Přejít k hlavnímu obsahu

PLAYzone a Grunex spojují síly pro jednotnější pravidla česko-slovenských turnajů

30. 7. 2020 | 12:33 Counter-Strike 2
V letošním roce na česko-slovenské scéně vyvstaly dvě hlavní ligy v Counter-Strike: Global Offensive: Tipsport COOL liga pořádaná PLAYzone a Sazka eLEAGUE vedená Grunexem a iSport.cz. Pro co nejlepší kompetitivní prostředí spojujeme síly a sjednocujeme řadu důležitých pravidel.
PLAYzone grunex
PLAYzone grunex

Už na jaře byla řada týmů, které hrály v zároveň obou soutěžích a v další sezóně už se budou ligy nejvyšší úrovně odlišovat pouze jediným týmem. Obě osmičlenné první ligy totiž bude hrát sedm stejných týmů: SINNERS, CZC.eSuba, Gunrunners.AOC, Team Sampi, Team Brute, eEriness MARVO a Dark Tigers. V Tipsport COOL lize bude hrát navíc pouze Eclot Gaming, v Sazka eLEAGUE zůstává celek RAMS. Přestože si ligy navzájem konkurují, obě strany se dohodly na společné vyřešení řady důležitých odlišností, které mají vést ke zlepšení úrovně celé domácí scény.


Počet hráčů v týmu

Jedním z hlavních problémů, které na naší scéně mnozí oprávněně vnímali, byla nestálost soupisek a odlišnost sestav v jednotlivých soutěžích. I proto budou od nové sezóny obě ligy požadovat soupisku pěti hráčů a jednoho kouče. Každý tým ale může využít ještě dvou náhradníků, kteří však v našem případě nebudou zařazeni do MČR kvalifikace.

Počet přestupů

Nejednotný byl v minulosti i systém samotných přestupů a dohromady jsme dospěli k řešení, že každý tým bude mít možnost přivést až dva nové hráče. V ligách ale také zůstává počet hostů, který je omezen na dvě hostování v průběhu ligové sezóny.

Transferová okna

Obě strany se shodly na tom, že mezi jednotlivými splity ligy umožní herním organizacím obměnit libovolný počet hráčů na týmové soupisce. Zároveň budou obě ligy respektovat transferová okna předem stanovená jednotlivými organizátory.

Tresty

Do budoucna chceme také zapracovat na větší soudržnosti v oblasti dodržování pravidel a přenášení banů po uvážení obou stran. Chceme tak předejít situacím, kdy by hráč dostal oprávněný trest na jednu soutěž, ale v druhé by bez okolků mohl nastupovat dále.


Přestože se v lecčem neshodneme, v klíčových otázkách zůstáváme jednotní. Pravidla pro Tipsport COOL ligu a Sazka eLEAGUE se budou stále mírně lišit, například v počtu povolených zahraničních hráčů v týmu. Přestože soupisky týmů budou pravděpodobně totožné, ligy je mezi sebou nebudou porovnávat. Touto spoluprací chceme docílit na naší scéně co nejméně chaosu a pomoci společnému růstu esportu u nás.