničky. Pro s1mpla a spol. tak není zdaleka nic ztraceno a budou to oni, kdo pojede na květnový Major v Riu jako největší favorit na zisk titulu. 

#1 -  Slovensko Ladislav "GuardiaN" Kovács

Tak blízko, přesto tak daleko. Tak by se dal popsat GuardiaNův sen o vyhraném Majoru. GuardiaN patří mezi největší hvězdy v historii CS:GO, o čemž svědčí fakt, že od roku 2013 až do roku 2018 ani jednou nechyběl na seznamu 20 nejlepších hráčů roku. Svou kariéru spojil s týmy Natus Vincere a FaZe Clan, ani v jednom však titul nezískal.

I když GuradiaN zářil na scéně již od roku 2013, zpočátku se jeho Natus Vincere na Majorech vůbec nedařilo. Až v roce 2014 skončil v semifinále DreamHack Winter Majoru, ale na první finále si musel ještě rok počkat. Poprvé se totiž ve finále objevil na DreamHack Cluj-Napoca 2015, kde se o titul utkal s týmem EnVyUs. Proti Francouzům však nezvládli vyhrát ani jednu mapu a GuardiaN odjížděl domů pouze se smutkem.

GuardiaN

Chuť si však mohl spravit hned na dalším Majoru, MLG Columbus. I tam totiž Natus Vincere dokráčeli až do finále, kde se setkali se stále ještě nováčky na světové scéně, brazilskými Luminosity. I zde jsme byli svědky vyrovnaného souboje, když první mapa šla až do prodloužení, s kapkou štěstí ji však vzali na svou stranu Luminosity. Druhá mapa však byla jasně v režii Brazilců a byl to nakonec právě FalleN, kdo pozvedl titul nad hlavu a nastartoval Brazilskou éru.

Forma Na´Vi poté čím dál víc klesala až nakonec došlo k přestupu GuardiaNa do FaZe Clanu, kde se v půlce roku 2017 setkal s hráči jako NiKo, olofmeister a karrigan. Tento supertým plný hvězd rychle ukázal svůj potenciál a hned na dalším Majoru v americkém Bostonu dokráčel do finále. Zde však moto do třetice všeho dobrého bohužel neplatilo. GuardiaN a spol. nedokázali zastavit americký sen a v nejtěsnějším Major finále všech dob si připsal historický titul tým Cloud9.

GuardiaNova pohádka o majoru tak skončila špatně. Od té doby se FaZe Clanu již nedařilo jako dříve a ani návrat do Natus Vincere v půlce loňského roku nepřinesl kýžené výsledky. Momentálně je GuardiaN na lavičce a je otázkou, zda se vůbec někdy na Major ještě podívá.

Štítky: CS:GO Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.