Přejít k hlavnímu obsahu

Platy Astralis a dalších dánských hvězd? Známe jejich údajnou výši

12. 7. 2020 | 14:59 Counter-Strike 2
Každého z nás asi někdy napadlo, kolik vlastně můžou vydělávat profesionální CS:GO hráči. Dánský portál BT.dk odhalil údajné platy dánských zástupců na kompetitivní scéně. Pokud vás zajímá, kolik bere bývalá dlouhodobá světová jednička Astralis, North v čele s MSL nebo MAD Lions, Heroic a Copnehagen Flames, přečtěte si následující článek.
dánští hráči
dánští hráči

Astralis

Podle BT.dk si každý jednotlivý hráč Astralis ročně vydělá 2,4 milionu dánských korun, což je asi 6,2 milionu českých korun. Tato částka se skládá převážně z peněz vyhraných na turnajích a sponzorství.

Rok 2019 byl pro Astralis zdaleka nejlepší v celé jejich historii. Jen na turnajích vyhráli 2 158 500 $. Hráči dánské jedničky z této částky dostali 90%, takže každý z hráčů si jen díky turnajům vydělal asi 388 530 $ (asi 9 milionů korun). Po přičtení dalších příjmů se dostáváme na neskutečných necelých 18 milionů korun na hráče. Jedná se jen o hrubý příjem bez jakéhokoliv zdanění, zdravotního pojištění a podobných částek, každopádně nám to stále poskytne skvělý náhled na to, jak se žije dlouholetému nejlepšímu týmu světa.

Hráči Astralis jsou zároveň spoluvlastníky organizace, proto dostávají z turnajů více peněz, něž jiné týmy. Je pro ně proto mnohem důležitější vyhrávat turnaje s gigantickými prize pooly. Značná část jejich loňské výplaty byla zapříčiněna právě dvěma vyhranými majory.

Astralis

North

Narozdíl od Astralis má každý z hráčů podepsanou individuální smlouvu, díky které se jejich výplatní pásky mohou dost lišit. Pokud ale jejich příjmy zprůměrujeme, dostaneme se na 1,5 milionu dánských korun (necelé 4 miliony korun). Stejně jako předchozí tým dostávají také 90% peněz vyhraných v turnajích.

Přesto, že se týmu loni příliš nedařilo, odnesli si z turnajů 222 000 $. Po osekání částky organizací a rozdělení mezi pět osob se dozvídáme, že hráč oblékající dres North si mohl loni přijít asi na 6 000 000 korun.

north

Heroic, MAD Lions, Copenhagen Flames

Přesto, že Heroic a MAD Lions předčili North ve světovém žebříčku podle HLTV, výplaty hráčů nedosahují ani zdaleka takových částek. Hráči obou těchto týmů si přijdou na necelé tři miliony korun ročně. Více informací o jejich příjmech portál nezveřejnil.

Copenhagen Flames nedávno prodali celý svůj lineup organizaci x6tence za 1 000 000 $, ale svým hráčům platili přibližně 2 275 $, což vychází asi na 50 000 korun.

mad lions

Všechny zmiňované částky jsou pouze přibližné, při výpočtu výplaty je třeba vzít v potaz mnoho faktorů a hodnoty k některým z nich jsou nedohledatelné. Na druhou stranu, každý si podle toho může udělat alespoň náhled na rozdíly mezi jednotlivými týmy, zjistit, z čeho vlastně čerpají peníze a jak si vůbec dánské hvězdy CS:GO žijí.