Přejít k hlavnímu obsahu

Pět výher, pět MVP. Bjergsen dotáhl TSM po dvou letech k titulu

7. 9. 2020 | 09:55 League of Legends
Po dvou letech míří pohár pro vítěze severoamerické LCS opět do tábora TSM a znovu u velkého triumfu stojí Biofrost, Doublelift a hlavně dánský midlaner Søren "Bjergsen" Bjerg, který zažil skvělý letní split a v play-off si dokonce za pět vyhraných zápasů odnesl pět ocenění muže zápasu.
TSM LCS 2020
TSM LCS 2020

Cesta TSM k historicky sedmému titulu amerických šampionů nebyla vůbec jednoduchá. Ani po návratu Doublelifta s Biofrostem se totiž tým na začátku letního splitu nezařadil mezi špičku a dlouho se držel ve středu tabulky. Nakonec se TSM dokázali dostat do play-off ze čtvrtého místa, ale jen o bod za druhými Cloud9, a to hlavně díky dobré formě v závěru základní části, kdy dokázali pravidelně porážet papírově slabší soupeře. Do play-off ale jako favorité rozhodně nevstupovali a navíc vyřazovací část započali prohrou 0:3 proti Golden Guardians. 

Možná, že ale právě tato jednoznačná prohra byla přesně to, co tým potřeboval. Díky jízdě v pavouku poražených totiž Team SoloMid mohl upravit svůj herní styl a nabrat potřebnou herní praxi ve formátu BO5. Po výhře 3:0 nad Dignitas přišla odveta proti Golden Guardians a znovu to vypadalo zle. Za stavu 0:2 se však tentokrát hráči TSM dokázali semknout a třemi výhrami v řadě sérii otočit. V ten moment možná nastal ten klíčový zlom. Přišla totiž výhra nad tápajícími Cloud9, která Bjergsenovi a spol. zařídila postup na Worlds a z týmu viditelně opadl ten obrovský tlak, který se konkrétně u TSM zmiňuje denodenně. 

Velkým důvodem, proč byli TSM tak úspěšní ale není samozřejmě jen Bjergsen, kterému se nejlépe dařilo za Zileana, se kterým vyhrál v play-off pět z pěti her, ale ve finále dokázal dominovat i za Twisted Fata. Často byl opěvován také Broken Blade, který se prezentoval jako jediný toplaner v LCS jako jeden z primárních carry hráčů. Proti Cloud9 vytáhl dokonce Luciana, v zápasech proti Team Liquid se mu dařilo třeba za Renektona, Jayce či Irelii a výrazně dopomohl k vítězství 3:2. V samotném finále se blýskl za Camille a Jaxe.

Jungler Spica byl během základní části velmi často kritizován, ve většině případů navíc právem. V průběhu play-off ale pookřál a ukázal se na velké škále šampionů. Velmi mu seděl například Sett nebo netradiční pick do jungle Shen, ale svou sílu ukázal na agresivnějších šampionech jako Nidalee či Graves. Botlane v jízdě TSM plnila spíše podpůrnou roli, což bylo ale velkou mírou ovlivněno samotnou metou, takže si Doublelift ve většině zápasů zahrál Ashe či Sennu. 

 

Samotná finálová série proti FlyQuest se pořádně protáhla, protože přišly technické problémy a navíc TSM ztratili vedení 2:0. FlyQuest se díky výborné týmové hře totiž vrátili do zápasu a překvapivě kvalitně se prezentoval i WildTurtle, který hrál v obou výhrách hlavní roli a jak za Sennu (6/1/6), tak i za Caitlyn (6/1/7) skvěle využil toho, že TSM své botlane tolik pozornosti nevěnovali.V rozhodující mapě se ale TSM znovu zmátořili a nakonec ji poměrně dominantně vyhráli v 33. minutě. Znovu zářil Bjergsen s Twisted Fatem, za nějž dohrál se skóre 5/0/11, ale svou roli svědomitě plnili v podstatě všichni hráči TSM, kteří se nedostali do nějaké větší nevýhody a naopak se jim i s pomocí Bjergsenových roamů dařilo své soupeře úspěšně zatlačovat.

TSM v poslední hře hráli zkušeně a dobrým pohybem po mapě si hlídali velkou většinu objektivů, díky čemuž mohli nad své hlavy pozvednout pohár pro vítěze. Na Worlds budou LCS reprezentovat krom TSM ještě FlyQuest, kteří se v obou splitech dokázali probojovat do finále a posledním reprezentantem bude Team Liquid, který zažil po 9. místě na jaře skvělou fazónu a na Worlds postupuje zcela zaslouženě. Hořkou pilulku v podobě čtvrtého místa museli spolknout Cloud9, kteří většinu sezóny působili jako neochvějná jednička, ale před letními play-off nezvládli správně přečíst novou metu a nakonec se do nejlepší trojice neprobojovali. 

Bjergsen LCS TSM